MENU

Overgangsregeling oldtimers 2024 regeltjes

Zaterdag 16 oktober 2021 om 18:26 door Frank

Begin november wordt er een selectie van de kentekenhouders gemaakt die komend jaar (2024) meedoen met de overgangsregeling voor oldtimers. Deze kentekenhouders krijgen ook voor het jaar 2022 een acceptgiro toegestuurd. Wanneer deze acceptgiro volledig en vóór 1 januari 2024 wordt betaald, dan betekent dit automatisch dat deze oldtimers ook in 2024 weer in deze oldtimerregeling vallen.

 

Maak je gebruik van de overgangsregeling voor oldtimers? Dan betaal je een verlaagd tarief met een maximum van €129 per jaar. Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder, maar nog geen veertig jaar of langer geleden is. Oldtimers met een eerste toelating van veertig jaar of langer geleden hebben vrijstelling van motorrijtuigenbelasting.

 

Bij niet volledige of niet tijdige betaling vallen de oldtimers voor dat jaar niet onder de overgangsregeling maar onder de reguliere motorrijtuigenbelasting en wordt het dus het volle pond betalen. Even opletten dus.

 

Let er ook op dat oldtimers die onder de overgangsregeling vallen in de maanden januari, februari en december van hetzelfde kalenderjaar niet op de openbare weg mogen rijden of staan, ook niet voor je eigen deur. Deze verplichte ‘schorsing’ gaat op 1 januari 2024 in en werkt dus als een reguliere schorsing. Kom je toch met je oldtimer op de weg in januari, februari of december in het jaar van deelname dan kan er dus een verzuimboete op de mat vallen. In die maanden toch de openbare weg op met je oldtimer is dus volledig op eigen risico.

 

overgangsregeling oldtimers belastingdienst 2024

 

overgangsregeling en APK

Als de oldtimer in januari, februari of december APK-gekeurd moet worden en daarom naar de garage moet dan mag dit gewoon. Je hoeft ook niet (meer) te melden dat je tijdens de schorsing naar de APK-keuring gaat, dit was voorheen wel zo. Mocht je gecontroleerd worden op de dag van de APK, dan stuurt de belastingdienst eerst een vooraankonding voor een naheffingsaanslag van de motorrijtuigenbelasting. Wanneer je vervolgens schriftelijk kunt aantonen dat je motorrijtuig die dag een APK-keuring had, is er niks aan de hand. Je moet dit aantonen met een kopie van het officiële APK-keuringsrapport met daarop het kenteken van je motorrijtuig en de datum van de APK-keuring. Het officiële APK-keuringsrapport kan een goedkeurings- of een afkeuringsrapport zijn.

 

Ook de voorwaarden van de evenementenregeling blijven gelden wanneer je gebruik maakt van de oldtimerovergangsregeling. Er wordt echter géén teruggaaf motorrijtuigenbelasting verleend als een motorrijtuig wordt geschorst dat gebruik gemaakt van de overgangsregeling.

 

Overgangsregeling oldtimers en schorsen

Voor oldtimers die gebruik maken van de overgangsregeling en dus niet geschorst zijn, lopen de verzekeringsplicht en de APK-plicht ook tijdens de wintermaanden gewoon door. Indien het voertuig hieraan niet voldoet ontvang je automatisch de boete(s) (Wet MRB 1994 artikel 84a lid 10). Als je gebruik maakt van de overgangsregeling is je kenteken “actief” aangemeld bij het RDW en is de “Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen W” (de WAM) van kracht waarmee je verplicht bent om je oldtimer in de bewuste wintermaanden minimaal WA verzekerd te houden ondanks het feit dat je geen gebruik mag maken van de openbare weg. Op dit moment kent de WAM alleen een uitzondering voor voertuigen die geschorst zijn. Een wat aparte situatie, maar wel hoe het vooralsnog geregeld is.

 

Wanneer je het afgelopen jaar niet deelgenomen hebt aan de oldtimerregeling, doe dat dan alsnog voor komend jaar want het scheelt gewoon knaken. Via de website van de belastingdienst kun je het formulier ‘verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ downloaden en invullen. Dit moet je doen voor 1 november. De regeling blijft in ieder geval nog van kracht tot 2028.

 

Als je je oldtimer voor langere tijd gaat stallen, zorg dan voor een goede druppellader. Zo blijft je accu in topconditie. Klik hier voor onze top 10 acculaders voor je oldtimer.

 

Bron: FEHAC/Belastingdienst


Ook interessant

262 reacties op “Je klassieker schorsen: de regeltjes.”

 1. blank john blummel says:

  Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder…
  DIT IS NIET JUIST!
  belastingdienst:
  Is uw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen vóór 1 januari 1988? En is de datum 1e toelating nog geen 40 jaar geleden? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de overgangsregeling.

 2. blank john blummel says:

  Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder…
  DIT IS NIET JUIST!
  belastingdienst:
  Is uw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen vóór 1 januari 1988? En is de datum 1e toelating nog geen 40 jaar geleden? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de overgangsregeling. Uw motorrijtuig komt alleen in aanmerking voor de overgangsregeling, als het gaat om een:

 3. blank Michael says:

  Als ik een oldtimer koop in US uit 07/89 komt deze dan vanaf 07/24 in aanmerking voor de overgangsregeling?

 4. blank Willem van der Ziel says:

  Een pas gekochte vrachtauto diesel. In november kentekenkeuring gedaan en nu is kenteken aanwezig. Direct geschorst maar op zoek naar verzekering.
  Kan een geschorste auto in aanmerking komen voor youngtimerregeling ?

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*