MENU

Samantha zoekt een nieuwe vriend

Zaterdag 15 november 2014 om 00:40 door Frank

We kwamen Samantha online tegen. Niet op een datingsite zoals je wellicht zou verwachten, maar gewoon op E-bay. Ze is een Italiaans model met een mooi figuurtje en staat gewoon te koop. Ze heeft nu nog een lichte handicap, maar een vriend(in) die echt om haar geeft, kijkt daar makkelijk doorheen en snapt dat je na 45 jaar wat slijtage- en gebruikssporen hebt….

 

Eigenlijk moeten we haar even officieel voorstellen: Vignale Fiat Samantha. Dit is een bijzonder model dat werd gebouwd in 1968 en 1969. De auto werd geproduceerd met goedkeuring van Fiat maar kwam officieel uit de stal van Vignale en werd ook verkocht door de Vignale dealers. Het was destijds een kostbaar model dat eerder concurreerde met de Jaguar E-type dan met de modellen van Fiat. Uiteindelijk zijn er zo’n honderd stuks van gebouwd en zijn er ook enkele onder de Gianinni vlag geleverd. Er schijnen nog zo’n 20 exemplaren in goede staat over te zijn waarmee dit een zeldzaamheid is geworden.

 

vignale fiat samantha

 

vignale fiat samantha

 

De Samantha is gebaseerd op de Fiat 125 en naar verluid werd het model vernoemd naar een dochter van een van de ontwerpers (Vignale kwam ook nog met de Eveline die gebaseerd was op de 124 coupé). Andere Fiat 125-versies werden gebouwd door Moretti, die de 125 GS 1.6 bouwde met styling die vergelijkbaar was met de Fiat Dino Spider. Zagato kwam met de 125Z, Savio met een 125 Coupé en 125 Station Wagon, Pininfarina met een 125 Executive en Vignale dus met de Samantha, een twee-deurs coupé met pop-up koplampen, ontworpen door Virginio Vairo. De auto heeft mooie lijnvoering met zeer bijzondere koplamp-bediening. Deze komen omhoog als het licht ingeschakeld wordt en gaan pas branden als ze helemaal op hun plaats staan. Een ander opvallend stijlelement zijn de drie patrijspoortjes aan de zijkanten die ook te vinden zijn op de Matra 530 Vignale.

 

Gerelateerd model

Fiat 125

125

De deuren en voorruit tonen opvallende gelijkenis met die van de Jensen Interceptor. Hoewel de Interceptor is ontworpen door Touring in 1966, bouwde Vignale de eerste vijftig exemplaren voordat de productie werd overgebracht naar Groot-Brittanië.

 

De motor in de Samantha was een 1600 cc viercilinder met ruim 90 PK en 2 bovenliggende nokkenassen, bediend door een vijf-versnelingsbak. De auto kreeg schijfremmen rondom en haalde een topsnelheid van 165 km/u waarmee je vandaag de dag nog prima mee komt in het verkeer.

 

Een bizarre anekdote betreft de Griekse casino tycoon, Frixos Demitriou. Hij kocht een Vignale Gamine en ging later terug naar de Vignale fabriek waar hij 200 rechts gestuurde auto’s bestelde, om te verschepen naar Groot-Brittanië om daar weer door te verkopen. Een mix van Gamines, 850S’en, 124 Evelines en 125 Samantha’s werd vervolgens gebouwd om te worden verscheept. Maar uiteindelijk bleek de productieprijs van de auto’s te hoog en mislukte dit avontuur waarop de vloot van onverkochte auto’s Demitriou terug naar Cyprus volgde. In 1970 is Demitriou onder bizarre omstandigheden om het leven gekomen toen een legertank over zijn Vignale-Fiat heen reed terwijl hij nog achter het stuur zat. Het incident vond plaats drie dagen na de dood van Alfredo Vignale die, ook in een Vignale-Fiat, door een verkeersongeluk om het leven kwam op de dag dat hij de Vignale fabriek aan De Tomaso had verkocht.

 

Mooi restauratieproject

Dit is ze dan echt: een links gestuurde Fiat Samantha Vignale uit 1968. Met een Europese en Britse historie met 9336 Engelse mijlen op de teller. De verkoper meldt overigens dat er zo’n 400 van zijn gebouwd. Uit andere bronnen lezen we rond de 100. Meer informatie en foto’s zijn hier te vinden.

 

vignale fiat samantha 1969

Vignale Fiat Samantha uit 1969.

 

vignale fiat samantha 1969

 

vignale fiat samantha 1969 interieur


Ook interessant


Gerelateerde merken