MENU

De klasse van de wieldop!

Woensdag 9 juli 2014 om 20:42 door Frank

De wieldop is er al vele jaren en hoewel tegenwoordig velgen meer in de mode zijn is dit wel eens anders geweest. Er wordt beweerd dat de art-deco stijl van het beroemde Chrysler Building in New York met de reeks overlappende reusachtige “wieldoppen” een eerbetoon aan de wieldop was. Daarnaast zijn er op de 61ste verdieping onder de sieradelaars ook siermodellen van auto’s met glimmende wieldoppen.

 

Geschiedenis van de wieldop

Maar hoe is de wieldop eigenlijk ontstaan? Dit stamt nog uit de periode dat auto’s houten spaakwielen hadden. Deze spaken verbonden de buitenste velg met het centum van het wiel. In dat centrum zat een lager dat gevuld was met vet zodat de boel soepel kon draaien. Om stof en vuil uit het wiellager te houden werd er een kapje overheen gezet: de “hub cap” in het Engels. Deze naafdop was er dus puur voor functionele redenen ook al werden ze wel geverfd of versierd.

 

In de late jaren twintig en begin jaren dertig begonnen de wielen met stalen spaken de houten wielen te vervangen. Ook deze velgen hadden een naaf die gewoon beschermd moest worden en dus hadden ook deze wielen een dop. Autofabrikanten begonnen de doppen groter te maken en te versieren met bijvoorbeeld hun logo maar nog steeds waren de spaken zichtbaar. Die spaken waren een probleem omdat ze lastig schoon te houden waren en ook voor behoorlijk wat rijwindgeluid zorgden.

 

cadillac wieldop sombrero

Foto: Frank Schippers

De Sombrero wieldop van de Cadillac

 

Cadillac heeft een idee

In 1934 kwam Cadillac als eerste met een nieuw model op de markt dat een roestvrijstalen schijf op zijn wielen had. De schijf bedekte de spaken volledig. Deze nieuwe styling gaf de auto een luxe en gestroomlijnde look en dat zagen de concurrenten ook en zij volgden het voorbeeld van Cadillac. In 1938 maakte Cadillac de eerste geperste stalen wielen vergelijkbaar met wat vandaag de dag ook nog wordt gebruikt als standaard wiel. Deze werden geleverd met de eerste echte luxueuze full-size wieldoppen. Zo werd de term “wieldop” geboren als een symbool van luxe en klasse.

 

dodge wieldop

Fraaie wieldop van een Dodge

 

Tegenwoordig zijn de oude Cadillac wieldoppen van 1930 tot 1950 gewilde objecten. Een bekende Cadillac wieldop was de verchroomde wieldop bijgenaamd de “Sombrero” omdat zijn profiel leek op een sombrero. De wieldoppen werden zo populair dat ze soms ook werden gestolen. Ook drag racers begonnen wieldoppen op hun auto’s te plaatsen, maar dit leverde gevaarlijke taferelen op omdat bij hoge snelheden de wieldoppen wel eens los schoten en het publiek in vlogen met alle gevolgen van dien. Het werd de regel dat drag racers hun wieldoppen verwijderen vanwege veiligheidsredenen. Buiten het racen om werden deze wieldoppen teruggeplaatst en waren vaak versierd en beschilderd.

 

mercedes wieldop

Klassieke Mercedes met de bekende meegespoten wieldoppen

 

De Jaren zeventig – plastic fantastic!

Autofabrikanten begonnen in de jaren zeventig hun modellen te voorzien van plastic wieldoppen. Deze wieldoppen leken van chroom of geborsteld aluminium doppen. Ook in de jaren tachtig werd er nog kunststof toegepast en waren metalen wieldoppen eigenlijk bijna niet meer te vinden. Het klinkt weliswaar goedkoop, maar het materiaal was een stuk lichter en hoe lichter de wieldop, hoe makkelijker deze op het wiel bleef zitten.

 

Tegenwoordig is de lichtmetalen velg populairder dan het standaard wiel met wieldop en wordt deze velg vaak als extra geboden bij de nieuwe modellen van nu. Een mooie klassieker kan een extra touch hebben met een fraaie set wieldoppen.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*