MENU

Bijzondere Ferrari F40 Competizione in de verkoop

Zondag 14 augustus 2022 om 22:21 door klassiekerweb

Ferrari heeft veel van zijn straatauto’s laten racen, maar de F40 behoort niet tot deze selectie. Hoewel de fabriek nooit met het icoon uit de jaren ’80 heeft geraced, is deze Ferrari F40 “Competizione” uit 1989, die via RM Sotheby’s te koop wordt aangeboden, een voorbeeld van de vele privé F40-raceauto’s die in de loop der jaren zijn verschenen.

 
Ferrari F40 Competizione
 

Dit exemplaar – chassisnummer 80782 – verliet de Ferrari-fabriek in november 1989 als een wegauto en werd volgens de veilinglijst verscheept naar Kroymans BV, de officiële Ferrari-importeur voor Nederland.

 

Gerelateerd model

Ferrari F40 Italiaanse supercar jaren tachtig

F40

Drie jaar later werd hij omgebouwd tot raceauto door Peter van Erp van Cavallino Tuning, de racetak van Kroymans BV. Dit markeerde het begin van een competitiecarrière die maar liefst tot 2009 zou duren, waarbij deze F40 gestaag meerdere modificaties kreeg. Dat begon met Intracks races-schokbrekers, Stack-instrumenten, nieuwe remmen en enkele wijzigingen aan de carrosserie. In 1995 werden een rolbeugel en airjacks gemonteerd.

 

Van 471 PK naar ruim het dubbele

De twin-turbo 2,9-liter V-8-motor werd aanvankelijk ongemoeid gelaten, maar later toch geüpgraded. Als we de specificaties moeten geloven dan perst het blok er nu tussen de 700 en 1.000 PK uit (afhankelijk van de setup), da’s een flinke berg vermogen bovenop de standaard 471 PK die hierbij wat verbleekt. Dit terwijl het originele blok met die 471 PK al goed was voor een topsnelheid van ruim 320 km/u – waardoor het ‘s werelds snelste productieauto was toen hij in 1987 debuteerde.
 
Ondanks een leven lang op het circuit, ziet deze F40 er behoorlijk strak uit. Een vorige eigenaar heeft in 2019 een mechanische onderhoudsbeurt laten uitvoeren en de brandstoftanks laten vervangen. De huidige eigenaar heeft de auto onlangs cosmetisch laten restaureren, waarbij de auto volledig is gedemonteerd en opnieuw is gespoten in de huidige Grigio Nardo (grijze) kleur. Ach, je moet ervan houden. Doe ons maar een rooie.
 
RM Sotheby’s heeft geen pre-veiling schatting gepubliceerd, maar verwacht niet dat de gewijzigde staat van deze F40 zijn opbrengst zal beïnvloeden. Een vernielde F40 herbouwd en aangepast op de Discover Channel-show “Fast N’ Loud” werd in 2014 verkocht voor $ 742.500, en dit exemplaar heeft een echte race-stamboom om zijn aanpassingen te rechtvaardigen, dus zal de opbrengst wel wat hoger zijn.
 

profiel ferrari f40 competizione


 
achterzijde F40 competizione


 

One-Off Nardo F40 "Competizione"

 
Foto’s RM Sotheby’s

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's