MENU

Slee te koop in de zomer

Donderdag 18 juni 2015 om 22:30 door Frank

Gerelateerd model

Jaguar XJS MkIII 1993

XJ-S

De Jaguar XJ-S kennen we allemaal wel natuurlijk, maar de Lynx Eventer versie van deze Engelse klassieker is een stuk minder bekend. Het model werd begin jaren tachtig onder licentie gebouwd door Lynx. In totaal werden er 67 (sommigen beweren 68) exemplaren geproduceerd waarmee het model behoorlijk zeldzaam is. 52 exemplaren ware pre-facelift en 15 post-facelift. De rechts gestuurde exemplaren waren met 49 stuks ver in de meerderheid. Het prototype werd in augustus 1982 aan de pers gepresenteerd en het laatste exemplaar zou pas in 2002 worden afgebouwd. Bijzonder is dat alle 67 exemplaren in die 20 jaar door dezelfde persoon werden gebouwd.

 

Hoewel de Jaguar XJ-S zeker geen kleine auto was, was de binnenruimte eigenlijk niet in verhouding met het formaat van de carrosserie. Met twee volwassenen en een weekendtas, was je eigenlijk wel klaar. Omdat Jaguar zelf niet voornemens was om een stationwagon uit te brengen, werd dit overgelaten aan restaurateur en carrosseriebouwer Lynx uit het Britse Hastings. Lynx had alle reden om hier een brood in te zien, gezien het succes van de Reliant Scimitar GTE en Lancia Beta HPE.

 

lynx eventer

Foto: Bonhams

 

Lynx nam de XJ-S onder handen: ze verlengden het dak, plaatsten een achterbank, verplaatsten de benzinetank en monteerden een achterklep. Hiermee werd het model van binnen een heel stuk ruimer en kreeg het een paar zijruiten aan de achterzijde waar de gemiddelde aquariumbewoner jaloers op zou worden. Voor £ 6950 + BTW bovenop de £ 21.000 voor de aanschaf van een XJ-S, had je dan een Lynx Eventer. Zelfs vandaag de dag zijn er weinig auto’s die geruisloos naar de 250 km per uur zoeven en waarbij je dan ook nog een kleine rommelmarkt aan bagage kunt meenemen. Om die 250 km/u aan te tikken had je wel de dikke V12 nodig waar de meeste exemplaren mee waren uitgerust. Er waren slechts drie versies met een 3,6 liter motor (2 met automaat, 1 met handbak),2 of 3 XJR-S versies, en 1 zescilinder 4,0 liter AJ6. Alle overige exemplaren kregen de V12.

 

lynx eventer interieur

Foto: Bonhams

 

lynx eventer voorzijde

Foto: Bonhams

 

Dit exemplaar is nummer 20 van de productielijn en kreeg de V12 onder de kap, gekoppeld aan een automaat. De eerste eigenaar deed de auto in 2009 pas van de hand met 60.392 Engelse mijlen op de teller. Zes jaar later, in 2015, staat er 72.000 mijl op de klok. De auto is twee keer gerestaureerd, in 1999 en opnieuw in 2010, De lakkleur werd veranderd van bruin naar zwart in 2010. De voorstoelen en de hemelbekleding zijn nieuw. Deze vier seizoenen slee heeft nooit schade gehad en is altijd goed onderhouden. wat aangetoond wordt met de nodige facturen en papieren.

 

lynx eventer achterzijde

Foto: Bonhams

 

Lekker sleetje rijden in de zomer? Klik hier voor meer foto’s van deze bijzonder Jaguar variant. O ja, als je tussen de € 40.000 en € 50.000 onder je matras hebt liggen, dan kun je meebieden met een kans dat je de nieuwe eigenaar wordt.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's