MENU

Wie redt deze Engelse klassiekers?

Maandag 28 maart 2016 om 13:10 door Frank Schippers

Bijna 400.000 Engelse klassiekers werden verhandeld in het kader van de sloopregeling van Groot-Brittannië in 2009, waarbij autobezitters de kans kregen om hun oude auto in te leveren voor een £ 2000 korting bij de aanschaf van een nieuwe auto. Het is inmiddels 2016 en er zijn nu foto’s online verschenen waaruit blijkt dat duizenden klassieke auto’s nog steeds wachten op hun laatste ritje naar de pers. Klassieke autoliefhebbers zijn verontwaardigd door deze “green mile” aan klassiekers en een van hen is nu zelfs een petitie gestart om de roestende relikwieën te redden van de ondergang. Eerlijk is eerlijk, er staan genoeg exemplaren tussen waar niemand een traan om zal laten, maar er staan ook bijzondere exemplaren tussen.

 

engelse klassiekers op thurleigh vliegveld

 

engelse klassiekers op thurleigh vliegveld google earth

 

Jake Dormer, de klassieker-fan die de petitie is begonnen, zegt hierover: “Veel van de voertuigen die onder de sloopregeling zijn verkocht, staan nog altijd op dit verlaten vliegveld. In deze toestand zijn ze voor niemand van enig nut. Ik stel voor dat de auto’s worden geveild aan het publiek, of anders in ieder geval gebruikt kunnen worden voor onderdelen.

 

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door een man die in Bedfordshire even over het hek is geklommen bij Thurleigh Airfield, en tonen rijen van klassieke Mini’s, een Peugeot 205 GTi en een zeldzame Toyota Sera, tussen duizenden andere voertuigen.

 

engelse klassiekers op verlaten vliegveld

 

engelse klassiekers op verlaten vliegveld

 

Mini's, triumphs, jaguars op verlaten vliegveld in Engeland

 

Mini's, triumphs, jaguars op verlaten vliegveld in Engeland

 

Dormer wijst erop dat het onzinnig is om deze iconische Engelse klassiekers tot schroot te persen aangezien de prijs dat de prijs van schroot bijzonder laag is. Hij voegt eraan toe: “Veel van deze auto’s zijn een groot deel van de Britse autogeschiedenis. Auto’s zoals Mini’s, Triumphs, Rovers en Jaguars zijn iconische auto’s en verdienen een beter lot dan voor een prikkie als schroot verhandeld te worden. Ik denk dat we met voldoende steun onze petitie een succes kunnen maken.

 

(bron: Motoringbox.com)


Ook interessant

3 reacties op “Wie redt deze Engelse klassiekers?”

 1. prins witpaard says:

  Quote van eerdere reactie van Rover: ”waar zij die voertuigen heen gegaan? Polen, Hongarije…Oostblok. de sloopregeling is ter voorkoming van vervuiling dus dan zou het ondanks dat er ongetwijfeld goede exemplaren tussen staan inderdaad gesloopt moeten worden.”

  Lekker logisch verhaal, dus ter wille van het milieu laten we deze auto’s in andere landen verder rijden? klinkt niet als een sloopregeling. Dit klinkt eerder als een doorschuifregeling om de consument weer wat nieuws te laten kopen waardoor er weer flink wat belasting opgeharkt kan worden. Er zullen ook vast wat autofabrikanten hiervoor gelobbyd hebben bij ministers en zo een duitje in hun zak hebben gedaan.

  Dit is echter allemaal speculatief.

 2. ROVER says:

  Koek koek…. dit nieuws dateert van 2010! Hetzelfde artikel staat in Dailymail en zij voertuigen die door de sloopregeling moeten worden vernietigd. Een regeling die wij in Nederland ook hebben gehad, waar zij die voertuigen heen gegaan? Polen, Hongarije…Oostblok. de sloopregeling is ter voorkoming van vervuiling dus dan zou het ondanks dat er ongetwijfeld goede exemplaren tussen staan inderdaad gesloopt moeten worden. Hier valt dus niks meer aan de redden! En is ook niet de bedoeling, dus schrijf dat dan ook niet.

  Daily Mail

  1. Ha Rover,

   Het klopt dat de regeling uit 2009 is en er in 2010 ook over is bericht. Het punt is dat er dus nu (2016) nog altijd auto’s op dat vliegveld staan weg te roesten en dat er nu dus een Brit een petitie is gestart om deze Engelse klassiekers te redden en daarmee dus te voorkomen dat ze allemaal in een pakketje schroot met een dun laagje chroom (bedankt Henk) veranderen. Dat is zeker geen nieuws uit 2010 en er zou dus zeker wel iets aan te redden kunnen zijn.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*