De geschiedenis van het nummerbord

Zaterdag 4 oktober 2014 om 09:59 door Frank

In Nederland bestaat het nummerbord al ruim honderd jaar. In 1898 waren we het derde land in de wereld dat een nationaal nummerbord invoerde, omdat bromsnor op zijn fiets de auto’s niet meer kon bijhouden. Frankrijk en Duitsland waren nog net wat eerder. In 1906 werd er een nummerbord per provincie ingevoerd waarbij de bestuurder ook een rijbewijs en nummerbewijs in zijn bezit diende te hebben. Tot 1951 bestond elk nummerbord uit een letter van de provincie en maximaal 5 cijfers. Zuid-Holland had bijvoorbeeld de letters H, HZ of HX en Limburg de letter P.

 

provinciaals kenteken

Foto: J.M. Siksma

Auto met Fries provinciaals kenteken uit 1950.

 

Toen het motorverkeer steeds vaker serieuze afstanden ging rijden en de grenzen van de provincie overschreed, ontstond de behoefte aan een landelijke, centraal toegankelijke kentekenadministratie, hetgeen leidde tot de oprichting van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). In 1951 werd er overgaan naar een landelijk systeem en werden kentekens niet langer per provincie afgegeven maar in volgorde van afgifte. Zo kon je aan het nummerbord zien hoe oud een auto was. Het eerste nummerbord van deze serie was ND-00-01. Maar waarom dan beginnen met een ‘N’ en niet met een ‘A’?

 

Speciale kentekens

In 1951 waren verschillende letterseries al gereserveerd voor auto’s van bijzondere doelgroepen. Zo was AA bestemd voor voertuigen van het Koninklijk Huis, de letter C (in combinatie met D) was voor het Corps Diplomatique, FH werd gebruikt voor auto’s die tot een handels- of fabrieksvoorraad behoorden. De G kwam ook niet in aanmerking want GN was gereserveerd voor auto’s van niet-ingezetenen. Terzijde: Prins Claus was er tijdens zijn inburgering in Nederland verbaasd over dat hij een GN-kentekenplaat (Geen Nederlander) voor zijn auto kreeg. De letter I deed teveel denken aan het cijfer 1, net als de O op het cijfer nul lijkt. K, L en M waren gereserveerd voor militaire voertuigen. De letters N was nog helemaal ‘schoon’ en bovendien duidelijk op afstand leesbaar. Een mooie letter dus, om mee te starten.

 

eerste landelijke kenteken

Het eerste landelijke kenteken werd op een Ford Taunus geschroefd.

 

In 1965 waren de nummerborden met deze combinatie op en werd overgaan op de combinatie 00-01-AD. In 1973 was de volgende combinatie aan de beurt. De eerste auto met een kenteken uit deze serie, kreeg het nummer 00-AD-01.

 

Blauw nummerbord

In 1978 verdwenen de blauwe nummerborden en werde de platen in Nederland voortaan reflecterend geel. Ook was het tijd voor een nieuwe combinatie. Nu met letters in de meerderheid in plaats van cijfers, aangezien deze combinaties waren uitgeput. DB-01-BB was de eerste van deze serie.

 

In 1991 verscheen wederom een nieuwe combinatie: DB-BB-01. In 1999 verscheen het kenteken 01-DB-BB. In 2000 werd het GAIK-systeem (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten) ingevoerd. Alle kentekenplaten werden vervangen door de nieuwe geregistreerde en gecodeerde GAIK-kentekenplaten. Aan de zijkant kregen deze platen een blauw balkje met daarin “NL”. In 2008 zijn ook de combinaties van twee letters, twee letters en 2 cijfers uitgeput.

 

Een man uit Ermelo kreeg het eerste nieuwe kenteken 01-GBB-1. De combinatie van twee cijfers, drie letters en één cijfer, kwam als de best te lezen en te onthouden combinatie naar voren uit een onderzoek van TNO. Eigenlijk waren deze kentekens, twee cijfers, drie letters en één cijfer, al sinds 2005 in gebruik bij brommers en snorfietsen. Ook reden busjes sinds 2006 al met het nieuwe kenteken, aangezien de nummerborden van de oude combinatie bij dit type vervoersmiddel eerder op waren dan bij de personenauto’s. In deze nieuwe combinatie worden geen klinkers gebruikt, ook de letter Y zal niet voorkomen. Gebruik van klinkers zorgt voor de kans op woorden, die onaanvaardbaar of als kwetsend kunnen worden ervaren. Ook de letters C en Q zulen niet worden gebruikt, omdat deze te veel op een nul lijken. Daarnaast worden de volgende lettercombinaties niet gebruikt: GVD, TBS, SS, NSB en SD. De W staat als eerste letter op het nummerbord als het een caravan, aanhangwagen of oplegger betreft. AA blijft het kenteken van het Koninklijk Huis, CD is voor diplomaten, D voor brommers en snorfietsen en de M is gereserveerd voor motoren. De RDW verwacht met de nieuwe combinatie zes jaar vooruit te kunnen. Daarna volgen de combinaties: 1-ABC-23, AB-123-C EN A-123-BC. Voorlopig kunnen we dus nog wel vooruit.

 

Kenteken op oldtimer

Historische voertuigen met een datum van toelating voor 1 januari 1978 mogen de (donker)blauwe kentekenplaat met witte letters voeren. Voordat de blauwe kentekenplaat wordt afgegeven, wordt gecontroleerd of op het voertuigbewijs een datum van toelating van voor 1 januari 1978 vermeld staat en het kenteken bestaat uit een combinatie van 4 cijfers en 2 letters. Als aan alle eisen is voldaan mag een ongelimiteerd aantal platen gekocht worden. Blauwe kentekenplaten zijn voorzien van een keurmerk bestaande uit de Nederlandse leeuw en de tekst ‘RKM’. Het keurmerk, en met name het volgnummer, moet duidelijk herkenbaar blijven, want aan de hand van dit volgnummer kan de maker van de kentekenplaat achterhaald worden.

 

In 1978 is de Rijksdienst Voor het Wegverkeer (RDW) overgegaan op een nieuw combinatiesysteem met 2 cijfers en 4 letters. Auto’s met een datum eerste toelating na 31 december 1977 moeten de gele (GAIK) platen met het Eurovignet voeren. GAIK staat voor: Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten. Elke GAIK-kentekenplaat is voorzien van unieke codes en echtheidskenmerken, waardoor controle achteraf mogelijk is. Zowel de afgifte van de kentekenplaten als de inname zijn tegenwoordig strikt geregeld.

 

 

Op www.hetnederlandschekentekenarchief.nl vind je nog veel meer informatie over de geschiedenis van het Nederlands kenteken.


Ook interessant

5 reacties op “De geschiedenis van het nummerbord”