MENU

Schlumpf, de affaire achter de mooiste autocollectie ter wereld

Woensdag 17 januari 2018 om 21:47 door Frank


Ard en Arnoud op de Weegh hebben een boek uitgebracht over de Schlumf collectie, misschien wel de meestbesproken autocollectie ter wereld. De affaire Schlumpf is daarnaast ook nog eens een van de meest spraakmakende verhalen achter een prachtige verzameling auto’s die bij elkaar is gebracht door twee Franse broers (Hans en Fritz). Deze collectie bevat de parels uit de automobielindustrie.

 

Het verhaal van deze Franse textielmagnaten werd uitgebreid in de media beschreven toen halverwege de jaren 70 beslag werd gelegd op de collectie door de vakbonden en later door de Franse overheid en de stad Mulhouse. De broers Schlumpf werden beschuldigd van frauduleus handelen om deze collectie te bemachtigen en dat over de rug van de arbeiders.

 

Schlumpf brothers

 

Het werkelijke verhaal achter de Schlumpf-collectie

In dit boek wordt het werkelijke verhaal achter de collectie verteld. De auteurs Ard en Arnoud op de Weegh hebben jarenlang onderzoek gedaan om de waarheid boven water te krijgen. In verschillende documenten die zij onder ogen kregen, blijkt dat de invloed van de Franse overheid en de stad Mulhouse erg groot is geweest en dat de gebroeders Schlumpf ten onrechte beschuldigd zijn.

 

Uit de stukken blijkt ook dat een faillissement zeker afgewend had kunnen worden door de verkoop van een deel van de verzameling auto’s. Doordat het politieke belang zo groot was geworden, moest dit afgewend worden. De broers Schlumpf moesten zelfs uit veiligheidsoverwegingen uitwijken naar Zwitserland. Dat de gehele waarheid tot op heden nog niet is verteld, lijkt overduidelijk.

 

blank

 

blank

 

In de jaren tachtig ging de collectie voor een fractie van de waarde over naar de stichting die de collectie nu nog beheert. Een groot deel van het boek gaat over deze collectie van ruim 450 auto’s. Van hoe de collectie tot stand is gekomen tot de aparte manier waarop de broers hun auto’s kochten. Wat voor soort auto’s er in de collectie zaten en wat de belangrijkste auto’s waren. Een dertigtal specifieke voorbeelden van bijzondere auto’s worden beschreven met technische details.

 

schlumpf museum

 

Dit boek is geschreven om het ware verhaal achter de collectie naar buiten te brengen en tevens voor een stukje rehabilitatie. Een stukje tijdsgeest versus verzameldrift en politiek klimaat. Middels dit boek trachten de auteurs (tevens bekend van het boek ‘Het lot van de Slapende Schoonheden’) het ware verhaal achter deze spraakmakende geschiedenis naar buiten te brengen en tevens de wereld te laten genieten van nooit eerder vertoonde beelden van de Schlumpf-collectie. Dit boek is een musthave voor elke autoliefhebber en uiteraard te bestellen via bol.com.

 

Schlumpf, de affaire achter de mooiste autocollectie ter wereld.

Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*