MENU

Gouden BMW 3.0 CSL, toen goud nog kon

Dinsdag 21 juli 2015 om 21:46 door Frank Schippers

Gerelateerd model

bmw 3.0csi 1974

E9

Als je tegenwoordig zegt dat je een gouden BMW rijdt, dan word je toch een beetje meewarig aangekeken.

 

Maar dat verandert als het een BMW uit de jaren zeventig is, deze is gebouwd op het E9 platform, een zescilinder is met 206 PK en dan ook nog een CSL (Leichtbau) die door een streng Duits dieet 200 kilo is kwijtgeraakt. Dan is het opeens een ander verhaal en kun je, nadat je de vraag of het een gouden is met ‘ja’ hebt bevestigd en het kwijl van je vrienden van je schoenen hebt geveegd, met de hele groep naar buiten omdat iedereen jouw Beamer wil zien.

 

De BMW van tegenwoordig is toch wel een heel ander iets dan de modellen uit de jaren zeventig die tegenwoordig meer en meer een comeback maken. En terecht!

 

BMW 3.0 CSL 1974

 

Er kwam niet alleen sportief spul uit Italië in de jaren zeventig met de wigvormige designs van onder andere de Ferrari 365, Lamborghini Countach en Maserati Ghibli, die de charme van de jaren 1970 belichaamden. Er was ook de Duitse stroming van krachtige en sportieve bolides waaronder dus de BMW 3.0 CSL. En dit exemplaar is een plaatje, een gouden plaatje.

 

In de vroege jaren zeventig bouwde BMW samen met Alpina een ​​homologatie model speciaal voor de Europese Touring Car serie. Het model was gebaseerd op het bestaande succesvolle E9 platform. Resultaat was de 3.0 CSL waar niet de motor – een 180 PK sterk zes-cilinder motor, het verschil maakte, maar omdat het gewicht. De Duitsers namen een abonnementje bij de lokale aluminiumgieterij en lieten daar motorblokken, deuren en kofferdeksels van gieten. Vervolgens werden de zware chromen bumpers vervangen door plastic oerdegelijk plastic en kreeg de badge een L bij de CS die voor “Leichtbau” stond waar in dit geval geen woord van gelogen was.

 

BMW 3.0 CSL 1974 dashboard

 

BMW 3.0 CSL 1974 front

 

BMW 3.0 CSL 1974 front close

 

BMW 3.0 CSL 1974 motor

 

BMW 3.0 CSL 1974 side

 

BMW 3.0 CSL 1974 side full

Maar de Duitse martelgang tegen de kilo’s was nog niet ten einde: de ramen werden dunner gemaakt en ook het interieur moest eraan geloven. De CSL mocht nog net zijn onderbroekje aanhouden en woog nog slechts 1165 kilo. Opeens was 180 PK opeens een stuk interessanter geworden.

 

Dit in goud gespoten exemplaar is een BMW uit 1974, een van de derde en laatste evoluties van de 3.0 CSL. De tweede serie bracht een brandstof-injectiesysteem en een zes-cilinder motor dat werd vergroot tot bijna 3.2 liter. In deze gedaante, produceerde de Duitse krachtbron 206 PK bij 4,300 toeren. Het was de derde serie van de CSL en kreeg de bijnaam ‘Batmobile’ door het toevoegen van een aerodynamisch pakket met onder andere een dakspoiler en een prominente achtervleugel. Als je het beschrijft klinkt het bijna als een ‘foute bak’, maar het was en is een model waar je mee gezien wilt worden. Laat die vrienden alleen niet te dichtbij komen want dan gebeurt hetzelfde als met je schoenen….


Ook interessant


Gerelateerde merken