MENU

De oldtimerverzekering

Woensdag 7 mei 2014 om 19:05 door Frank

Om een oldtimerverzekering te kunnen afsluiten, zul je eerst zeker moeten weten dat jouw auto daadwerkelijk een oldtimer is. En dat is niet zo eenvoudig als het misschien klinkt. Er blijkt geen eenduidige definitie te bestaan van een oldtimer. Vaak wordt van een oldtimer gesproken als het om een oud model auto gaat dat niet meer gefabriceerd wordt. Voor de wet is dat te vaag.

 

oldtimerverzekering afsluiten

 

Is jouw auto wel een oldtimer?

Fiscaal gezien wordt onder een oldtimer een auto verstaan die ouder is dan 25 jaar. In Nederland gold tot 2012 de regel dat auto’s die ouder waren dan 25 jaar vrijgesteld werden van motorrijtuigenbelasting. Deze regeling werd in 2012 bevroren, zodat vanaf dat jaar geldt dat voertuigen met een ingebruikstelling vanaf 1987 niet meer voor deze belastingvrijstelling in aanmerking kunnen komen. Als we in de verzekeringswereld kijken naar het begrip oldtimer, dan gaat het bij alle verzekeraars weliswaar om een “oude auto”, maar de leeftijdsgrens die gehanteerd wordt, verschilt per verzekeraar.

 

blank

 

Wat is een oldtimerverzekering?

Een oldtimerverzekering, of klassiekerverzekering, is een autoverzekering die speciaal ontwikkeld is voor oldtimers (klassieke auto’s). Net als bij andere autoverzekeringen geldt dat de oldtimerverzekering allereerst de schade dekt die veroorzaakt kan worden aan anderen bij het gebruik van de oldtimer. Net als voor de meeste andere voertuigen geldt in Nederland een wettelijke plicht om een oldtimer te verzekeren. Dankzij deze verplichting hebben alle verkeersdeelnemers de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze – door de schuld van een bestuurder van een oldtimer – schade leiden. Indien gewenst kan deze verplichte verzekeringsdekking uitgebreid worden zodat ook schade aan de eigen oldtimer onder de dekking van de verzekering valt.

 

Voor een oldtimerverzekering geldt vaak een lagere premie dan voor een standaardautoverzekering. De reden hiervoor is dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die een oldtimer rijden minder schade veroorzaken. Allereerst heeft dit te maken met het feit dat een oldtimer vaak als tweede auto gebruikt wordt en er dus minder in gereden wordt en ten tweede blijkt het rijgedrag van oldtimerrijders vaak voorzichtiger dan het rijgedrag van de gemiddelde autorijder. Wie is er nu niet zuinig op zijn klassieke auto?

 

Soorten oldtimerverzekeringen

Bij een oldtimerverzekering heb je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen keuze uit 3 verschillende dekkingen. Dit is hetzelfde als bij gewone autoverzekeringen:

 

WA dekking (wettelijke aansprakelijkheid)
De WA oldtimerverzekering dekt de schade die met de oldtimer veroorzaakt wordt aan anderen waarvoor de eigenaar van de oldtimer wettelijk aansprakelijk is. Zoals al aangegeven, geldt er in Nederland een wettelijke plicht tot het verzekeren van een oldtimer. Deze plicht geldt specifiek voor deze WA dekking. Op het moment dat er met die verzekerde oldtimer schade aan andere personen of voertuigen veroorzaakt wordt, dan valt die schade binnen de dekking van de WA oldtimerverzekering. De WA dekking is de minimale dekking die een oldtimerverzekering kan bieden.

 

WA + Beperkt Casco
Een oldtimerverzekering met WA + Beperkt Casco dekking biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen oldtimer. Niet alle schade is hierbij gedekt: alleen schade die ontstaan is uit een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen valt onder de dekking. U dient hierbij te denken aan schade door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk. Hierbij geldt meestal een eigen risico. Dit verschilt per verzekeraar dus check dit goed voordat je een verzekering afsluit.

 

WA + Volledig Casco (all risk oldtimerverzekering)
Een WA + volledig casco wordt ook wel all risk oldtimerverzekering genoemd. Bij de all risk oldtimerverzekering is – naast de schade aan anderen – de schade aan de eigen oldtimer in de meeste situaties gedekt. Alleen als de schade het gevolg is van een aantal speciaal beschreven gebeurtenissen, wordt de schade niet vergoed. Voorbeelden van deze uitsluitingen zijn schade door normale slijtage (afschrijving van de oldtimer), opzettelijke schade en schade die ontstaat als de bestuurder onder invloed is van drugs of alcohol.

 

Hoe kies je de juiste oldtimerverzekering?

Bij een oldtimerverzekering is het net als bij een gewone autoverzekering. Je bepaalt zelf wat jij belangrijk vindt en waarvoor jij jouw oldtimer dus wilt verzekeren. Een verzekering is verplicht dus je moet minimaal een WA verzekering afsluiten. Kijk vooral goed naar de voorwaarden want daar kunnen belangrijke condities in staan zoals het maximale aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Ook kan als voorwaarde gelden dat de auto niet voor woon-werk verkeer gebruikt mag worden.

 

blank


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*