MENU

Een autokerkhof met de naam New York

Zaterdag 13 september 2014 om 16:29 door Frank

We stuitten op een bijzonder artikel over verlaten auto’s op de straten van New York City. De stad werd halverwege de vorige eeuw omgebouwd tot een stad met een goede mobiliteits-infrastructuur. In de jaren zestig en zeventig begonnen mensen hun auto’s achter te laten op straat als deze kapot waren, of waren vernield en men geen tijd, zin of geld had om deze te laten wegslepen. Deze verlaten auto’s werden vervolgens gestript en achter gelaten waarna ze langzaam in wrakken veranderden. De reinigingsdienst zag dit met lede ogen aan en was niet bij machte om het groeiend aantal wrakken op te ruimen.

 

wrakken Bronx

Foto: Camily Jose Vergara

Verlaten auto’s in de Bronx

 

wrakken brooklyn

Foto: Camily Jose Vergara

Wrakken in Brooklyn New York

 

In 1969 werden maar liefst 31.578 auto’s achtergelaten in de straten van New York. Sommigen waren wrakken, sommige werden gestolen, anderen werden gestript of zelfs bewoond door daklozen. Tegen 1970 was het probleem zo onhandelbaar geworden dat de stad bedrijven inhuurde om te zorgen dat de wrakken werden opgeruimd, maar de kosten hiervoor waren hoog en begin jaren zeventig was een economisch zware tijd. Binnen een paar jaar werden de werkzaamheden opgeschort voor een groot aantal wijken. Het was geen fraai gezicht en daarnaast begonnen de wrakken ook te roesten en te lekken waardoor er olie en andere resten op straat terecht kwamen.

 

verlaten auto NYC

Foto: Camily Jose Vergara

Kinderen spelen op een verlaten auto

 

autowrak jamaica bay

Een bijna helemaal vergaan autowrak in Jamaica Bay

 

De verlaten auto’s werden voor de stadsreinigingsdienst een groot en langlopend probleem in de jaren 1970, al daalde het aantal wrakken wel van meer dan 79.000 in 1978 tot een kleine 30.000 in 1984. Met de algemene infrastructurele verbetering van de stad begin jaren negentig, werden de meeste wrakken opgeruimd. Er zijn echter nog steeds verlaten auto’s in overvloed te vinden in de achterstandswijken van de stad.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*