MENU

Wordt Magnum’s Ferrari 308 een echte klassieker?

Vrijdag 24 juli 2015 om 00:39 door Frank

In de films en TV-series van de jaren tachtig kwamen een aantal mooie klassiekers voorbij: Miami Vice had de Ferrari Testarossa (nadat de Daytona Spider een raket in zijn zijdeur kreeg), Knight rider de Pontiac Trans-am, Back to the Future de DeLorean en Magnum P.I de Ferrari 308 GTS.

 

Gerelateerd model

Ferrari 308

308

Er werden tijdens de Magnum P.I. serie drie verschillende 308 GTS exemplaren gebruikt. In het eerste seizoen was het een Ferrari 308 GTS uit 1978 met één spiegel, geen achterspoiler, geen ventilatierooster op de motorkap maar rode ventilatieopeningen achter de koplampen. Voor het tweede en derde seizoen was het een 308 GTSi uit 1980 met twee rechthoekige spiegels en zwarte ventilatieopeningen achter de koplampen). Voor de rest van de serie werd gebruik gemaakt van een 308 GTSi Quattrovalvole met zwarte openingen op de kap en een zwarte spoiler aan de achterzijde van het dakpaneel uit 1984. Ook kwam er nog een groene ’84 308 GTSi QV voorbij in het zesde seizoen in de aflevering “Summer School”. Alle modellen hadden een stalen body, een middenmotor en achterwielaandrijving en van het model werden in totaal 11.400 stalen 308 exemplaren gebouwd tussen 1975 en 1985.

 

ferrari 308 1978

Vroege Ferrari 308 uit 1978

 

ferrari 308 1986

Late Ferrari 308 uit 1986

 

Prijsstijging Ferrari 308

Een jaar of twee geleden kon je een nette tweedehands Ferrari 308 GTB, of 328 nog kopen voor rond de €40.000. De 308 en 328 waren de meest betaalbare Ferrari’s. De 308 GTS was de echte “Magnum PI” Ferrari en in de jaren tachtig een mateloos populair model door de dik besnorde Tom Selleck in zijn Hawaïaanse shirt die als privé-detective de nodige mysteries oploste en als hobby Higgins wat liep te jennen.

 

ferrari 308 magnum P.I.

Magnum P.I. en zijn Ferrari 308 GTSi Quattrovalvole (laatste seizoen)

 

Maar dat is allemaal geschiedenis want de prijs van een 308 GTB / GTS gaat nu al snel richting de €100.000 of zelfs erover. Dat zijn toch wel stevige prijsstijgingen in een paar jaar tijd voor een modellen die tot een paar jaar geleden niet gezien werden als heel erg populair. Er werd toen toch meer gekeken naar de oudere modellen of naar de jongere 348 en 355 die al qua design in de lijn van de Testarossa lagen. De Testarossa zelf ook wel, maar daar is ook wel van bekend dat het onderhoud aan de stevige kant is. Nu is het wel zo dat Ferrari’s over het algemeen wel de neiging hebben in waarde te stijgen als de jaren gaan tellen. Wellicht is de tijd aangebroken dat verzamelaars deze modellen opnieuw bekijken en anders op waarde schatten en zijn de 308 en 328 ook nu nog een goede investering omdat de prijzen nog wel even door zullen stijgen?

 

FERRARI 308 GTB 1980 - Test drive in top gear - V8 engine sound | SCC TV

 

Magnum P.I. en zijn Ferrari 308

Alle exemplaren in de serie werden aangepast zodat Tom Selleck er met zijn relatief lange lijf in kon: de bekleding werd uit de stoelen gehaald en de stoelen werden zo ver mogelijk naar achteren geplaatst voor maximale beenruimte. Zelfs met deze aanpassingen stak Selleck nog met zijn hoofd boven de dakrand uit. In de hele serie reed Magnum dan ook zelden met gesloten dak. Overigens had Magnum oorspronkelijk in een Porsche 928 moeten rijden want zo hadden de producenten het bedacht. Ze vroegen Porsche om een ​​928 met een extra groot zonnedak om zo ook luchtopnamen te kunnen maken. Door een strikt beleid van Porsche niet in te gaan op bijzondere verzoeken van klanten, werd uitgeweken naar de Ferrari 308 GTS.

 

De 308 van Magnum heeft het in de serie zwaar te verduren gehad en is onder meer van achteren aangereden, van de weg gereden, beschoten, zijspiegels verloren, van een klif gereden, met stenen bekogeld, bekrast, hardhandig ontdaan van de radio, klemgereden en meerdere keren total loss gereden. De show gebruikte meer dan een auto bij het filmen. Een daarvan was een speciale “actie auto”, die werd gebruikt voor bepaalde achtervolgingen en rij-scènes. Een andere auto werd gebruikt voor stilstaande shots en close-ups. Er waren ook “car kit” versies van de 308 die werden gebruikt voor de agressievere scènes . De kit auto’s werden gemaakt van glasvezel en werden gebouwd op een Pontiac Fiero chassis.Alle originele Magnum P.I. Ferrari’s werden geveild toen de serie eindigde in 1988.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's