MENU

Henri Labourdette Skiff-Torpedo

Zondag 8 februari 2015 om 13:14 door Frank

Is het een boot? Is het een vliegtuig? Nee, het is de Skiff Torpedo van Henri Labourdette! In 1912 kwam deze Franse carrosseriebouwer met een exceptioneel nieuw ontwerp voor een carrosserie en hij doopte dit de Skiff-Torpedo. De eerste versie werd gebouwd op een Panhard & Levassor chassis met een 20 PK motor. De manier van bouwen was gelijk aan de basismethoden voor het bouwen van een houten boot. Een combinatie van eiken en mahonie werd vastgezet met koperen klinknagels. Het resultaat was adembenemend mooi.

 

skiff-torpedo henri labourdette

 

Zoals zo vaak met mooie dingen en goede ideeën, begonnen andere merken hun eigen versies te bouwen, gericht op fortuinlijke sportieve automobilist. Verschillende vormen en stijlen kwamen op de markt en enkele zijn zelfs gebouwd met overkapping eveneens gemaakt van hout. De meesten werden aangeboden voor vier passagiers, maar er was ook een variant met slechts een enkele achterbank. Deuren waren meestal afwezig, men werd geacht via een treeplank in de auto te stappen. Deze bijzondere nieuwe stijl bleef populair tot het midden van de jaren twintig.

 

Op de veertiende jaarlijkse Parijse Salon gehouden in het najaar van 1913, was de nieuwe body-stijl het gesprek van de beurs. Labourdette had een aantal exemplaren tentoongesteld gebouwd op Panhard, Peugeot en Abadal chassises. Ter bescherming en verfraaiing werd het hout afgewerkt met bootlak die vervolgens werden gepolijst tot een hoge glans. Sierlijke boot-dekventilatoren werden vaak toegevoegd voor effect en comfort van de passagiers. De ribben en planken aan de binnenzijden van de lichamen werden doorgaans onbedekt. De bekleding werd vaak plaats bevestigd met drukknopen.

 

Rolls Royce Silver Ghost Labourdette Skiff-Torpedo interieur 1914

Foto: www.supercars.net

Rolls-Royce Silver Ghost Labourdette Skiff-Torpedo uit 1914

 

Deze Rolls Royce Skiff Torpedo werd eerder al uitgeroepen tot mooiste auto ter wereld en won de “most elegant open car”-award op Pebble Beach.

 

Rolls Royce Silver Ghost Labourdette Skiff-Torpedo interieur 1914

Foto: www.supercars.net

Schitterend interieur

 

Een praktisch voordeel van het gebruik van hout voor de carrosserie, was het lage gewicht van tussen de 150 en 250 kilo. De constructie was ook sterker dat de traditionele carrosserieën die ongeveer 600 kilo wogen.

 

panhard & levassor X19 labourdette skiff torpedo

Panhard & Levassor X19 labourdette skiff torpedo in het Louwman Museum

 

1911 Mercedes 3790 hp Labourdette Skiff

Mercedes Labourdette Skiff uit 1911

Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*