De eerste auto met een airbag

Dinsdag 5 augustus 2014 om 08:49 door Frank

Bij veiligheidheidsvoorzieningen in auto’s denk je al snel aan Volvo of wellicht aan een van de Duitse merken. Veel vindingen zijn echter als eerste te vinden in auto’s waar je dit niet direct van zou verwachten. Zo is het ook met de airbag. Na de autogordels is de airbag toch wel een van de grote uitvindingen op het gebied van veiligheid voor zowel bestuurder als passagier. Bij een aanrijding wordt een kussens dat is ingebouwd in het stuurwiel, dashboard, deuren, dak, of stoel van je auto met gas opgeblazen.

 

Allen Breed hield het octrooi op de enige crash sensing technologie die beschikbaar was bij de geboorte van de airbag-industrie. Breed bedacht een zijn systeem in 1968 en dit was ‘s werelds eerste elektromechanische automotive airbagsysteem. Patenten voor airbags vinden we echter ook al in de jaren 1950. Octrooiaanvragen werden al in 1951 ingediend door de Duitse Walter Linderer en Amerikaanse John Hedrik. Walter Linderer’s airbag was gebaseerd op een persluchtsysteem dat werd geactiveerd door bumper contact of door de bestuurder. Uit onderzoek in de jaren zestig bleek echter dat perslucht een airbag niet snel genoeg kon opblazen.

 

Oldsmobile toronado airbag 1972

Oldsmobile Toronado met airbag uit 1972.

 

Introductie van de airbag door Oldsmobile

In 1971 bouwde Ford een experimentele vloot van auto’s met airbag en General Motors testte airbags op een 1973 model Chevrolet die alleen werden verkocht aan de overheid. In 1972 was het Oldsmobile die met de Toronado de eerste auto met een airbag aan passagierszijde op de markt bracht voor het grote publiek. General Motors volgde al snel met de optie voor een bestuurder zij-airbags in full-sized Oldsmobile en Buick’s in 1975 en 1976 respectievelijk. Ook Cadillacs waren beschikbaar met bestuurder en passagier airbags tijdens diezelfde jaren. Deze eerste versies waren echter nog niet veilig en resulteerden in een aantal fatale slachtoffers door airbags. Daarnaast was er vanuit de consument nauwelijks interesse in deze optie. In de jaren die volgden waren het GM en Ford die vervolgens zelf tegen het gebruik van airbags waren. Dit zo duren tot halverwege de jaren tachtig.

 

In 1984 werden airbags opnieuw aangeboden, ditmaal als een optie op de 1984 Ford Tempo. Tien jaar later begon het bedrijf TRW met de productie van de eerste gas-opgeblazen airbag. Tegenwoordig vind je airbags in bijna elke auto. In Europa was de Ford Escort als eerste met een airbag te krijgen in de vroege jaren negentig.

 

Soorten Airbags

Er zijn twee soorten airbags; frontale en de verschillende soorten zijairbags. Geavanceerde frontale airbag-systemen bepalen automatisch of en met welke kracht de airbag van de bestuurder en de passagier moet worden opgeblazen. Deze kracht wordt bepaald door een sensor die de grootte van de persoon bepaald, zijn zitpositie, het al dan niet dragen van de gordel en de ernst van de aanrijding. Zij-airbags zijn opblaasbare apparaten die zijn ontworpen om het hoofd en/of de borst te beschermen in het geval van een ernstige crash waarbij de zijkant van het voertuig wordt geraakt.

 

vertraagde werking van een airbag.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's