MENU

Let op wat je tankt in het buitenland. E10 gevaar!

Vrijdag 28 maart 2014 om 09:15 door Frank

Ga je dit jaar met de oldtimer of youngtimer naar het buitenland, let dan op wat je tankt. Wanneer er in Nederland Euro 95 wordt getankt, dan is daar op dit moment maximaal 5% bio-ethanol aan toegevoegd. In Frankrijk is sinds twee jaar ook benzine met 10% bio-ethanol op de markt. Deze wordt onder de naam of met de toevoeging E10 in de naam verkocht. Ook in Duitsland wordt sinds begin 2011 E10-benzine op een steeds grotere schaal bij de pomp verkrijgbaar.

 

Ethanol kan funest zijn

Wanneer E10 in een oldtimer wordt getankt zul je daar in het begin waarschijnlijk weinig van merken. Maar de ethanol in de benzine tast brandstofleidingen en pakkingen aan met lekkage en het ergste geval brand tot gevolg. Ook kan er schade ontstaan aan kleppen en klepzetels. Ethanol is niet alleen agressiever dan benzine, het veroorzaakt ook eerder corrosie en het heeft geen enkele smerende werking. In sommige gevallen kan ook de aluminium carburateur of spruitstuk worden aangetast.

 

anwblogo

De ANWB heeft onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen van ethanol. In dit onderzoek ontstond bij een Opel Signum een benzinelek in de hogedrukbrandstofpomp. De ethanol in de E10 benzine had na 27.000 km een gat veroorzaakt in het aluminium!

 

Problemen in Duitsland en Frankrijk

Vanuit Duitsland en Frankrijk komen steeds meer berichten binnen over (negatieve) ervaringen met E10 in oldtimer en youngtimers. Zo publiceerde Mercedes-Benz een lijst met auto’s de wel en niet E10 verdragen. Wanneer er door een fabrikant geen duidelijkheid is gegeven of een auto geschikt is voor E10 is het zaak om goed op te letten. Dit advies wordt nog belangrijker omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar schade (op termijn) als er incidenteel een keer E10 wordt getankt.

 

Meer informatie: www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*