MENU

Mooi mormeltje: Moretti 750 Sport uit 1955

Dinsdag 28 juli 2015 om 23:49 door Frank Schippers

Oh, wat is ie mooi! Kunnen we eindelijk weer eens zeggen: size does not matter! Dit kleine rasechte Italiaantje met de mooi zwart-rode combinatie is een lust voor ons oog.

 

In de jaren vijftig had Giovanni Moretti serieuze plannen opgevat voor de productie van een aangepaste Italiaanse raceauto en niet onverdienstelijk. Moretti werd de koning van de 750cc klasse met de Moretti 750 Sport en 750 Gran Sport modellen. Ze gebruikten een speciale twin-cam motor die volledig door Moretti zelf was ontworpen. Moretti produceerde overigens alles zelf waardoor hij zeker wist dat alle onderdelen van hoge kwaliteit waren en zo licht mogelijk.

 

moretti 750 sport

Foto: Pieter Kamp voor RM auctions

 

moretti 750 sport voorzijde

Foto: Pieter Kamp voor RM auctions

 

Fabbrica Automobili Moretti SpA was een klein bedrijf dat nauw samenwerkte met specialistische ateliers en werkplaatsen in het gebied. Aanvankelijk bouwde Moretti een 4-cilinder motor met bovenliggende nokkenas naar zijn eigen ontwerp in 1950, dat bedoeld was voor een reeks Sedans, Cabriolet en Station Wagons genoemd Giardinetta’s. Uiteindelijk kwam er ook een sportmodel op de markt die dezelfde motor gebruikte maar dan met een dubbele bovenliggende nokkenas en een vermogen van 60 PK. Dit blok lag op een buizenframe en kreeg daar overheen een aluminium body. Zo licht als een veertje dus en het kleine Italiaantje had een top van rond de 160 km/u.

 

moretti 750 sport achterzijde

Foto: Pieter Kamp voor RM auctions

 

moretti 750 sport interieur

Foto: Pieter Kamp voor RM auctions

 

moretti 750 sport motor

Foto: Pieter Kamp voor RM auctions

 

Morettis raceten in de vele kleine Italiaanse heuvel beklimmingen en lokale evenementen in de 750cc klasse. Ze startten ook in vele Mille Miglia’s en in de 1956 24 uur van Le Mans maar wisten daar niet te finishen.

 

Foto’s: Pieter Kamp, (http://www.kampfoto.nl) voor RM auctions


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*