MENU

Ruim €314.000 betalen voor een transaxle?

Dinsdag 15 juni 2021 om 22:42 door Frank Schippers

Ruim 3 ton neertellen voor een transaxle klinkt nogal ongeloofwaardig, tenzij het de transaxle is van de Porsche 550 waar James Dean op 30 september 1955 in verongelukte in de buurt van Salinas, Californië. Dean was een enthousiaste amateurracer en had de 550 Spyder gekocht om deel te nemen aan SCCA-evenementen. Hij zou er echter niet lang van genieten want een paar dagen na de aankoop verongelukte hij.

 

James Dean en zijn porsche 550 spyder

James Dean en zijn Porsche 550 Spyder

 

wrak van de 550 na het fatale ongeluk van James Dean

De Porsche 550 Spyder na het fatale ongeluk

 

Het wrak werd naar verluidt door Dean’s verzekeringsmaatschappij verkocht aan een andere amateurracer in Californië, en de transaxle werd later gescheiden van de rest van de auto voordat deze tientallen jaren in de opslag verdween.

 

De huidige eigenaar kocht de transaxle in maart 2020 en is nu gemonteerd op een display standaard die op zwenkwielen staat. Het ziet er op foto’s redelijk compleet uit; trommelremmen, een startmotor en zelfs intacte homokineetbeschermers zijn allemaal aanwezig. Dit is waarschijnlijk het grootste overgebleven stuk van Dean’s 550 Spyder, aangezien de body al tientallen jaren verdwenen is.

 

Een Volkswagen-serienummer (de transaxle was een hergebruikte VW Kever-exemplaar) gestempeld in de magnesiumbehuizing is wat deze transaxle identificeert als die van Dean’s auto, volgens de documentatie. Deze documentatie waaruit blijkt dat het nummer overeenkomt met het serienummer van de transaxle die in de auto van Dean is geïnstalleerd, is bij de verkoop inbegrepen.

 

transaxle van James Dean’s Porsche 550 Spyder

 

En wie telt er dan ruim 3 ton neer voor een onderdeel van de auto van een verongelukte beroemdheid? De winnende bieder zou Zak Bagans zijn, de ster van de Travel Channel-serie “Ghost Adventures” en eigenaar van The Haunted Museum in Las Vegas. Dus dit macabere relikwie is wellicht binnenkort in het openbaar te aanschouwen.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's