MENU

20 weetjes over Cadillac

Maandag 13 oktober 2014 om 23:00 door Frank

Cadillac heeft bijzonder veel betekend voor de Amerikaanse, maar ook voor de internationale autoindustrie. Hier volgen 20 weetjes over Cadillac.

 

1. Al Capone’s Cadillac was de eerste presidentiële kogelvrije limousine.

De beruchte gangster had in 1928 een volledig gepanserde Cadillac sedan om zicht te beschermen tegen aanslagen op zijn leven door rivaliserende bendes. De auto werd in beslag genomen door de treasury-afdeling toen hij een gratis verblijf in de Alcatraz gevangenis kreeg. President Roosevelt maakte later gebruik van deze auto.

 

cadillac al capone

Cadillac van Al Capone

 

2. Capone’s Cadillac in klassieke gangsterfilms.

Capone was ook eigenaar van een van de die werd Cadillacs gebruikt in The Godfather en The Untouchables. Zijn auto uit 1929 had zelfs een paar kogelgaten. Paramount Pictures kocht de auto en gebruikte deze voor een groot aantal films, waaronder enkele van de all-time gangsterklassiekers.

 

3. De gebogen voorruit

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Cadillac als eerste met de gebogen voorruit op de Amerikaanse markt. Het was een van de belangrijkste bepalende kenmerken van automotive design uit de jaren vijftig.

 

cadillac gebogen voorruit

De gebogen voorruit op de Cadillac

 

4. Cadillac is vernoemd naar een Fransman.

Antoine de la Mothe Cadillac, een Franse legerofficier, stichtte een stad genaamd Ville d’Etroit, tegenwoordig beter bekend als Detroit, Michigan. Dat vonden de mannen wel een mooie naam voor een automerk uit die stad.

 

Cadillac fransman

 

5. Cadillac oprichter met wapenkennis

Cadillac oprichter Henry M. Leland had wapenmaker Samuel Colt als leermeester.
Leland werkte in de legendarische revolver fabriek waar hij precisie-engineering leerde wat hij later toepaste bij Cadillac.

 

cadillac founder leland

Cadillac-oprichter Leland

 

6. Gesloten cabines

In 1910 was Cadillac de eerste fabrikant die de massaproductie van auto’s met gesloten cabines opstartte waardoor je dus droog bleef in een regenbui.

 

7. In 1912 kwam Cadillac met de elektrische starter

De eerste elektrische starter werd gemonteerd op de Model 30 in 1912. De Engelse term ‘cranky’ komt van het feit dat bestuurders vaak chagrijnig werden van het aanslingeren van hun auto met de zogenaamde ‘crank’.

 

8. Elektrische verlichting

Cadillac was de eerste auto uitgerust met elektrische verlichting.

 

cadillac elektrisch licht

 

9. In massa geproduceerde V8-motor

De Cadillac 5.1 liter V8 motor met 70 PK was niet de eerste V8 ooit ontworpen, maar het was wel de eerste in massa geproduceerde V8 en de eerste die was voorzien van een koelvloeistofreservoir.

 

Cadillac V8

Cadillac V8-motor

 

10. Faillisement Lincoln

Leland en zijn zoon verlieten Cadillac in 1917 en begonnen de Lincoln Motor Company die vrijwel direct weer failliet ging door wat fiscale foutjes. Ford kocht het merk in 1922 en wees de Lelands de (achter)deur.

 

11. Zelf vullende banden

In de Type 59c uit 1922 kon je de banden vullen met een luchtcompressor die in de auto gebouwd zat.

 

12. De eerste V16-motor

Cadillac was de eerste die een V16 motor in een auto bouwde in de vorm van een 7,4 liter V16 met 160 PK. Dit was in 1930.

 

Cadillac V16

Cadillac V16-motor

 

13. Inspiratie uit de luchtvaart

De staartvin van de 1949 Coupe DeVille was geinspireerd op het P38 Lightning gevechtsvliegtuig.

 

cadillac coupe deville 1949

Coupe deVille uit 1949

 

14. Het mysterie van de verdwenen tankdop

Caddilac had bij een nieuw ontwerp de tankdop verborgen in het achterlicht aan de bestuurderskant.

 

cadillac verborgen tankdop

 

15. Whiskey in the jar car

De Eldorado Brougham uit 1957 was standaard uitgerust met whiskyglazen. Het had elektrisch verstelbare stoelen met geheugen, centrale deurvergendeling en laagprofielbanden op aluminium wielen. Het kwam ook met een make-up kit. Het was ‘the American Dream’ op wielen.

 

cadillac whiskeyglazen

 

16. Climate control

In 1964 kreeg de Cadillac als eerste klimaatregeling.

 

17. Staartvinnen door een eigenwijze designer

De iconische vinnen op de 1959 Eldorado waren te danken aan de jonge up-and-coming designer Bill Mitchell tegen de zin van zijn baas in de vinnen niet aanpaste. Deze vinnen werden een hoogtepunt van het autodesign uit de jaren vijftig.

 

18. De eerste airbags

Cadillac was eerste autofabrikant die met airbags op de markt kwam. Tegenwoordig is dit standaard in bijna elke nieuwe auto.

 

19. Ruimbaan voor de Cadillac

De Cadillac Allanté was zo complex dat speciaal voor Cadillac de landingsbaan van het Italiaanse Turijn Caselle moest worden aangepast. Pininfarina bouwde namelijk de bodies en de 747 met 56 auto’s aan boord had een langere landingsbaan nodig dan die er standaard lag.

 

20. Nachtzicht in de auto

De Cadillac DeVille was de eerste commerciële auto met nachtzicht. Het model had infraroodcamera’s. Deze camera’s waren nog grotendeels militair op het moment, en Cadillac had dit systeem ontwikkeld samen met defensie-industrie gigant Raytheon.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*