MENU

spookstadje Shaniko is ook oldtimer-museum

Donderdag 26 februari 2015 om 17:39 door Frank

Toen in de Verenigde Staten eind 19e en begin 20e eeuw serieuze kilometers spoorlijn werden aangelegd en het westen met het oosten werd verbonden, zorgde dit voor een revolutie in de handel en de landbouw waar ook alle dorpen en steden tussen het westen en het oosten van profiteerden. Business was booming, maar na verloop van tijd stopten de stoomlocomotieven hier niet langer en trokken de bewoners massaal weg naar grotere steden. Een van die vele spookstadjes is Shaniko in Oregon, alleen heeft dit stadje iets bijzonders want er staat een verzameling oldtimers waar je een museum mee kunt vullen.

 

shaniko oldtimer museum

Foto: www.ferrarichat.com

 

Oorspronkelijk was Shaniko begin van de 20e eeuw een postkoets-halte genaamd “Cross Hollows” en woonden er ongeveer 170 mensen. Met de komst van de Columbia Southern Railway groeide Shaniko uit tot een grote handelsplaats, in het bijzonder voor wol en schapen. Door dit soort namen klinkt dit artikel al meteen als een goedkope spaghetti-western. Shaniko en zijn inwoners zouden echter niet lang profiteren van deze groei want betere spoorweg routes omzeilden de stad die ook nog eens werd getroffen door een verwoestende brand in 1911. Hoewel het stadje voor de lokale bevolking nog steeds belangrijk was, was het duidelijk dat de bloeitijd van de stad voorbij was. De spoorlijn werd in 1942 gesloten en dit was voor het grootste deel van de inwoners reden om te vertrekken.

 

In de jaren zestig raakten mensen geïnteresseerd in het behoud van historische zaken en het verhaal gaat dat in dit stadje het Sage Museum met een collectie klassieke auto’s werd geopend. Het museum is inmiddels weer gesloten en het stadje is zo goed als verlaten maar het schijnt dat de collectie er nog altijd staat weg te rotten. De auto’s staan er inderdaad, maar de vraag is hoe dit exact gegaan is en wie er eigenaar is van deze collectie.

 

Een bezoek aan de stad kan vandaag de dag kan een leuk roadtripje zijn, maar het zou ook op een teleurstelling kunnen uitdraaien als je besluit om er naartoe te rijden. Als je in de buurt bent, pak de afslag. Kans op file is vrij klein denken we. Voor nu: gelukkig zijn er nog foto’s.

 

shaniko oldtimer museum

Foto: www.ferrarichat.com

 

shaniko oldtimer museum

Foto: www.ferrarichat.com

 

shaniko oldtimer museum

Foto: www.ferrarichat.com

 

shaniko oldtimer museum

Foto: www.ferrarichat.com

 

 

Meer informatie is te vinden op de site van Roadtrippers.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*