MENU

Vergane glorie: Detroit Motor City

Dinsdag 15 juli 2014 om 00:57 door Frank Schippers

Een site die op een boeiende manier het vroeger en nu met elkaar verbindt door foto’s met een slider te plaatsen waarmee je kunt zien hoe locaties er uitzagen in de hoogtij dagen van de auto-industrie in Detroit en hoe het er nu uitziet. Detroit is vooral bekend omdat de grote drie Amerikaanse automerken er hun hoofdkwartier hebben: Ford, General Motors en Chrysler. In de eerste en voor een deel tweede helft van de vorige eeuw waren er echter honderden autofabrikanten zoals Oldsmobile, Cadillac en Packard die zich in Detroit vestigden. Hieraan ontleende de stad een van haar bijnamen: ‘Motor City’.

 

Detroit Motor City

foto: www.detroiturbex.com

Detroit Motor City – Packard fabriek

 

Maar waarom dan Detroit en niet één van de andere steden? Hier waren een aantal reden voor. Detroit en omstreken had veel aan de opkomende auto-industrie te bieden rond het begin van de 20e eeuw. Ijzererts was in ruime mate beschikbaar in Minnesota en in de vroege dagen was er voldoende hout in Michigan Zelf. Spoor- en waterroutes maakte het gemakkelijk om auto’s op transport te zetten naar Chicago en New York. Daarnaast had Detroit al zware industrie zoals machine fabrieken en winkels.

 

Uiteindelijke dominantie van Detroit ten opzichte van bijvoorbeeld Cleveland, Milwaukee en Buffalo had waarschijnlijk meer te maken met een paar historische toevalligheden. Pioniers zoals Henry Ford en Ransom Olds woonden in Michigan. Daarnaast gedroegen de automotive executives zich in de vroege twintigste eeuw een beetje zoals Silicon Valley executives tegenwoordig: Ze hopten regelmatig van bedrijf naar bedrijf en begonnen ook spin-offs en startups. Deze cultuur van kruisbestuiving verspreidde innovatieve productie en design-ideeën tussen de Detroit fabrikanten. Concurrenten die verder weg zaten, konden de research en ontwikkeling niet bijhouden en gingen failliet of verkochten hun bedrijfje aan een partij in Detroit.

 

Bekijk de foto’s hier.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*