MENU

Steve McQueen’s Trans-Am uit The Hunter gevonden

Zondag 23 december 2018 om 14:01 door Frank

Begin van dit jaar werd de legendarische Ford Mustang GT Fastback uit 1968, bestuurd door Steve McQueen in Bullitt, na 40 jaar herontdekt. Nu is een van de mindere bekende filmauto’s, ook bestuurd door de King of Cool, bevrijd uit een schuur in Illinois. Het is een Pontiac Trans Am uit 1979 die McQueen bestuurde in de film The Hunter uit 1980. Deze film vertelt het fictieve verhaal van de premiejager Ralph “Papa” Thorson. Het was de laatste filmrol van McQueen voordat hij stierf in 1980.

 

trans am uit film the hunter met steve mcqueen gevonden

 

'79 Firebird Trans Am in The Hunter

 

Terwijl McQueens personage in Bullitt een zeer bekwame bestuurder was in de iconische achtervolgingsscène, is het tegenovergestelde het geval in The Hunter. Het personage van McQueen, “Papa” Thorson, rijdt als een pak vla en heeft het moeilijk met de Trans Am. Een achtervolgingsscène ontstaat wanneer McQueen een maaimachine door een maïsveld drijft in de achtervolging van dieven die de gehuurde Trans Am hebben gestolen. Helaas wordt de auto opgeblazen met dynamiet en worden de resten van de auto vervolgens op een aanhangwagen teruggebracht naar de luchthaven, tot grote schrik van de medewerker van het verhuurbedrijf.

 

Twee ontplofte Trans Ams

Tijdens de film werden in totaal zes Pontiacs gebruikt waarbij twee 1979 Trans Ams werden vernietigd. Tijdens het filmen was de eerste explosie niet dramatisch genoeg voor de producer, die nog een Trans Am had besteld bij een plaatselijke dealer. Beide auto’s werden zwart opnieuw gespoten voor de film, en de tweede werd geprepareerd voor de explosie, zodat deze nog spectaculairder zou breken.

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

blank

 

Het filmen trok behoorlijk wat publiek, waaronder boer Harold McQueen die overigens geen familie was van Steve. Hij leverde echter wel de aanhangwagen waar de resten van de opgeblazen Trans Am op werden geladen en Paramount Pictures bood Harold de resten aan als betaling voor de huur van de aanhangwagen. Harold vond dat prima maar het probleem was dat Pontiac hier geen toestemming voor had gegeven en druk had uitgeoefend om de Trans Am terug te laten komen, omdat het vreesde dat Harold de auto zou kunnen restaureren. Ironisch genoeg was dit precies zijn plan, maar de auto eindigde bijna 40 jaar lang in een schuur.

 

Vorig jaar stemde Harold in om de filmauto te verkopen na gesprekken met Stan Harvell, een familievriend van Harold’s dochter. Stan nam vervolgens contact op met Calvin Riggs, die een passie heeft voor Trans Ams, en ze besloten de auto samen te kopen. Studio documentatie bewijst dat de auto werd geleend door Pontiac en gebruikt in de film, en enkele van de originele stuntwijzigingen zijn nog steeds te zien in de Pontiac’s vloer en in het dashboard. Het is niet duidelijk wat de nieuwe eigenaren van plan zijn te gaan doen met Steve McQueen’s laatste filmauto, maar het is wel duidelijk dat de staat van de auto het niet gemakkelijk of goedkoop maakt om hem volledig te restaureren.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's