MENU

Veiling unieke Porsche 911 Spyder Bertone

Maandag 13 augustus 2018 om 19:31 door Frank

Nee, we hebben niet de verkeerde foto bij dit artikel gekozen. Dit is de enige 1966 Porsche 911 cabrio naar een ontwerp van Bertone. Het verhaal hierbij is best bijzonder te noemen. Toen Porsche in 1965 stopte met de productie van de succesvolle 356, wilden klanten en dealers weten of Porsche een cabrio-versie zou bouwen van zijn nieuwe 911/912 sportwagen. Hoewel Porsche bekend stond om een ​​semi-converteerbare Targa-variant te ontwikkelen, geloofde John von Neumann, een Porsche-dealer in Zuid-Californië, dat zijn klanten in Californië maar wat graag een volledige cabrio zouden willen wanneer deze bij hem in de showroom zou komen te staan.

 

unieke porsche 911 spider bertone

 

blank

 

blank

 

Von Neumann, ook een van de meest succesvolle coureurs van het vroege sportwagentijdperk, had eerder samengewerkt met invloedrijke autodistributeur Max Hoffman om Ferry Porsche het verkooppotentieel van een gestripte en goedkopere 356 Speedster te verkopen. Dit keer benaderde von Neumann eerst de hoog aangeschreven Italiaanse autodesigner Nuccio Bertone, die interesse toonde in het project. Bertone kennen we van vele succesvolle ontwerpen van onder andere Lamborghini’s, Fiats, Simca’s en Alfa Romeo’s.

 

Een kaal chassis werd door Zuffenhausen ter beschikking gesteld aan von Neumann en verscheept naar de werkplaatsen van Carrozzeria Bertone in Turijn. Omdat de naam van Porsche op de auto zou staan, vertelde de Duitse automaker aan von Neumann dat hij het laatste woord zou hebben over de productie, ondanks het feit dat von Neumann het project financierde.

 

Bertone kreeg een uitdagende opdracht: een cabrio design maken op een 911 Porsche-chassis. Het was ook erg belangrijk om een ​​hoog niveau van technische en ontwerpkwaliteit te leveren, passend bij de hoge standaard van het basisproduct en de prestige van het Porsche-typeplaatje.

 

De opvallende, slanke Porsche 911 Spyder, die negen maanden later het levenslicht zag, had duidelijk Italiaanse invloeden, in plaats van Duitse, en bevatte een aantal eerdere stylingelementen van Bertone zoals te zien in de testudo-showwagen 1963 en de Fiat 850 Spider-productieauto van 1965. De cockpit was volledig gescheiden van de rest van het voertuig met behulp van een diepe lijn die van de voorruit langs de bovenrand van de deuren naar het motorcompartiment liep, waardoor met name lage vleugels mogelijk waren voor dit type auto. Het weelderige lederen interieur verschilde ook van dat van de standaard 911 en had unieke stoelen, een middenconsole en de belangrijkste instrumenten die verticaal in een centrale kolom waren verwerkt.

 

blank

 

blank

 

Afgewerkt in Carmine Red gecombineerd met een crèmekleurig interieur en geschoeid op Campagnolo-wielen, werd de 911 Spyder gepresenteerd tijdens de Geneva Auto Show in maart 1966. Dicht bij de eigen Targa van Porsche, werd het concept enthousiast ontvangen maar er volgden echter geen bestellingen, waardoor von Neumann moest toegeven dat de Targa de meer praktische en economische keuze zou zijn voor serieproductie.

 

Na de show werd de unieke 911 naar de VS geëxporteerd waar deze een aantal jaren in het bezit van von Neumann bleef. In 1987 werd de 911 spyder gekocht door de bekende verzamelaar Mark Smith uit Lynchburg, Virginia, die de Spyder had laten refinished in zijn huidige zwarte over beige lederen combinatie. Smith werd vervolgens uitgenodigd om de Spyder te exposeren op de 39e Pebble Beach Concours d’Elegance®, waar ontwerper Nuccio Bertone in augustus 1989 werd geëerd.

 

Rond 1990 werd de Spyder overgenomen door Marv Tonkin, een bekende autoverzamelaar en eigenaar van Marv Tonkin Ford, een dealer die bekend staat om zijn door de fabriek gesponsorde raceteam. De heer Tonkin zou de Spyder rond 1993 verkopen in zijn huidige bezit van de verzamelaar. Er wordt aangenomen dat de Spyder, toen deze oorspronkelijk werd geproduceerd, was uitgerust met de standaard twee liter zescilinder die 130 pk produceerde. Op een gegeven moment ontving de auto echter een gemoderniseerde 901/02 “S” -specificatie-motor en een set van 914-6 Mahle-lichtmetalen “Gas Burner”-wielen.

 

Deze 911 Spyder wordt tegenwoordig in goed bewaarde staat gepresenteerd en staat al vele jaren statisch in klimaatgestuurde opslag. Hoewel het onlangs door de gespecialiseerde Motion Products van Neenah, Wisconsin is geretourneerd naar een werkende staat, heeft deze auto verdere mechanische aandacht nodig voordat hij zou kunnen terugkeren op de openbare weg.

 

blank

 

Het is de enige samenwerking tussen Bertone en Porsche, en het enige exemplaar dat ooit is gebouwd. Met een indrukwekkende herkomst en aangeboden voor de eerste keer in bijna 25 jaar, is de verkoop van deze meest exclusieve Porsche 911 misschien wel een once-in-a-lifetime kans.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's