MENU

De bijzondere Shark roadster uit 1962

Zaterdag 10 januari 2015 om 00:45 door Frank Schippers

Om helemaal volledig te zijn: de El Tiburon “Shark” roadster. Industrieel ontwerper Henry Covington uit St. Petersburg, Florida had in de vroege jaren zestig het plan opgevat om een auto te bouwen op basis van de aerodynamische principes van Dr. Augustus Raspet, een bekende aerodynamica expert. Het resultaat was de 1961 El Tiburon coupé (The Shark). Deze prachtige glasvezel klassieker werd aangedreven door een Renault motor.

 

tiburon shark coupe

Tiburon shark coupe 1961

 

Covington werkte samen met glasvezel expert Glenn Gums van Glenn Industries om het prototype te bouwen. Er werden zes coupes geproduceerd door Caccicraft in Tampa, Florida. Helaas overleed Henry Covington in mei 1962 en de productie werd stopgezet. Glenn Gums besloot de productie van de Tiburon voort te zetten, maar met een aantal wijzigingen. Hij veranderde de coupe body in een roadster, voegde deuren toe en ontwierp nieuwe open koplampen. Er werden vijf roadsters gebouwd tussen 1962 en 1965. Zowel de Tiburon coupé en roadster werden ontworpen om optimaal te profiteren van de wetten der aerodynamica. In 1966 werd het ontwerp gekozen tot de meest gestroomlijnde auto ter wereld.

 

tiburon shark original 1962

Roadster versie van de Shark

 

tiburon shark original 1962

 

Autogek Geoffrey Hacker zag als jonge jongen de auto staan achter een huis in Florida en kreeg enige tijd later de mogelijkheid om de Shark te kopen voor slechts $350. De auto was toen wel in slechte staat, maar na een stevige restauratie werd de Shark voor het eerst getoond op een concours in de Verenigde Staten in 2013. De Tiburon Shark heeft meerdere prijzen gewonnen, onder andere in de categorieën “Asjemenou?”, “Wat is dit nu weer?” en “Waar waren ze in vredesnaam mee bezig?”

 

tiburon shark 1962

 

tiburon shark 1962

 

tiburon shark achterzijde 1962

 

tiburon shark interieur 1962

 

1962 El Tiburon Shark roadster at Amelia Island Concours d'Elegance - feature video

1962 El Tiburon Shark roadster tijdens de Amelia Island Concours d’Elegance in 2013

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*