MENU

De Caruna Spider, de Zwitserse Frankenstein

Dinsdag 2 februari 2021 om 08:56 door Frank

Carrosserie Caruna AG was een Zwitserse carrosseriebouwer, opgericht door Erwin Schill in 1965 in Spreitenbach. Het merk was actief tussen 1965 en 2010 en werd bekend met de zogenaamde Open Air Targa Mercedes-Benz coupé conversies. Onder andere het Nederlandse koningshuis heeft een Mercedes-Benz 380 SEL die door Caruna werd omgebouwd tot een vierdeurs cabriolet limousine.

 

Caruna Spider

Caruna Spider

 

Eind jaren ’70 bood Caruna ook cabrio’s aan voor de Datsun 180B SSS, de Pontiac Firebird, de Jaguar XJ en de Cadillac Eldorado. De aanpassingen omvatten uitgebreide versterkingen van de carrosserie en kostten als snel 100.000 Zwitserse Francs, in die tijd bijna de oorspronkelijke prijs van een Rolls-Royce. Het merk bracht echter ook een paar eigen voertuigen op de markt waaronder de Caruna Spider.

 

caruna spider profiel

 

De Caruna Spider: de Frankenstein onder de auto’s?

In 1973 creëerde Caruna de eenmalige spider op basis van een chassis van een VW Karmann Ghia type 34, volledig stalen carrosserie en aangedreven door een achterin gemonteerde 100 PK sterke VW 1971cc 4-cilinder motor met een handgeschakelde 5-versnellingsbak uit de VW-Porsche 914/4. Het model is een soort Frankenstein aan onderdelen met onder andere een Marcos voorruit, Volvo bumpers, deursloten van een Austin Mini, ruitenwissers van de Citroen SM, achterlichten van de Saab 99 en koplampen van de Ford Capri.

 

blank

 

Er zijn enkele verschillende verhalen die beweren dat de originele groene auto met dubbele koplampen tijdens een ongeval in 1976 werd beschadigd en gerepareerd en opnieuw wit gespoten en toen nog enkele koplampen had. Ook zou de auto, na te zijn gevonden zijn op een autosloperij, weer volledig zijn gerestaureerd en opnieuw zijn gespoten.

 

De Caruna Staccato: ook geen hoogvlieger

In 1976 werd een tweede versie van het voertuig geproduceerd op basis van het onderstel chassis van een Porsche 911, aangedreven door een achteraan gemonteerde luchtgekoelde 2,7 liter 6-cilinder motor met een handgeschakelde 5-versnellingsbak. De wigvormige carrosserie omvatte inklapbare koplampen. Het design doet wel denken aan de strandbuggy’s die in die periode populair waren, maar het blijft een wat onsamenhangend geheel. Deze Caruna had een aantal bijzondere kenmerken waaronder een uitschuifbare achterruit, bochtverlichting en inklapbare koplampen. Het model was iets ingetogener met een wigvormig profiel. De Caruna Staccato werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève in 1977 zien. Dit was ook de eerste presentatie van het merk aan een internationaal publiek.

 

Caruna ombouw Mercedes-Benz

Een ombouw naar een Open Air Targa kostte minimaal CHF 12.600, – zonder voertuig. Het was beschikbaar voor de Mercedes-Benz E-Klasse Coupe (C123) en voor de Mercedes-Benz S-Klasse Coupe SEC (C126) als de Caruna Open Air Targa Coupe met verwijderbare achterruit.

 

Mercedes Benz Caruna Koninklijk Huis uit 1985

foto: koninklijkeverzamelingen.nl

Mercedes Benz Caruna van het Koninklijk Huis uit 1985

 

Caruna haalde ook nog een kunstje uit op een Opel Manta, een VW Golf en een Peugeot 504 V6 cabriolet. Op 21 november 1991 verhuisde Schill zijn bedrijf van Spreitenbach naar Dietikon in het kanton Zürich. In 2007 werd het faillissement aangevraagd voor de carrosseriebouwer en dit werd uitgevoerd in 2010.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*