MENU

Blitzen Benz: bigger is better

Dinsdag 16 juni 2015 om 07:48 door Frank Schippers

In 1909 kreeg Julius Ganss, werknemer bij Benz, toestemming om een ​​auto te bouwen op basis van de 150 PK Benz Grand Prix auto die sneller zou moeten kunnen gaan dan 200 km/u, dit zou de Blitzen Benz worden. De bedoeling was op deze 150 PK sterke motor uit de grand-prix racer te gebruiken in een nieuwe auto, maar dit blok bleek niet krachtig genoeg om de klus mee te klaren. De ingenieurs van Benz pasten het blok aan dat met zijn 21,5 liter van 184 PK bij 1.500 toeren naar 200 PK bij 1600 toeren steeg. Dit enorme blok woog maar liefst 407 kg en zag er indrukwekkend uit.

 

blitzen benz race

gordels? rolkooi? airbag? Was da?

 

De Blitzen Benz nam het in verschillende races op tegen zijn concurrenten en de bouwers zagen dat de carrosserie aangepakt moest worden om de prestaties nog verder te verbeteren. In Mannheim werd koortsachtig gewerkt aan een nieuwe en aerodynamische carrosserie die in het najaar van 1909 werd voltooid en de Blitzen Benz kreeg hiermee een heel eigen karakter. De luchtweerstand van de auto werd tot een minimum beperkt door de auto heel smal te maken, wat verklaart waarom de versnellingspook, handrem en het uitlaatsysteem buiten de carrosserie werden bevestigd, met slechts een paar uitstulpingen in de kap. De hoge en smalle radiator werd ondergebracht achter een koperen grille, waarde bovenkant van het expansievat naar voren liep. Dit gaf de Blitzen Benz zijn opvallende en ietwat agressieve uitstraling, terwijl de achterzijde van de auto een ducktail kreeg. De bestuurder en bijrijder, wiens taak het was om de met de hand bediende benzinepomp te bedienen, zaten letterlijk schouder aan schouder.

 

De Benz dealer in Antwerpen, België, verkocht Blitzen-Benz nummer 6 aan ene M. Heje uit Gent, die op 24 december 1913 de auto in ontvangst nam en zichzelf hiermee zeer bijzondere kerstcadeau kado deed. Dit was de enige Blitzen (motornummer 13280) met een verlengd chassis (3200 mm in plaats van 2800 mm), vier zitplaatsen en een touring carrosserie. Dit nieuwste model was ook een frequente deelnemer in recordpogingen op Brooklands. De auto bleef in Engeland voor een lange tijd, voordat het in 2002 richting de VS verdween.

 

blitzen benz motor

 

blitzen benz

 

Blitzen Benz: de snelste

De Blitzen Benz werd via twee kettingen aangedreven op de achterwielen. De Mercedes straalde kracht uit en leek bij aankomst op Daytona Beach in 1911 de snelste auto in de wereld, korte tijd later was dit ook officieel het geval. Er was geen ander gemotoriseerd voertuig, inclusief vliegtuigen, treinen en boten die in de 10 jaar die volgden, sneller zou zijn dan de Blitzen Benz. De top van deze bijzondere Duitser lag op zo’n 225 km/u en de trekkracht was gigantisch. Van het model werden slechts zes exemplaren gebouwd waarvan er nog twee bestaan. Eentje is in het bezit van Mercedes-Benz en de andere is onderdeel van de verzameling van een Amerikaanse liefhebber.

 

The Blitzen Benz & William Evanz: Living a Dream, Driving a Legend — Mercedes-Benz

 

Op 9 november 1909 behaalde speed racer Victor Hémery uit Frankrijk een record met een gemiddelde snelheid van 202,7 kilometer per uur over een afstand van meer dan een kilometer. Op 23 april 1911 was het de beurt aan Bob Burman die er een gemiddelde van 228,1 kilometer per uur uit wist te persen op Daytona Beach, Burman’s record zou ongebroken blijven tot 1919.

 

Starting the 1909 Blitzen-Benz, UNEDITED, @ Pebble Beach Concours d'Elegance

En hoe klinkt dat dan? Wait for it…

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*