GAZ Chaika van Chroesjtsjov

Zondag 2 augustus 2015 om 12:37 door Frank

Deze imposante vierdeurs Chaika cabriolet was de officiële parade auto van Nikita Chroesjtsjov tijdens de laatste jaren van zijn regime.

Gerelateerd model

chaika

Chaika

Als premier van de Sovjet-Unie tussen 1958 en 1964, had Chroesjtsjov twee van deze auto’s custom laten bouwen. Een ervan deed hij kado aan de Russische kosmonaut Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte.

 

Na de dood van Gagarin in 1968, werden beide auto’s aan de Hongaarse president Janos Kadar gegeven en bleven in Hongarije tot de ineenstorting van het communisme in 1989, waarna beide auto’s naar de Verenigde Staten werden gebracht waar 1 exemplaar, een model uit 1962, tegenwoordig in het Petersen Museum staat. Chaika betekent “zeemeeuw” en het model werd gebouwd in de voormalige Sovjet-Unie door GAZ, dat oorspronkelijk werd opgericht om Ford-voertuigen te bouwen.

 

gaz chaika voorzijde

 

gaz chiaka achterzijde

 

Hoewel de Chaika’s sterke gelijkenissen vertoonden met de 1955 en 1956 Packard en ook nog eens werden aangedreven door grote, Amerikaanse stijl V-8 motoren, werden ze geproduceerd zonder de betrokkenheid van een Amerikaanse automerk.

 

gaz chaika interieur

 


Ook interessant


Gerelateerde merken