MENU

Restauratie Renault R8 Special

Zaterdag 17 november 2018 om 17:34 door Frank

Foto: John Oldenburg

Renault R8 Rally

 

Bij Klassiekerweb vinden we van alles in onze mailbox en soms zitten daar verhalen tussen die maar weer eens aangeven hoe ver de liefde van een oldtimer-eigenaar kan gaan. Vandaag het verhaal van John Oldenburg die zijn Renault R8 op onze site zag staan. Deze foto was nog van de vorige eigenaar maar inmiddels is deze R8 in het bezit van John en hij was van plan om er een replica van een rally auto uit de zeventiger jaren van te maken. Of hij ons het verslag mocht sturen met de nodige beelden. Maar natuurlijk John, dat gaan we allemaal plaatsen zodat onze lezers je hele project kunnen zien. The fluid sealed floor is yours!

 

John en zijn Renault R8

Gerelateerd model

Renault 8

8

Vanaf het moment dat ik in 2012 een Renault Twingo RS Gordini kocht heb ik me verdiept in het fenomeen Gordini en eigenlijk had ik al vrij snel de wens om ooit een Renault 8 te bezitten. Ik dacht eerst dat als ik er een zou hebben dat ik hem dan in de Gordini kleurstelling zou gaan brengen maar dan moet je eigenlijk een compleet project kopen omdat ie dan helemaal uit elkaar moet. Alleen de buitenkant in Gordini kleuren laten spuiten was voor mij geen optie. Deze auto was bij de vorige eigenaar aan de buitenzijde al aangepakt en gespoten plus een volledige dinitrol behandeling gekregen.

 

Ik kocht de auto in september 2015. Op technisch vlak moest er heel wat gebeuren en ook het interieur verdiende aandacht. Bovendien waren er door de vorige eigenaar nogal wat aanpassingen gedaan maar er moest nog het een en ander afgemaakt worden. Ik heb deze auto bewust gekocht omdat ik er een replica van een rally auto uit de zeventiger jaren van wilde maken. Niet omdat ik hem weer in originele staat terug wilde brengen.

 

Begonnen met het interieur inclusief hemel en dus ook achterruit eruit gehaald. De hemel was 47 jaar oud en op diverse plaatsen gescheurd en verkleurd. De voorruit hoefde er niet uit omdat de hemel daar niet om de raamrand gelijmd zit. Daar was ik ook wel blij mee omdat het een speciale originele ruit met blauwe zonneband is en het zou zonde zijn om die te zien sneuvelen.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Onderdelen bij MecaParts in Frankrijk besteld. Nieuwe fuseekogels, spoorstokken, stuurhuishoezen, kortere veren voor de voorzijde, raamrubbers voor de deuren en een universele stoelrails om de linker Simca 1000 Rallye stoel pas te krijgen. De rechterstoel had al zo’n universele rails en helaas was de andere verdwenen.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Gelijk een hoekprofiel eraan gelast om het steviger te maken en de onderzijde van de rails op de originele plek van de vloer vast te kunnen zetten. De universele stoelrails zit nu in de originele rails van de auto die op de vloer vast gelast zijn gefixeerd en kan daardoor niet schuiven. De stoel is te verschuiven met de universele rails zelf. Op deze manier kunnen er altijd weer originele stoelen gemonteerd worden zonder aanpassingen te moeten doen. Toen aan de wielophanging voor begonnen. Fuseekogels, spoorstokken en stuurhuis rubbers vervangen.

 

blank

Foto: John Oldenburg

kortere veren voorzijde, stuk beter zo.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Remmelarij van likme (Franse) vestje

Bij stevig remmen trok de auto naar rechts. Zuiger van de linker voorremklauw bleek niet lekker naar buiten te komen en zat ook enigszins vast. Ook zweette beide remklauwen op de zuigerafdichting. Nu waren beide voorremklauwen afgeslepen omdat de auto van 15 inch naar 13 inch velgen was gezet. Dat maakt de remklauwen toch wel een stuk zwakker en dat bleek ook, de rechter was al aan het scheuren. Weliswaar haarscheurtjes maar dat risico wil je niet lopen. De oplossing bleek nieuwe remklauwen van een Alpine A110 te zijn.

 

Gelijk rondom nieuwe remslangen, voor had haarscheurtjes en dan ook maar de achterste vervangen. Deze onderdelen heb ik bij het onderdelenmagazijn van de CAR (Club d’Anciennes Renault) gehaald. Uiteraard gelijk lid geworden anders kreeg ik niets mee, hahaha.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

De stalen 13 inch CMR velgen heb ik laten stralen en spuiten en daarna nieuwe banden er omheen. Wielmoeren heb ik laten verzinken. Zelf heb ik het stuur recht gezet en daarna uit laten lijnen, perfect zo.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Open hart-operatie: de motor

Een maand of wat later was de motor aan de beurt. Eerst de motor en motorruimte een goede schoonmaakbeurt gegeven. Klepdeksel en luchtfilterhuis ontvet, gestraald en naar de spuiter gebracht. Toen de motor een onderhoudsbeurt gegeven zoals kleppen stellen, bougies, contactpunten en condensator, verdeelkap, rotor en bougiekabels vervangen. Verder ook luchtfilter, motorolie, oliefilter en versnellingsbakolie vervangen. Daarna de carburator uit elkaar gehaald en in de ultrasoon reiniger gedaan. Carburator met nieuwe pakkingen weer in elkaar gezet en gemonteerd. Ook gelijk de benzineslangen vervangen.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Wat de motor betreft heb ik ook nog de waterpomp, V-riem, thermostaat en radiateur vervangen. Radiateur lekte namelijk al en het vermoeden bestond dat ie ook verstopt zat. Onderdelen weer bij het magazijn van de CAR gehaald.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

En toen moest er ook nog een choke handel in. De carburator is namelijk van een R8 S en die heeft een handchoke. Origineel had mijn R8 een carburator met een automatische choke. Zo’n choke handel zit bij een R8 S en een R8 Gordini naast de handrem op de vloer. Maar ja, zie er maar eens aan te komen. Uiteindelijk toch een gevonden door een advertentie op marktplaats en door het aan diverse mensen van de club te vragen. Toch een stuk makkelijker zo dan aan een binnenkabel te moeten trekken.

 

blank

 

Interieur op orde

Enige maanden later kon de auto eindelijk bij de autointerieur bekleder terecht. Hij heeft een nieuwe hemel gemaakt en geplaatst, nieuwe deurbekledingen en een nieuwe hoedenplank gemaakt. Ik ben zelf monteur maar dit specialistische werk heb ik niet in de vingers. Omdat hij de lijm ervoor had, heeft hij ook de bij de CAR aangeschafte nieuwe deurrubbers er in gelijmd. Ook heeft hij de achterruit weer gemonteerd nadat de hemel aan de raamsponning was vast gelijmd.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Toen de auto weer terug was heb ik op de vloer en achter de bankleuning antidreunplaten aangebracht. Daarna een gebruikte rubber voormat (nieuw was niet te krijgen) en een nieuwe rubber achtermat er in gelegd en vastgezet. Tevens een nieuwe rubber kofferbakmat gekocht en gemonteerd. Ook het rubber van de versnellingspook was aan vervanging toe.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Toen de achterbank en kuipstoelen er in. En de schoongemaakte driepunts gordels met de opnieuw verzinkte bevestigingsogen weer gemonteerd.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Startmotor werkt niet meer mee

En toen ging ineens de startmotor stuk. Deze gedemonteerd wat best een aardig klusje was omdat een spaghetti-uitlaatspruitstuk iets meer ruimte in beslag neemt als het standaard spruitstuk. Dus eerst de dynamo en een motorsteun moeten demonteren waarna ik de startmotor er tussen vandaan kon halen. Deze bij de plaatselijke dynamo en startmotor handel laten reviseren en daarna weer terug geplaatst. toen kon ik ook nog twee helicoils in de motorsteun bevestiging maken omdat de schroefdraad er uitlag. Maar hij start weer.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Van een kennis en oud-Renault monteur die ik via de CAR heb leren kennen kon ik twee nieuwe originele stadslicht/richting aanwijzer glaasjes overnemen. Bij de oude glaasjes was het chromen randje verdwenen. Voor de rallylook een nieuwe set SEV Marchal verstralers gekocht. Worden met een ouderwetse uitstraling opnieuw gemaakt bij SEV Marchal. Uiteraard gele gloeilampen erin. Zelf heb ik beugels voor de lampen gemaakt en dat is goed gelukt.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Om de rally look helemaal af te maken heb ik bij een kleine webshop in Frankrijk een door mij zelf samen gestelde set stickers met het juiste tijdsbeeld besteld. En dat was nog niet makkelijk want de goede man en zijn vrouw converseerde uitsluitend in het Frans en dat vak heb ik zo’n 45 jaar geleden helaas na een jaar middelbare school al laten vallen. Gelukkig vond ik een mede-clublid bereid om met met het vertalen te helpen. Ook Google was af en toe tot hulp. Als kers op de taart nog een paar stickers van twee “sponsors” geregeld. Bij de ene mocht ik vaak in een hoekje van zijn garagebedrijf klussen aan de auto en indien nodig gebruik maken van een brug. Mijn eigen garage is toch wat te klein om uitgebreid te kunnen sleutelen aan de auto.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Het resultaat

De restauratie heeft bijna drie jaar geduurd en dan was het nog maar een deelrestauratie. Dus zo zie je maar, er gaat een hoop tijd in zitten zeker als je ook nog andere hobby’s en een drukke baan hebt. Tot slot heb ik een waarde taxatie voor de verzekering laten uitvoeren door een door de FEHAC erkende taxateur. Toen ik de auto in 2015 kocht had ik dat ook al laten doen en het verschil was aanmerkelijk. En sinds september 2018 is het genieten van en met de auto.

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

blank

Foto: John Oldenburg

 

Ter afsluiting nog even een lijstje met feiten en cijfers:

 • Fabrieks benaming: R1132
 • Bouwjaar: december 1968
 • KM stand: ± 94000
 • Motor: watergekoelde 4 takt, viercilinder lijnmotor achterin
 • Ledig gewicht: 750 kg
 • Remmen: rondom schijfremmen
 • Tankinhoud: 38 liter
 • Elektrische installatie: 12 volt
 • Nieuwprijs in 1969: Fl 5595,-

Aanpassingen:

 • 1400 cc cléon motor (standaard was het een 1100 cc cléon motor)
 • Luchtfilter en ontsteking van een Renault 8 S
 • Tweetraps Weber-carburateur van een 8S (origineel was het een Solex)
 • Devil uitlaat met spaghetti uitlaatspruitstuk
 • Achterwielophanging van een Renault 8 Gordini
 • Gordini-schroefveren om de voorzijde op gelijke “hoogte” te krijgen
 • Wielen 13 inch verbreed staal (origineel was het 15 inch)
 • Banden voor 155/70-13 en achter 165/70-13
 • Dashboard Renault 8S
 • Kuipstoelen Simca 1000 Rallye 2 (2e type met hoofdsteun)

Mooi verslag van John en het resultaat mag er zijn, zou de vorige eigenaar al spijt hebben?

 

Heb je zelf ook een mooi verhaal over je oldtimer of een registratie van een restauratie? Stuur het dan naar ons op, we plaatsen het graag om zo de liefde en het enthousiasme van liefhebbers te delen.


Ook interessant


Gerelateerde merken