MENU

Baas van de snelweg

Zondag 17 augustus 2014 om 11:37 door Frank

Dit waren de mannen waardoor menig jongetje op de achterbank van de auto van zijn vader spontaan begon te roepen dat hij later politieagent wilde worden. Begin jaren zestig werd er op veel vlakken nog Hollands zuinig gedaan en de meeste politieagenten hadden een fiets als vervoermiddel. Echter besluit het ministerie van justitie om twaalf Porsches 356 aan te schaffen en de AVD is een feit.

 

porsche groep

De Porsche groep

 

Vanuit Den Haag en later Driebergen waren de Porsches 356, vervolgens 912, 914 en uiteindelijk 911 de opvallende patrouillerende witte bolides die autorijdend Nederland in de gaten hielden, hielpen en corrigeerden. In totaal heeft de Nederlandse politie zo’n vijfhonderd Porsches in gebruik gehad, wat de grootste vloot ooit in de wereld is die werd gebruikt door de sterke arm.

 

porsche 914

Rijkspolitie in Porsche 914

 

In 2013 is er een boek verschenen over de historie van deze bijzondere Porsche-eenheid. AMK-redacteur Olof van Joolen en officieel AVD-archivaris Lex Goumare nemen je mee naar de late jaren vijftig met een in die tijd sterk stijgend aantal verkeersslachtoffers. De combinatie van onervaren automobilisten en onveilige wegen zorgden ervoor dat duizenden mensen per jaar in het verkeer om het leven kwamen. De Porsches en hun bemanningen waren er vooral om hen op te voeden. Alleen een boete als het nodig was maar een streng gesprek was vaak afdoende. Deze mannen, in het begin met hun lange witlederen jassen, dwongen respect af en straalden autoriteit uit.

 

baas van de snelweg

Baas van de snelweg. Politie Porsches 1962/1996

 

Het boek staat vol met verhalen uit die tijd en nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal en geeft daarmee een prachtig beeld van de dik dertig jaar dat de opvallende wit met oranje sportwagens over onze snelwegen patrouilleerden. Speciaal voor het boek stapte tweevoudig Le Mans-winnaar Gijs van Lennep in twee voormalige AVD Porsches voor een roadtest op het verkeersoefencircuit van de politie in Lelystad.

 

Baas van de Snelweg is een bijzonder boek over een ook wereldwijd unieke politie-eenheid en beschrijft de Porsche-groep vanaf haar ontstaan tot aan haar ondergang begin jaren negentig.

 

Van Porsche naar Chevrolette Corvette?

In het programma ‘Blik op de Weg’ in 1996 kondigde de KLPD aan dat het acht Chevrolet Corvettes had aangekocht als goedkopere opvolger van de Porsche 911. Dit zorgde voor een stormvloed van reacties. Een week later werd bekend gemaakt dat het om een 1 april grap ging. Het nummer 14 op de motorkap van de Corvette was een subtiele hint.

 

klpd chevrolet corvette blik op de weg 1 april grap

 

Originele Politie-Porsche Algemene Verkeersdienst - Autovisie TV

*beelden komen uit het fantastische boek “baas van de snelweg” (een uitgave van Autovisie)


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's