MENU

Man koopt 1000 Volvo’s en betaalt niet

Donderdag 18 september 2014 om 08:24 door Frank

Toch wel apart dat er nog altijd 1000 Volvo’s moeten worden afgerekend met thuisland Zweden. Het was dan ook niet zomaar een man die deze bestelling deed in 1973. Het was Kim Il-sung. De Volvo’s werden in 1974 verkocht aan Noord-Korea’s en zijn inmiddels de belangrijkste handelsschuld aan de westerse wereld. Bizar, zelfs voor Noord-Koreaanse normen. Elke keer dat de Noord-Koreaanse overheid een betaling mist, zoals ze tot nu toe elk half jaar trouw heeft gedaan voor de afgelopen 40 jaar, wordt het land herinnerd aan de boevenpraktijken van Kim Il-sung en zijn opvolger.

 

volvo noord-korea

Volvo’s in Noord-Korea

 

Volvo in Noord-Korea

Veel van de Volvo’s rijden nog altijd rond in het dictatoriale land en worden nog altijd gebruikt als taxi, dit zegt in ieder geval iets over de kwaliteit van de Volvo’s zeker omdat deze zeker niet hun jaarlijkse APK’tje zullen krijgen met hier en daar een nieuw Volvo-onderdeel. Die zijn er namelijk niet. De huidige leider lijkt overigens ook geen aanstalten te maken om ooit zijn bij elkaar geroofde knip te gaan trekken.

 

Elk boekjaar berekent de Zweedse Export Credits Garantie raad braaf de rente op deze schuld die goed is voor meer dan de helft van al haar politieke claims. Inmiddels is de schuld opgelopen tot 300 miljoen Euro. Elk half jaar geeft Zweden trouw aan dat er een betaling gedaan moet worden en elk half jaar wordt dat beantwoord met onverstaanbare Noord-Koreaanse stilte.

 

Waar in vroegere jaren Zweden nog werd gezien als een neutrale partij door het regime in Noord-Korea, is het tegenwoordig ook een ‘leugenachtige Amerikaanse pion, gemanipuleerd door de imperialisten’. En ergens weet Zweden ook wel dat er geen kroon meer die kant op gaat komen. Maar ze blijven stug aanmaningen sturen. Je weet maar nooit. De wonderen zijn de wereld nog niet uit want Noord-Korea won dit jaar toch ook nog mooi het WK voetbal?

 

Het uitgebreide verhaal over deze duizend Volvo’s lees je hier (Engels).


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*