MENU

Shelby Cobra 40 jaar met de voetjes van de vloer

Woensdag 14 januari 2015 om 08:58 door Frank Schippers

Gerelateerd model

AC Cobra Mark III 1965

Cobra

Barnfinds: het blijven bijna magische gebeurtenissen voor liefhebbers als wij, die ons dan ook meteen doen kijken wat er voor moois gevonden is. En gelukkig zullen er ook in 2015 weer oude schuren, garageboxen, en opslagruimtes worden opengemaakt waar vervolgens ‘iets op vier wielen’ onder een kleedje in een hoekje staat.

 

We trappen dit jaar af met een originele Shelby Cobra, met geverifieerd CSX-nummer, die ruim veertig jaar met de voetjes van de grond in een schuurtje in een klein dorpje heeft gestaan. Een sportieve prestatie die wij niet na doen, maar iets wat een sportwagen als de Cobra eigenlijk onwaardig is. Dit exemplaar met nummer CSX 2436 heeft nu dus weer daglicht gezien en zal geveild gaan worden op 16 januari in Scottsdale Arizona.

 

shelby cobra 1964

Foto: www.goodingco.com

Shelby Cobra uit 1964

 

shelby cobra voorkant 1964

Foto: www.goodingco.com

 

shelby cobra zijkant 1964

Foto: www.goodingco.com

 

Shelby AC Cobra 289 uit 1964

De geschiedenis van deze Cobra is goed gedocumenteerd. De Amerikaanse sportwagen heeft vier eigenaren gekend alvorens bij Sy Allen terecht te komen in 1974, die de Cobra in de opslag zette met nog geen 50.000 kilometers op de klok. Waarom hij dit deed is niet bekend: problemen met de auto, geen tijd, of misschien een tweede auto die zijn daily driver werd waardoor hij te weinig met de Cobra reed. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar de redenen voor eigenaren om iets moois als deze Cobra ‘voorgoed’ weg te zetten kunnen velerlei zijn.

 

Na veertig jaar kan deze volledig originele Cobra wel een poetsbeurtje gebruiken, maar verder is dit exemplaar gelukkig in verrassend goede staat. Al denk je bij een echte sportwagen als een Cobra niet meteen aan opties en extra’s, toch waren er exemplaren die wel werden uitgerust met zaken als een bagagerek, een radio of WSW banden. Zo ook deze versie die werd voor zien van het klasse A pack waar deze opties in zaten. Voor een gewone auto niet heel bijzonder, maar voor de Cobra zeker niet een alledaagse toevoeging.

 

shelby cobra interieur 1964

Foto: www.goodingco.com

 

En dan de krachtbron: een 271 PK sterke 289 cc 4,7 liter V8 met carburateurs. Na wat TLC door Gooding liep dit blok na veertig jaar weer als ee nzonnetje. Dit blok was een laat productie model met de nodige verbeteringen die werden gemaakt gedurende de productie waaronder een verbeterde motorkoeling.

 

shelby cobra motor 1964

Foto: www.goodingco.com

De lekkere 4,7 liter V8.

 

shelby cobra 1964

Foto: www.goodingco.com

 

Het is echt ongelooflijk om te zien dat er nog steeds van dit soort exemplaren worden gevonden. Dit zou een van de weinige Cobra’s zijn die nog in echt originele staat is, waardoor er weer een belangrijk stukje autogeschiedenis is bijgekomen. Veilinghuis Gooding schat dat dit exemplaar tussen de 1 en 1,4 miljoen dollar zal gaan opleveren.

 

Meer informatie en foto’s vind je hier.


Ook interessant