MENU

Geen G12 antivries in oldtimers

Vrijdag 28 maart 2014 om 09:12 door Frank

Koelvloeistof beschermt elke motorblok tegen oververhitting, maar ook tegen kalkafzetting, corrosie, schuimvorming en zelfs bevriezing. Het is gedemineraliseerd water met bepaalde toevoegingen. Het zorgt ervoor dat een motor niet oververhit raakt, het voorkomt bevriezing van de koelvloeistof en beschermt het motorblok, de waterpomp en de radiateur tegen corrosie en allerlei afzettingen.

 

Het is belangrijk om het koelvloeistofniveau van elke auto, dus ook van elke oldtimer, goed op peil te houden. Zeker in de zomer kan een oldtimer het soms moeilijk hebben. Let bij het bijvullen van je koelvloeistof wel goed op welke variant je gebruikt. De modernere longlife antivries (G12 genaamd, roze kleur) heeft een samenstelling op basis van andere organische componenten dan de conventionele koelvloeistoffen.

 

Voordeel is dat de nieuwere G12 tot driemaal langer mee gaat dan een traditioneel glycol-water mengsel. Maar het belangrijke nadeel is dat G12 oudere kunststoffen en pakkingen aantast! Daarnaast zijn de conventionele koelvloeistof en G12 niet mengbaar en vormen deze in dat geval een bruine klonterige massa, die niet of nauwelijks door de waterpomp verwerkt kan worden met alle gevolgen van dien. Houd je dus aan het advies van de fabrikant van jouw oldtimer en dat is in ieder geval géén G12.

 

koelvloeistof oldtimer, gebruik geen g12

 

G11, G12 en G13

G11 is de traditionele koelvloeistof en is meestal blauw, en soms groen van kleur. G11 bevat silicaten, dit zijn zouten. Daardoor is het spul alleen geschikt voor motorblokken van gietijzer. Als je het in motorblokken met aluminium koppen/waterpompen/radiateurdelen gebruikt is het corrosief.

 

G12 kwam later toen er aluminium motoren en koppen gangbaar werden. Deze koelvloeistof is rood en soms geel. In tegenstelling tot G11, is G12 gebaseerd op Organic Acid Technolgie (OAT). Dat betekent onder meer dat G12 geen silicaten bevat, waardoor het niet schadelijk is voor aluminium onderdelen. G12 bevat daarnaast verbeterde additieven die het koelsysteem beschermen.

 

In 2005 kreeg G12 een update en werd dit G12+ met beter uitgebalanceerde additieven. G12+ is paars of kleurloos en wordt ook wel universele koelvloeistof genoemd. Van G12 wordt gezegd dat dit wel goed mengbaar is met andere koelvloeistoffen, maar wij raden dit af.

 

De opgewaardeerde G12+ wordt verkocht als G12++ maar ook als G13.

 

Soorten koelvloeistof

De basis van een koelvloeistof is Mono Propyleen Glycol (MPG) of Mono Ethyleen Glycol (MEG). Een andere optie is silicaathoudende coolant of silicaatvrije coolant. Ook de naam speelt een rol: koelvloeistof G12, of koelvloeistof G13. De eerste indicatie van deze vloeistof is de kleur. De kleur geeft de samenstelling van het product weer. Vaak is er niet alleen een verschil in kleur, maar ook in PH waarde, soortelijk gewicht, additieven pakket, etc. Er zijn verschillende kleuren koelvloeistof op de markt: gele, groene, blauwe, rode en blanke koelvloeistof. De belangrijkste zijn wel de rode, blauw/groene en gele producten.

 

Koelvloeistof / antivries

 

Gele koelvloeistof wordt voornamelijk gebruikt door Volvo. Volvo heeft een eigen product gemaakt, of laten maken, met een gele kleur en kom je dus niet zoveel tegen tenzij je Volvo rijdt.

 

De rode/roze coolant is de meest gangbare of meestgebruikte en is een silicaatvrij product. Veel auto’s mogen met dit product afgevuld worden. Een product wat in kleur lijkt op de Xtra Coolant G30 is de Xtra Coolant G40. Dit product is roze/violet en lijkt in kleur veel op de G30. De producten zijn echter zeker niet hetzelfde.

 

Dan is er ook nog de Xtra Coolant G48 en dit is een G11 koelvloeistof. Dit product is een silicaathoudende koelvloeistof en heeft een groen/blauwe kleur. Wanneer er gesproken wordt over een blauw of groen koelwater is de kans groot dat dit product bedoeld wordt.

 

Neem bij twijfel over koelvloeistof/anti-vries contact op met een specialist. Vanwege de kleuren is het eenvoudig werken met koelvloeistof. Er kunnen echter problemen optreden wanneer er een vloeistof gebruikt wordt die niet voorgeschreven is of als de ene variant wordt toegevoegd aan de andere met mogelijk flinke schade tot gevolg.


Ook interessant

5 reacties op “Geen G12 antivries in oldtimers”

 1. blank Peter says:

  Ik heb werkelijk geen flauw idee wat koelvloeistof antivries er voorgeschreven wordt. Voor een 2 cylinder Dailmer diesel, gebouwd bij Puch. Uit 1956.
  Weet iemand daar een antwoord op?

 2. blank Jan van Rossum says:

  Welke koelvloeistof is het beste voor de Peugeot 201 uit 1934

 3. blank Jan Parent says:

  Beste, ik heb reeds adviezen ontvangen die mekaar tegenspreken i v m antivries voor mijn oldtimer. Het gaat over een Rolls Royce Corniche van 1973, dus met de bekende aluminium 8 cyl.
  A u b graag jullie advies, Jan Parent

 4. blank Beeren says:

  Koel vloeistof/antivries voor Jaguar MK2 10 1962?

  1. Avatar photo klassiekerweb says:

   Beste M.Beeren,

   Een hele goede middag, misschien iets meer duiding van uw vraag?

   vriendelijke groet,

   Frank

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*