MENU

Zeven ton voor een Toyota? Wellicht voor deze 2000GT!

Zondag 27 september 2020 om 13:45 door Frank Schippers

zeldzame toyota 2000gt

 

De Toyota 2000GT is een tweezits GT waarvan slechts 351 exemplaren zijn gebouwd door Toyota tussen 1967 en 1970. De 2000GT werd geïntroduceerd op de Tokyo Motor Show van 1965. De auto-industrie van Japan stond tot dat moment vooral bekend als saai waar louter praktische auto’s de fabrieken uitrolden. De 2000GT liet zien dat men in Japan ook sportauto’s kon bouwen die zich konden meten met de Europese markt.

 

Nissan 2000GT werd het niet

Gerelateerd model

toyota 2000GT achterzijde

2000GT

Het eerste ontwerp van deze bijzondere auto werd getekend bij Yamaha, dat al veel auto-onderdelen produceerde voor de Japanse auto-industrie, maar vooral bekend was van de motorfietsen. Velen noemen de Duits-Amerikaanse ontwerper Albrecht Graf von Goertz, een protegé van Raymond Loewy, als bedenker van de auto. Hij stapte in de vroege jaren ’60 over naar Yamaha in Japan om een tweezits sportauto te ontwerpen voor Nissan. Nissan bouwde een prototype op basis van het ontwerp van Yamaha, maar besloot om het project toch niet door te zetten. Omdat Yamaha ook werkte voor Toyota, werd het ontwerp ook aan daar aangeboden. Toyota vond dat het tijd was om haar imago op te poetsen en besloot er een project van te maken. Saturo Nozaki, ontwerper bij Toyota, maakte een aantal flinke aanpassingen aan het ontwerp voordat deze het levenslicht zou zien.

 

Yamaha nam de zescilinder-in-lijnmotor van de Toyota Crown en paste deze aan voor gebruik in een sportwagen door nieuwe dubbele bovenliggende nokkenassen te installeren, waardoor het totale vermogen op 150 pk kwam. Met een vederlicht leeggewicht van nog geen 1100 kilo en een gewichtsverdeling van 49/51, had de 2000GT de perfecte ingrediënten voor een geweldige auto voor een bestuurder, en de topsnelheid was een zeer respectabele 217 km/u.

 

De 2000GT was zeldzaam, niet alleen in aantal, maar ook in prijs die zo’n duizend euro hoger was dan een E-Type of 911, en tweeduizend euro duurder dan een Corvette. Omdat Toyota nog geen grote buitenlandse markt bediende, werden er slechts 351 exemplaren geproduceerd, het overgrote deel dus voor de thuismarkt. Slechts 62 exemplaren waren linksgestuurd en bestemd voor de Verenigde Staten.

 

Dit Solar Red exemplaar, was een van de drie nieuwe 2000GT’s die zijn geleverd aan Otto Linton, de legendarische Watkins Glen-coureur. Officieel erkend als een van de “Legends of the Glen”, had Litton onlangs een Toyota-dealer in Pennsylvania verworven. Hij beschouwde deze 2000GT blijkbaar als een van zijn favoriete auto’s, wat blijkt uit het feit dat hij de auto meer dan 30 jaar in zijn bezit had voordat hij hem in 1998 verkocht aan Rich Jacobsen van Scranton, een andere Toyota-dealer van Quaker State. Het zou zes jaar lang deel uitmaken van de Jacobsen-collectie.

 

In 2006 werd de auto van de heer Jacobsen overgenomen door de bekende merkenspecialisten Maine Laine Exotics, die letterlijk tientallen van deze auto’s in bezit hebben gehad of onderhouden. In hun bezit werd een restauratie uitgevoerd, waarna de auto in 2007 werd tentoongesteld op de Toyota Motorsports 50th Anniversary Display op de Rolex Monterey Historic Automobile Races. Datzelfde jaar werd hij verkocht aan Brown Maloney uit Sequim, Washington, die ermee reed op de 2010 Copperstate 1000. Uiteindelijk vond deze bijzonder Japanner zijn weg naar de Elkhart Collectie.

 

Deze 2000GT is afgewerkt met een hoge standaard en heeft een zeer authentieke en nette uitstraling, met de juiste afwerking van de motorruimte en een goed passende carrosserie. Het interieur is grotendeels strak en kraakhelder, met slechts een miniem patina, en het dashboard en het houten stuur zijn beide in prachtig conditie.

 

De 2000GT wordt na vele jaren meer en meer gewaardeerd als de goed ontworpen, zeer competente en innovatieve sportwagen die het is. Maar dat prijskaartje…gaan ze het ervoor krijgen of is dit wat te hoog ingestoken?

 

toyota 2000GT achterzijde

Foto: hemmings.com

 

toyota 2000GT close up

Foto: hemmings.com

 

toyota 2000GT interieur

Foto: hemmings.com

 

toyota 2000GT motor

Foto: hemmings.com

 

toyota 2000GT profiel

Foto: hemmings.com

 

toyota 2000GT voorzijde

Foto: hemmings.com

 

toyota 2000GT

Foto: hemmings.com


Ook interessant


Gerelateerde merken