MENU

Volkswagen 75 jaar actief in Nederland

Maandag 11 april 2022 om 08:08 door klassiekerweb

Volkswagen is dit jaar 75 jaar actief in Nederland. Op 8 augustus 1947 werden de gebroeders Pon de eerste buitenlandse importeur van Volkswagen. Dit gebeurde nadat Ben Pon de Volkswagen-fabriek in Duitsland had bezocht. Het was namelijk Ben Pon die na het zien van de afgekeurde ‘Plattenwagen’ een schets maakte in zijn agenda waarmee de eerste bus van Volkswagen toch in productie kon. Deze schets ligt inmiddels in het Rijksmuseum en de Volkswagen bus, tsja, dat werd een ongekend succes. De Typ 2 T1 werd het eerste VW-busje en zeker niet het laatste.

 

Volkswagen 75 jaar in Nederland Bus to Buzz

 

75 jaar Volkswagen in Nederland

Volkswagen Nederland wil het 75-jarig jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan want op 1 juni 2022 organiseert Volkswagen een uniek evenement met de 75 mooiste bussen van Nederland: de Bus tot Buzz Tour. Ben jij in het bezit van een VW Bus of een variant model, dan kun je daarbij zijn. Want de Tour is voor alle eigenaren van alle VW Bus-generaties toegankelijk. Interesse? Geef je dan nu op!

 

Bus tot Buzz Tour (2022) - Heb jij een gave Volkswagen Bus? Rijd dan mee!

 

Deze unieke Tour is bedoeld voor alle generaties van de Volkswagen-bus en ook voor bijzondere modellen of versies. Een deskundige jury bepaalt de uiteindelijke selectie van 75 exemplaren, en zal op de dag van het evenement één van de deelnemende bussen uitroepen tot ‘Mooiste Volkswagen-bus van Nederland’. De winnaar gaat namens Volkswagen Nederland naar het Europese Bulli Festival in Hamburg deze zomer.

 

Gerelateerd model

Volkswagen type 2 1974

bus

De Volkswagen Bus is ook in Nederland een icoon. Gezinnen, ondernemers en hippies voelden zich verbonden met dit bijzondere busje en de toepassingen waren zeer divers, van werkpaard tot rijdende relaxbank in de jaren zestig. Al decennia lang is de bus in meerdere generaties een vast onderdeel van het dagelijkse verkeersbeeld. Een beeld dat bijna 75 jaar geleden begon met een schets van Ben Pon.

 

Het succesverhaal van de Volkswagen-bus begint op 23 april 1947. Ben Pon bezoekt dan de Volkswagen fabriek om de import van de Volkswagen Kever te bespreken. Pon ziet tijdens dit bezoek de zogenaamde ‘Plattenwagen’ staan, een eenvoudig transportwagentje gebaseerd op Kever-techniek. Pon is geïntrigeerd door het transportwagentje en ziet er grote mogelijkheden in. Als zakenman weet hij dat er in Europa een grote behoefte is aan dit type bedrijfswagen.

 

Plattenwagen mag de openbare weg niet op

De ‘Plattenwagen’ wordt echter niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Belangrijkste reden hiervoor is dat de bestuurder helemaal achter op de auto zit, vlak boven de motor. Pon kan het wagentje echter niet uit zijn hoofd zetten en bedenkt een oplossing. Tijdens zijn volgende bezoek aan de Volkswagen-fabriek schetst hij deze oplossing op een bladzijde in zijn agenda. Hij verplaatst de besturing van de Plattenwagen naar de voorzijde en creëert een gesloten laadruimte achterin. Het werd een schets van een grote toekomst van deze Plattenwagen.

 

schets Pon Volkswagen Plattenwagen

de schets van Ben Pon

 

de plattenwagen van Volkswagen

de Plattenwagen

 

eerste Volkswagen bus

Typ 2 T1

 

Van oude bus naar nieuwe Buzz

Het 75-jarig bestaan van Volkswagen in Nederland laat het merk samenvallen met de introductie van de ID. Buzz en de ID. Buzz Cargo. De modellen van deze volledige elektrische bestel- of personenwagen zijn sterk geïnspireerd op de eerste Volkswagen-bus, de Typ 2 T1. Uiteraard is de ID. Buzz op de dag van het evenement (1 juni) ook van de partij, zodat verleden en toekomst op een mooie manier met elkaar samenkomen.


Ook interessant


Gerelateerde merken