MENU

Klassieker kopen uit het buitenland

Het kan interessant zijn om over de grens te kijken naar een mooie klassieker. Als je in het buitenland een klassieker koopt, moet je er rekening mee houden dat er een aantal voorwaarden gelden voordat je met je nieuwe aanwinst in Nederland van de openbare weg gebruik kunt maken.

 

klassieker op transport

 

BPM, BTW, APK en verzekering

In een aantal gevallen zal je aangifte moeten doen voor invoerrechten en/of BTW. Je moet je auto laten keuren door de RDW en je moet de BPM betalen (voortaan op het RDW-keuringsstation).

 

Wanneer dit allemaal gedaan is, ontvang je het kentekenbewijs. Je klassieker moet ook APK gekeurd worden (elk jaar als hij van na 1960 is). Iedereen die met een in het buitenland aangeschafte auto de weg op wil, moet onder meer aangifte doen voor de Belasting van personenauto’s (BPM). Voor deze aangifte kun je terecht bij een aantal RDW-keuringsstations. De aangifte kan direct na de toelatingskeuring gedaan worden. Dit levert een aanzienlijke tijdswinst op: de kortere communicatielijn tussen RDW en Douane zorgt ervoor dat stukken niet langer heen en weer hoeven en dat het kentekenbewijs sneller in jouw bezit is.

 

Vervolgens moet je motorrijtuigenbelasting betalen(tenzij je auto ouder is dan 40 jaar) en heb je kentekenplaten nodig. Ook moet je minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) voor je auto afsluiten en je kan nog te maken krijgen met de betaling van een verwijderingsbijdrage. Op de RDW-site vind je alle informatie over de formaliteiten rondom het zelf invoeren van je auto of motor.