MENU

Wallonië verbiedt oudere auto’s vanaf 2023

Zondag 20 september 2020 om 20:13 door Frank

wallonië wordt een grote milieuzone en verbiedt oudere auto's

 

Vanaf 2023 kun je niet meer zomaar een rondje Ardennen doen met je (wat) oudere bolide. De regering van het Belgische gewest Wallonië gaat vanaf 2023 oudere auto’s gefaseerd uitbannen. Wat vinden we daar van? Begrijpelijk of belachelijk?

 

Het plan is om van Wallonië per 1 januari 2023 een grote milieuzone te maken. Volgens de nieuwe regelgeving worden auto’s zonder emissieklasse of met Euro 1 goedkeuring verboden in het gehele gewest. Dit gaat betekenen dat alle auto’s van voor 1996 niet meer welkom zijn. Je leest het goed: van voor 1996! En in Wallonië kijken ze graag verder vooruit want elk achtereenvolgend jaar worden de eisen geupdate en aangescherpt. In 2024 zijn Euro 2 auto’s aan de beurt, gebouwd tussen 1997 en 2000.

 

Daarna volgen Euro 3 (2001-2005) en Euro 4 (2006-2010) klasse auto’s. Vanaf 2026 geldt het verbod alleen voor dieselauto’s. Diesels met Euro 5 classificatie gebouwd tussen 2011 en 2015 zijn dan niet meer welkom. Vanaf 2030 geldt dat ook voor Euro 6 (2015-2019). Gaan Walen straks helemaal van de diesel af of gaan ze massaal in Vlaanderen wonen?

 

Uitzonderingen op de regels

Er zijn natuurlijk verschillende uitzonderingen op de regels gemaakt. Mensen met een aantoonbare handicap zullen worden vrijgesteld van deze maatregelen. Ook voertuigen die minder dan 3,000 kilometer per jaar rijden of tot een overheidsinstantie behoren mogen gewoon door Wallonië blijven rijden.

 

En als je voor 1 januari 2019 een auto gekocht hebben met tenminste Euro 6 dan zal de overheid (vooralsnog) je niet staande houden. Voorwaarde is wel dat je moet kunnen aantonen dat je je auto nieuw gekocht hebt en dat je dus eerste eigenaar bent. Als je vindt dat je toch een uitzondering op de regel bent zonder dat je aan genoemde voorwaarden voldoet, dan kun je uiteraard een aanvraag doen, maar we geven je weinig kans want over dit plan is duidelijk nagedacht.

 

Handhaving wordt best lastig

Hoe de Waalse autoriteiten het verbod willen gaan handhaven is nog niet bekend. Ook is niet bekend of er extra stimuleringsmaatregelen gaan komen om alle Walen in nieuwe auto’s te krijgen. Wellicht gaat de Waalse hermandad intensiever controleren en het hele gewest vol zetten met camera’s en zo automatisch boetes uitdelen? Misschien komt er een subsidie op nieuwe auto’s?

 

Bij dit soort vergaande plannen voorzien we de nodige beren op de weg, dus we zullen zien hoe onze Zuiderburen dit gaan doen. Typisch een idee dat we voorlopig buiten de Nederlandse grenzen willen houden. Het wordt wel omrijden richting de wintersport en de camping in Zuid-Frankrijk.


Ook interessant

3 reacties op “Wallonië verbiedt oudere auto’s vanaf 2023”

 1. blank Geert DEHOUX says:

  Allemaal commerce, zogezegd “goed voor ‘t milieu”.
  Wat gaan de idioten nog allemaal aanvangen en dit alles veroorzaakt door een psychisch gestoord, doch gevaarlijk teuteke uit Zweuden!
  Arm Europa!

 2. blank Laurens Schoon says:

  Vliegveld Luik wil en waarschijnlijk mag flink uitbreiden. Wat voor aanzienlijke vervuiling en geluidsoverlast zal dit tot gevolg hebben! De overheid staat onder invloed van lobbyisten?

 3. blank Werner Verbeeck says:

  Een grote schande is het. Mensen verplichten om een jongere auto te kopen alsof dat voor iedereen zomaar vanzelfsprekend is. Wat je dan ook nog eens krijgt is dat je huidige wagen ook niets meer waard is want niemand wil die nog.
  Deze wegwerpmaatschappij is dan wel goed voor het milieu??
  Ik rijdt met een wagen van 2004 die ik in 2013 heb gekocht.
  Heb er ondertussen zelf 140 000 km mee gedaan.
  Van mij mag hij nog enkele jaren mee.
  Al die grondstoffen en energie en zelfs uitstoot die nodig is om een nieuwe wagen te produceren daar kan ik nog vele jaren met mijn wagen voor rijden.
  En verder lost het probleem van die oudere wagens toch zichzelf op op verloop van tijd zonder dat je de mensen moet pesten en op kosten jagen.
  Het zal alleen een paar jaar langer duren.
  Bij nieuwbouw krijgen we ook al geen gasaansluiting meer maar de overheid gaat wel nieuwe GAS centrales bouwen voor electr. op te wekken voor die “groene” elektrische wagens.
  De rijken krijgen subsidies voor nieuwe wagens en de werkende mens kan met de fiets gaan rijden omdat voor hem de auto onbetaalbaar wordt.
  Maar ja we zijn weer aan het zagen zeker.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*