MENU

de Astrovette

Zondag 19 oktober 2014 om 16:55 door Frank

Er zijn van die momenten in de geschiedenis die zo bijzonder zijn dat de hele wereld ermee bezig is. Dit was zeker het geval tijdens de late jaren vijftig, de jaren zestig en in de vroege jaren zeventig, toen de Verenigde Staten het plan had opgevat om bemande ruimtereizen te gaan maken en voor het einde van de jaren zestig mensen op de maan wilde hebben. Het idee dat een aantal mensen de grenzen van de aarde zouden verlaten en voet zouden zetten op een andere planeet was gewoonweg ongelofelijk en van science-fiction achtige proporties.

 

schetsen astrovette

Schetsen van de two-tone voorstellen voor deze speciale Corvette

 

De jonge mannen die ervoor kozen om deze uitdaging aan te gaan werden nationale helden. Er werd de gekozen voor mannen die gewend waren aan het omgaan met gevaar, snelheid en uitdagingen: militaire piloten en testpiloten. Het testen van de grenzen van mens en machine was hun vak. Het resultaat kennen we en deze mannen zijn nog altijd legendes.

 

Aangezien Chevrolet deze mannen wel goed vond passen bij hun merk, werd het idee opgevat om deze astronauten een Corvette kado te doen. Piloot Alan Shepard, een van de ‘Mercury seven’ piloten, was al in het bezit van een Corvette uit 1957 en eentje uit 1953. Hoewel het zeker niet in de policy van General Motors paste om auto’s weg te geven, maakte het merk in dit geval graag een uitzondering want hier kon geen marketingcampagne tegenop. Binnen de kortste keren stond er een fraai rijtje Corvettes op de parkeerplaats voor het pand van NASA.

 

GM had een speciaal lease-programma opgetuigd waarmee de astronauten voor 1 dollar per jaar een Corvette konden leasen. Dit programma liep tot 1971 en de drie goede vrienden en collega’s Alan Bean, Pete Conrad en Dick Gordon besloten in 1969 exact dezelfde versie met duotone goud-zwarte lak en custom wielen te bestellen.

 

astrovette

Foto: Dolly Cole

 

Deze speciale versie van de Corvette Stingray werd ook wel de ‘Astrovette’ genoemd worden. Een van deze drie zeldzame exemplaren was eigendom van Alan Bean en werd een paar jaar later gekocht door een particulier voor ongeveer € 3000. Dit exemplaar heeft nu een geschatte waarde van €2.200.000.

 

astrovette

 

astrovette motor

 

Alan Bean's Intrepid Astrovette

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's