MENU

Overgangsregeling oldtimers 2024 regeltjes

Zaterdag 16 oktober 2021 om 18:26 door Frank

Begin november wordt er een selectie van de kentekenhouders gemaakt die komend jaar (2024) meedoen met de overgangsregeling voor oldtimers. Deze kentekenhouders krijgen ook voor het jaar 2022 een acceptgiro toegestuurd. Wanneer deze acceptgiro volledig en vóór 1 januari 2024 wordt betaald, dan betekent dit automatisch dat deze oldtimers ook in 2024 weer in deze oldtimerregeling vallen.

 

Maak je gebruik van de overgangsregeling voor oldtimers? Dan betaal je een verlaagd tarief met een maximum van €129 per jaar. Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder, maar nog geen veertig jaar of langer geleden is. Oldtimers met een eerste toelating van veertig jaar of langer geleden hebben vrijstelling van motorrijtuigenbelasting.

 

Bij niet volledige of niet tijdige betaling vallen de oldtimers voor dat jaar niet onder de overgangsregeling maar onder de reguliere motorrijtuigenbelasting en wordt het dus het volle pond betalen. Even opletten dus.

 

Let er ook op dat oldtimers die onder de overgangsregeling vallen in de maanden januari, februari en december van hetzelfde kalenderjaar niet op de openbare weg mogen rijden of staan, ook niet voor je eigen deur. Deze verplichte ‘schorsing’ gaat op 1 januari 2024 in en werkt dus als een reguliere schorsing. Kom je toch met je oldtimer op de weg in januari, februari of december in het jaar van deelname dan kan er dus een verzuimboete op de mat vallen. In die maanden toch de openbare weg op met je oldtimer is dus volledig op eigen risico.

 

overgangsregeling oldtimers belastingdienst 2024

 

overgangsregeling en APK

Als de oldtimer in januari, februari of december APK-gekeurd moet worden en daarom naar de garage moet dan mag dit gewoon. Je hoeft ook niet (meer) te melden dat je tijdens de schorsing naar de APK-keuring gaat, dit was voorheen wel zo. Mocht je gecontroleerd worden op de dag van de APK, dan stuurt de belastingdienst eerst een vooraankonding voor een naheffingsaanslag van de motorrijtuigenbelasting. Wanneer je vervolgens schriftelijk kunt aantonen dat je motorrijtuig die dag een APK-keuring had, is er niks aan de hand. Je moet dit aantonen met een kopie van het officiële APK-keuringsrapport met daarop het kenteken van je motorrijtuig en de datum van de APK-keuring. Het officiële APK-keuringsrapport kan een goedkeurings- of een afkeuringsrapport zijn.

 

Ook de voorwaarden van de evenementenregeling blijven gelden wanneer je gebruik maakt van de oldtimerovergangsregeling. Er wordt echter géén teruggaaf motorrijtuigenbelasting verleend als een motorrijtuig wordt geschorst dat gebruik gemaakt van de overgangsregeling.

 

Overgangsregeling oldtimers en schorsen

Voor oldtimers die gebruik maken van de overgangsregeling en dus niet geschorst zijn, lopen de verzekeringsplicht en de APK-plicht ook tijdens de wintermaanden gewoon door. Indien het voertuig hieraan niet voldoet ontvang je automatisch de boete(s) (Wet MRB 1994 artikel 84a lid 10). Als je gebruik maakt van de overgangsregeling is je kenteken “actief” aangemeld bij het RDW en is de “Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen W” (de WAM) van kracht waarmee je verplicht bent om je oldtimer in de bewuste wintermaanden minimaal WA verzekerd te houden ondanks het feit dat je geen gebruik mag maken van de openbare weg. Op dit moment kent de WAM alleen een uitzondering voor voertuigen die geschorst zijn. Een wat aparte situatie, maar wel hoe het vooralsnog geregeld is.

 

Wanneer je het afgelopen jaar niet deelgenomen hebt aan de oldtimerregeling, doe dat dan alsnog voor komend jaar want het scheelt gewoon knaken. Via de website van de belastingdienst kun je het formulier ‘verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ downloaden en invullen. Dit moet je doen voor 1 november. De regeling blijft in ieder geval nog van kracht tot 2028.

 

Als je je oldtimer voor langere tijd gaat stallen, zorg dan voor een goede druppellader. Zo blijft je accu in topconditie. Klik hier voor onze top 10 acculaders voor je oldtimer.

 

Bron: FEHAC/Belastingdienst


Ook interessant

262 reacties op “Je klassieker schorsen: de regeltjes.”

 1. blank john blummel says:

  Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder…
  DIT IS NIET JUIST!
  belastingdienst:
  Is uw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen vóór 1 januari 1988? En is de datum 1e toelating nog geen 40 jaar geleden? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de overgangsregeling.

 2. blank john blummel says:

  Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder…
  DIT IS NIET JUIST!
  belastingdienst:
  Is uw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen vóór 1 januari 1988? En is de datum 1e toelating nog geen 40 jaar geleden? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de overgangsregeling. Uw motorrijtuig komt alleen in aanmerking voor de overgangsregeling, als het gaat om een:

 3. blank Michael says:

  Als ik een oldtimer koop in US uit 07/89 komt deze dan vanaf 07/24 in aanmerking voor de overgangsregeling?

 4. blank Willem van der Ziel says:

  Een pas gekochte vrachtauto diesel. In november kentekenkeuring gedaan en nu is kenteken aanwezig. Direct geschorst maar op zoek naar verzekering.
  Kan een geschorste auto in aanmerking komen voor youngtimerregeling ?

 5. blank Eric says:

  Ik heb afgelopen jaar een oldtimer gekocht (1985) die in de overgangsregeling zat. Zit die dan automatisch komend jaar nog steeds in de overgangsregeling? of had ik dat moeten aanmelden (want ik lees net dat dat dan voor 1 november moest)

 6. blank Job says:

  Ik snap er niks van, heb een c180 uit 94 maar betaal maar 120 euro per jaar belasting.

 7. blank Peet says:

  Hallo, mijn auto wordt 2-1-2022 40 jaar, mag ik er dan ook mee rijden in januari en februari? Kan daar niets over vinden

  1. Ha Peet,

   Voor de overgangsregeling moet een auto ten laatste op 31 december 1987 in gebruik genomen zijn en de grens van 40 jaar nog niet hebben overschreden. De overgangsregeling is voor een jaar geldig (in 2022 mag je dus niet in januari, februari en december van dat jaar de weg op). Aangezien de regeling per jaar geldt, verwacht ik dat de belastingdienst er dus ook zo mee om zal gaan bij jouw auto: op 1 januari 2022 is jouw auto nog niet 40 jaar oud en dus kun je in 2022 nog een jaar deelnemen aan de overgangsregeling. Voor 2023 is je auto ouder dan 40 jaar en is het dus officieel een oldtimer. Echt zeker weten? Even bellen met de belastingdienst.

   Frank

 8. blank Jaak Eijkelenberg says:

  Hoe oud moet een auto nu zijn voor de overgangsregeling. Ik bedoel in jaren bv. 30 – 31 – 32 etc.

 9. blank peter says:

  Mijn auto word in maart 2022 40 jaar en dus wegenbelastingvrij. Nu vraag ik mij af moet ik dan toch voor 2022 het overgangsregeling tarief nog betalen van 129.- euro ? ik mag namelijk ook in januari en februari 2022 er dus niet mee de weg op mag.

  1. Ha Peter,

   Ja, want het gaat per kalenderjaar. Dus als je januari en/of februari de weg op wilt zul je het overgangstarief moeten betalen.

   Frank

 10. blank Herman Brouwer says:

  mag een auto van 50 jaar en ouder die apk vrij waard is op de open bare weg bevinden / staan of moet hij gestald worden?

  1. Beste Herman,

   Ja hoor, waarom zou dat niet mogen? Het gaat erom of de auto wel of niet geschorst is, dat staat los van de leeftijd van de auto.

   Frank

 11. blank Maurice de vries says:

  Beste Frank
  Ik ben mij ook aan het orienteren voor een youngtimer in dit geval een mercedes w124. Mijn vraag is in 2014 is de oldtimerwet hierop aangepast en kan je gebruik maken van de youngtimer overgangs regeling. Ik lees dat je auto niet later in gebruik mag zijn genomen dan 31 december 1987. Om in aanmerking te komen mag de auto ook niet ouder jonger zjin dan 26 jaar dit is vannaf de wetswijziging in 2014 tot eind 1987 precies 26 jaar. We leven nu in 2021 en schuift de datum van 31 december 1987 dan ook door naar 31 december 1994 zodat de auto nu 26 jaar oud is.
  Op het internet kan ik dit nergens terug vinden, daarom stel ik de vraag hier even.

  Maurice de vries

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Maurice,

   Ik snap je vraag en om eerlijk te zijn heb ik hier eigenlijk nooit bij stilgestaan. Volgens mij is het niet zo dat de jaartallen opschuiven omdat ook de tool op de site van de Belastingdienst gewoon nog van de oorspronkelijk gestelde jaartallen uitgaat. Als je het echt zeker wilt weten dan zou ik het checken met de Belastingdienst.

   Frank

 12. blank Jan says:

  Mijn zoon is 10 december getrouwd in zijn Volvo 360 die in de overgangsregeling zit. Hij had het vooraf druk om zijn auto gereed te maken en stond dan ook even niet stil bij fiscale zaken. Kort voor zijn trouwdah kwam hik erachter dat je voor die ene dag gebruik heel die overgamgsregeling moet ophaffen. Met andere woorden: een dagje kostte ruim 400 euro belasting. Kan dit nu niet anders vraag je je dan af. Leuker kunnen we het niet maken.

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Jan, dat is wel zuur als ongewenst huwelijkskado, maar de belastingdienst zal ongetwijfeld zeggen dat dat nu eenmaal de regels zijn. Soms zou je willen dat er een soort van coulance-regeling zou zijn. Dus als je bijvoorbeeld kunt aantonen dat je die dag daadwerkelijk getrouwd bent, de menselijke maat zou kunnen gelden. We weten dat bij de belastingdienst op dat vlak nog een inhaalslag te maken is….

 13. blank Van der Lee says:

  Hallo,
  Als de huidige eigenaar de overgangsregeling betaald voor 2020 en de auto wordt in bijv januari 2020 overgeschreven moet de nieuwe eigenaar dan de overgangsregeling weer opnieuw betalen voor 2020

 14. blank Ewoud says:

  Kan ik ergens een lijstje vinden met jaartallen wanneer de overgangsregeling ingaat? ik kom nu niet verder dan auto’s voor 1988 op kenteken .

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Ewoud,

   Wat voor lijstje ben je naar op zoek dan? De belastingdienst geeft aan dat (benzine)auto’s van voor 1 januari 1988 in aanmerking kunnen komen voor de regeling. Daarvoor kun je hier een verzoek indienen. Als je gebruikmaakt van deze overgangsregeling, dan mag je met je motorrijtuig niet de openbare weg op in januari, februari en december. Laat je je motorrijtuig schorsen? Dan krijgt je geen teruggaaf van belasting. Je kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot je motorrijtuig 40 jaar is. Dit kan uiterlijk tot 2028. Je betaalt een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 125 per 1 januari 2019.

   Overigens had ik eerder begrepen dat de regeling oploopt per jaar, dus dat het gaat op basis van de leeftijd van de auto, maar op de site van de belastingdienst blijven ze dus vasthouden aan 1 januari 1988. Wellicht dat iemand die contact heeft gehad met de belastingdienst mbt. een voertuig van 1990 (of inmiddels 1991) dit kan bevestigen.

 15. blank Koos says:

  Goed initiatief deze site met informatie over de overgangsregeling ! Als gevolg van al het Nederlandse gepolder is een regeling ontstaan die door veel mensen als onlogisch en nodeloos ingewikkeld wordt ervaren. Mijn benzine oldtimer is van 2 augustus 1990 en komt dus m.i. nu in aanmerking voor de overgangsregeling. Aangezien de overgangsregeling een regeling is die per kalenderjaar geldt neem ik aan dat ik tot eind 2019 gewoon het volle tarief motorrijtuigenbelasting blijf betalen en dat ik voor het kalenderjaar 2020 word uitgenodigd om mee te doen aan de overgangsregeling. Klopt deze aanname ? MvG, Koos

  1. Ha Koos, jouw aanname lijkt mij ook correct, maar de belastingdienst blijft vasthouden aan de datum van 1 januari 1988 op hun website. De regeling is overigens per kalenderjaar en dit betekent dus dat je in januari, februari en december2020 niet de weg op mag met je oldtimer. Hier is nog weleens verwarring over omdat mensen uitgaan van 3 opeenvolgende maanden (dus december, januari, februari) en dan gaat het mis. Ook is het niet per definitie zo dat je netjes wordt uitgenodigd, dus houd vooral de brievenbus in de gaten en als er niet op tijd iets op de mat valt, dan zelf even met de belastingdienst contact opnemen. Voor je het weet mis je een jaar en dat is natuurlijk zonde.

 16. blank Guus says:

  Als ik van plan ben een auto uit 1982 te kopen welke momenteel geschorst is kan ik dan als nieuwe eigenaar gelijk gebruik maken van de overgangsregeling? of kan ik de overgangsregeling pas na 1 januari van het nieuwe jaar in laten gaan.
  De verkoper van de auto beweert dat je, als nieuwe eigenaar, de overgangsregeling gelijk aan kan vragen als je de auto op je naam laat zetten.
  Klopt dit, de website van de RDW is daar namelijk niet duidelijk over.

 17. blank virgil says:

  goedendag ik heb een auto gekocht uit 84 moet ik de auto schorsen om met de regeling mee te doen of kan ik hem gewoon neer zetten op privé terrein en dan op de aanslag wachten van 123€
  mvg virgil

  1. Beste Virgil,

   De belastingdienst zegt hierover: “Uw motorrijtuig kan in aanmerking komen voor de overgangsregeling voor oldtimers. U moet hiervoor zelf een verzoek indienen. Als u gebruikmaakt van deze overgangsregeling, dan mag u met uw motorrijtuig niet de openbare weg op in januari, februari en december. Laat u uw motorrijtuig schorsen? Dan krijgt u geen teruggaaf van belasting. U kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot uw motorrijtuig 40 jaar is. Dit kan uiterlijk tot 2028. U betaalt een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 123.

 18. blank Johan Sip says:

  Hallo,
  Ik wil in de maand december een evenement bezoeken, terwijl mijn auto in de overgangsregeling zit. De organisatie van het evenement heeft geen “melding” gedaan. Kan ik niet op een of andere manier toch aan het evenemnet deelnemen. Is bekend hoe hoog eventueel de boete kan worden.
  M.vr.gr Johan

  1. Beste Johan,

   De boete gaat je dan de reguliere jaarlijkse MRB kosten (~120 per kwartaal) + boete van ongeveer hetzelfde bedrag, dus je kijkt snel tegen zo’n 800 euro aan. Als ik het me goed herinner staat de maximale boete op een kleine 5K, maar dat kan ik zo snel nergens vinden. Lijkt mij het risico niet waard, maar dat moet ieder voor zich weten uiteraard.

 19. blank Arjan van Drunen says:

  Ik heb een vrachtwagen uit 1988.
  Is die nu dan al oldtimer…?
  Of geld dit pas vanaf volgend jaar..?

  Mvg. Arjan

  1. Ha Arjan,

   Ik ben niet zo thuis in de regeling voor vrachtauto’s. Volgens mij is het daar vanaf 25 jaar, maar dat zou je even met de belastingdienst moeten checken.

   Frank

 20. blank Pieter says:

  Vandaag eenmalig de auto gepakt die nu in de overgangsregeling zit. Via de A10 teruggereden met een stukje trajectcontrole. Hier is vast een camerasysteem aanwezig. Registreert dit systeem automatisch dat er een voertuig in de overgangsregeling zit, en kan ik nu sowieso een boete op de mat verwachten?

 21. blank Daan Bouwmeester says:

  Wat ik heel vreemd vindt is dat ik een BMW E28 520i gekocht heb in oktober, de auto is van 1987 dus overgangsregeling.. dus overgangsregeling. Betaal 122 euro.. met de insteek ah tot oktober 2018 is de belasting betaald.. krijg ik WEER een belasting aanslag. had ik beter de “gewone wegenbelasting” kunnen pakken en schorsen om vervolgens in maart weer te gaan rijden. OP het overgangstarief.
  Als ik de auto NU schors en in de opslag zet krijg ik dan weer het resterende bedrag terug???

 22. blank Jim says:

  Als je auto in de overgangsregeling zit, moet je dan vóór 1 december schorsen bij de RDW (kost 75 euro), tot 1 maart het volgend jaar?
  Of is het voldoende als je gewoonweg niet op de weg komt gedurende de maanden december, januari en februari?
  Mijn auto wordt 12 december as. 40 jaar en is dan oldtimer. Als ik voor die 12 dagen moet schorsen is dat wel lullig …

 23. blank Arjan van der Pol says:

  Ik ga mijn auto deze winter in de 3 maanden flink opknappen bij een vriend zijn klusruimte. Zodra de auto klaar is zou ik deze vanzelfsprekend weer naar mijn eigen garage rijden. Als ik het goed begrijp is er maar 1 oplossing mogelijk: net doen of ik deelneem aan een evenement dat erkent is ergens in januari/februari 🙂
  Weet iemand nog een leuk evenement eind januari/februari? Dan geef ik me daar direct voor op en heb ik een deadline voor het afronden van de klus 🙂

 24. blank John says:

  Ik heb onlangs een interessante motorfiets uit 1989 bij mijn andere motoren gekocht,en begrijp dat de (overgangs)regeling voor het kwarttarief niet gaat gelden na 2 telefoontjes met de BD.
  Dus dat deze nu 28 jarige motor,waar ik eigenlijk alleen in de zomer een rondje blok mee wilde rijden, het volle pond betaald moet worden.Jammer,en dan schorsen en dan weer ontschorsen voor een paar keer rijden,wat omslachtig.
  Gaat er nog wat veranderen qua wetgeving rond het kwarttarief,of gewoon pech,betalen maar.(naast die andere motoren!)

 25. blank Reni says:

  Ik wil een auto importeren uit het buitenland bj. sept 1989.
  Als ik de gegevens intik op de site van de belastingdienst dan valt deze auto buiten de overgangsregeling terwijl ik op uw site lees dat het evengoed mogelijk is om voor een auto uit 1989 een vrijstelling te krijgen. Wat is waar? Als ik een vrijstelling aanvraag voor deze auto die nog geimporteerd moet worden, kent de BD dan een vrijstelling toe?
  ( omdat volgens de rekenmodule van de BD de auto buiten de vrijstelling zou vallen) Als ik de reguliere wegenbelasting straks zou moeten betalen dan betaal ik 600 euro per kwartaal, dan zie ik beter van import af. Wat is wijsheid?

 26. blank Danilo says:

  Hallo,

  Ik ben van plan om een auto te kopen uit 88 of 89. Vallen deze ook in de oldtimerregeling vanaf 2017?

  Gr Danilo

 27. blank Stein says:

  Hallo Frank,
  nav. je antwoord op de vraag van Robert op 11 feb mbt. de overgangsregeling(wilde ook een auto van na 1987,in dit geval 88 aanschaffen) heb ik met de belastingdienst gebeld om zeker te zijn dat deze ook gedeelte vrijstelling valt zoals jij schrijft(maatregel van Vliet,2012).
  De belastingdienst kende deze maatregel niet en vertelde mij (wel nadat de medewerker dit op hun eigen site moest nazoeken?!) dat alleen auto’s tot en met 1987 en niet jonger onder de gedeelte vrijstelling vallen.
  Kun jij hier duidelijkheid over verschaffen(heb ik met de verkeerde persoon bij de belastingdienst gesproken?!)?

  Met vriendelijke groet,Stein

 28. blank gj perfors says:

  Hallo,
  Ik heb een bmw uit 1984 deze valt onder de overgangsregeling en daar maak ik ook gebruik van.
  nu moet deze auto op 02-03-2017 gekeurd worden,ivm tijdgebrek ga ik het niet redden de eerste weken.
  kan ik de auto schorsen en deze weer opheffen als er weer een nieuwe apk opzit en dan toch weer gebruik maken van de overgangs regeling?
  Voor alle duidelijkheid, ik heb de overgangs regeling voor 12-2016 betaald.
  mvg.GJ Perfors

 29. blank robert says:

  ik wil een opel kadett GSI kopen van bouwjaar 1991 en deze eigenaar zegt dat die ook in aanmerking komt met de overgangsregeling als die 25jaar is. hij zegt als de auto tussen de 25 en 40 jaar is komt die in aanmerking voor de overgangsregeling en als die 40jaar is, is die belasting vrij.. klopt dit wel?

  ik dacht dat alleen auto,s van met een mouwjaar voor 1988 in aanmerking komen met de overgangregeling en die na dat bouwjaar niet meer. tenzij die 40jaar is.
  dan word die belastingvrij..

  alvast bedankt.

  1. Beste Robert,

   De volgende regeling is van toepassing:

   Voor voertuigen van na 1987 geldt dat deze pas na 40 jaar vrijgesteld worden op basis van de geldende wetgeving per 2014. In deze maatregel van Vliet uit 2012 was een overgangsregeling opgenomen voor voertuigen van 1987 t/m 1990. Hieronder de tabel met bouwjaren en het jaar waarin deze (gedeeltelijk) vrijgesteld zullen worden:

   Bouwjaar: 1987 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: 2013
   Bouwjaar:1988 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: 2015
   Bouwjaar:1989 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: 2017
   Bouwjaar:1990 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: 2019
   Bouwjaar: Na 1990 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: bij 30 jaar oud

 30. blank Jasper says:

  Beste Frank,

  Afgelopen December heb ik geen acceptgiro van de belastingsdienst om de overgangsregeling van mijn Jeep CJ uit 1980 te betalen. Helaas nooit meer aan gedacht en afgelopen week wel een brief ontvangen dat ik een volle aanslag krijg. Ik heb hierover gebeld met de belastingdienst en volgens hen is er niets meer aan te wijzigen. Klopt dit, is hier niets meer aan te veranderen? Betekent dit dat ik over 2017 geen overgangstarief meer kan krijgen?

  1. Beste Jasper,

   Daar is niet veel meer aan te doen vrees ik. Aanvragen voor 2017 worden voor zover ik weet niet meer in behandeling genomen.

 31. blank duffy says:

  Ik heb een auto die, door te laat betalen, niet meer in de overgangsregeling zit. En de belastingdienst heeft uiteraard geen medelijden. Hoe werkt het als ik hem nu overschrijf op iemand anders naam? Kan diegene wel weer in de overgangsregeling?

  1. Ha Duffy,

   De nieuwe eigenaar kan een aanvraag doen, maar dat zal dan zijn voor 2018. Aanvragen voor 2017 worden naar mijn weten niet meer in behandeling genomen.

 32. blank Lex Jansen says:

  Hallo Frank,
  ik hoop dat jij mij duidelijkheid kan verschaffen, want ik kom nogal wat tegenstrijdige informative tegen.
  We hebben een campertje uit 1988 rijdend op benzine.
  Komen wij nu wel of niet in aanmerking voor een overtgangsregeling, en zo ja (hopelijk) hoe moet ik dat aanvragen.
  Bedankt voor de energie die je in dit onderwerp steekt!

  1. Beste Lex,

   Om in aanmerking te komen dient een auto 40 jaar of ouder te zijn. Dat is met jouw campertje nog niet het geval. Het geldt voor auto’s van voor 1 januari 1988.

   Nog een jaartje wachten dus.

   Frank

 33. blank Ronny says:

  LET OP !! belastingdienst stuurt uit coulance een acceptgiro, wanneer je die niet ontvangt, dan had je amar moeten betalen voor 31 december. Inmiddels heb ik een rechtszaak lopen over 2016. Voor 2017 moest ik zelf weer aanvragen en heb dit middels het formulier gedaan en opgestuurd per post, niets gehoord, nogmaals aangetekend opgestuurd, niets gehoord en gisteren gewoon een acceptgiro ontvangen voor normaal tarief 2017.
  Belastingdienst licht je gewoon op als je niet uitkijkt.
  Advies van een jurist is om gewoon de 121 euro te betalen voor 31 december met je kenteken, je BSNnummer en zo mee heb je voldaan aan de overgangsregeling. Mochten ze erop terug komen kan er altijd in een rechtszaak aangetoond worden dat je voor dat kenteken het maximale bedrag betaald hebt voor de overgansgregeling.

 34. Ik ben vanuit de vele sites die ik gelezen hebt niets wijzer geworden over HOE precies je heel snel je auto kan afmelden UIT de Overgangsregeling maar er zijn geen berichten HOE je dat kunt doen. Er wordt gesproken over “afmelden per formulier” maar niemand geeft aan welk formulier dat is en op de Belastingdienst site kan ik het niet vinden. .Ik zoek een Internet Afmelding Formulier voor nieuwe eigenaren die een auto gekocht hebben die in de Overgangsregeling zit. Indien ze niets doen blijft die regeling van kracht. Dus waar is dat Formulier dan te vinden, en is de afmelding dan DIRECT van kracht ???

  1. Beste Conrad,

   Dat is inderdaad niet even duidelijk. Het makkelijkst is even een telefoontje doen naar de belastingdienst (0800 – 0749). De makkelijkste manier is wellicht om je volledige motorrijtuigenbelasting gewoon te voldoen, dan kun je gewoon het hele jaar rijden zonder kans op een boete. De afmelding is sowieso pas van kracht als het volledige bedrag aan motorrijtuigenbelasting is betaald die geldt wanneer je geen gebruik maakt van de regeling.

 35. blank Sneezie says:

  Tegenwoordig zijn er veel camera’s op de weg. Moet je perse door een agent gespot worden, om “gepakt” te worden voor rijden tijdens de maanden dec jan feb, of word je zowiezo opgepikt door de camera’s op de snelweg / grensovergang.

 36. blank carlien says:

  Ik ga een auto kopen, renault espace uit ’84, die in de overgangsregeling zit. Mag dus eigenlijk deze december niet meer de weg op. Nou gaat ie bij mij ook weer in de overgangsregeling, maar ik wil m dan graag bij huis hebben staan. Zou d’r een mogenlijkheid zijn voor een eenmalige rit denk jij, vanwege de verkoop? gkan daar geen regelgeving over terug vinden… dank groet carlien

 37. blank P. Bultman says:

  Hallo Frank, ik heb een vraag over een vw uit 73. De auto komt uit de nalatenschap van onze vader. Hij heeft hem een aantal jaren geleden geschorst maar de laatste jaren niet verlengd. Als ik de auto op naam van een erfgenaam zet hoe zit dat dan met de MRB? Werkt het met terugwerkende kracht? Auto heeft iig de laatste 15 jaar in de schuur gestaan en kwam de weg niet op. Groet,

 38. blank Ozon says:

  Goedenavond. Betreft de huidige Oldtimerregeling mbt diesels (40 jaar en ouder).. is het al bekend of deze regeling ook zal standhouden in 2018 en 2019 etc?. Oftewel heeft de overheid (inmiddels) aangegeven dat deze regeling beperkingen zal hebben?. Dus voor bijv. de genen die nu een 1978er diesel bezitten…

  1. Beste Ozon,

   Daar is ons nog niets van bekend, maar ook wij zijn niet alwetend. 🙂

 39. blank Kees says:

  Geldt de overgangsregeling nu wel of niet voor auto’s die tussen 1988 en 1990 op kenteken zijn gezet?
  Op de site van de belastingdienst lijkt dit niet zo maar ik dacht dat er een overgangsregeling was?

  1. Beste Kees,

   Bij een auto met bouwjaar 1988 start de (gedeeltelijke) vrijstelling in 2015, bij een auto met bouwjaar 1989 is dit in 2017 en bij bouwjaar 1990 in 2019.

 40. blank EPF says:

  Goedendag, sinds 2004 bezit ik een Citroën CX Prestige op benzine, datum eerste toelating 08-09-1977. Klopt het dat ik de komende maand december niet mag rijden maar per 1 januari 2017 weer wel?

  1. Beste EPF,

   Als je gebruik maakt van de regeling voor 2016 dan mag je in december inderdaad niet de weg op. Wanneer je je CX ook in de regeling doet voor 2017 dan mag je in januari en februari 2017 ook niet rijden.

 41. blank Frits de Heus says:

  Herstel moet zijn 1976
  Stel ik heb een Mercedes 280SE nov. 1976 geschorst lpg op kenteken nog
  en lpg zit er ook nog in.
  word deze dan automatisch dit jaar in nov. weer belastingvrij op lpg?

 42. blank Veenstra says:

  Klopt het dat de overgangsregeling niet mee loopt? Met andere woorden, het gaat niet vanaf een bepaalde leeftijd, maar de wagen moet op 1 januari 2015 27 jaar of ouder zijn? Mijn auto is 100% zeker gebouwd in 1987, echter pas op kenteken sinds april 1988. Deze komt volgens de gegevens niet in aanmerking… (Toch is ze al 28 jaar oud)

  1. Ha Gerry, de belastingdienst kijkt naar de datum eerste toelating en dus de datum waarop de auto voor het eerst op kenteken is gezet. Dit moet zijn voor 1 januari 1988 en na 31 december 1975 en zou verklaren waarom jouw auto niet in aanmerking komt.

 43. blank Ed Timmermans says:

  Beste Frank,
  Ik heb een BMW 320is uit dec 1988, waar ik de volle mep wegenbelasting voor betaal omdat ik had begrepen dat alleen auto’s van 1986 en ouder voor de overgangsregeling in aanmerking komen.

  Nu lees ik op een andere site dat ook auto’s t/m dec 1987 in aanmerking komen. (deze zijn inmiddels natuurlijk ook bijna 29 jaar oud)

  Mijn BMW is inmiddels bijna 28 jaar oud, komt deze in 2018 of 2019 dan ook in aanmerking voor de overgangsregeling, of eerder ?

 44. blank Frits de Heus says:

  Stel ik heb een Mercedes 280SE nov. 1978 geschorst lpg op kenteken nog
  en lpg zit er ook nog in.
  word deze dan automatisch dit jaar in nov. weer belastingvrij op lpg?

 45. blank Sven says:

  Hoi Frank,

  Het onderwerp blijft heel actueel zo te zien.

  Mijn vraag is:
  Op marktplaats heb ik een oldtimer gezien uit 1989 op benzine.
  Stel ik koop haar, en met de verkoper laat ik haar op mijn naam zetten.
  Dan gaat de mrb in werking treden, en ik zal zoet de verschuldigde mrb overmaken naar de belastingdienst.
  Nou wil ik even genieten van het rijden met haar, maar na een paar weken wil ik de pracht in mijn garage droog gaan stallen (moet mijn dagelijkse auto buiten staan) en een jaar in de schorsing doen voordat ik voor 2017 een kwartaal regeling betaal.
  Moet ik nu voor een heel jaar mrb betalen als ik kort na de aankoop de auto al schors?

 46. blank Niels says:

  Hallo,
  Ik heb een Mercedes 280 ce die in november 2018 is gebouwd.
  Betekent het dan dat die vanaf november 40 jaar is of geldt het vanaf januari 2018?
  Alvast bedankt.

  1. Ha Niels,

   Ik neem aan dat je bedoelt dat je Mercedes van november 1978 is en dus in 2018 40 jaar oud wordt. Dit wordt geteld vanaf de exacte datum en dus vanaf november 2018.

 47. blank marc says:

  hallo frank ik heb een buick regal 1984 op benzine gekocht.deze is momenteel geschorst op naam van de vorige eigenaar.als ik deze nu op mijn naam zet en uit de schorsing haal wat betaal ik dan??of wat zijn de opties.?beetje onduidelijk de belastingdienst.grt.marc.

  1. Ha Marc,

   Als je je Buick uit de schorsing haalt, zul je wegenbelasting moeten betalen. Je kunt er dan voor kiezen om aan de regeling deel te nemen. Dit moet je checken met de belastingdienst en dat betekent dus dat je in december 2016 niet de weg op mag met je Buick. Een schorsing is overigens een jaar geldig en kun je een jaar verlengen. Als de Buick al op jouw naam gezet is, dan kun je sowieso vragen om een regeling voor het kwart tarief. Ben benieuwd wat ze zeggen bij de belastingdienst, laat je dat weten?

 48. blank Gerard says:

  Geacht forum,
  Ik heb een classic mini van 1978 , voordat ik 10 jaar geleden begon met restaureren, heb ik
  De kentekenplaten ingeleverd bij de rijksdienst, en op export gezet. Nu staat zij als een juweeltje te pronken in mijn schuur. (Mini cooper )
  Ik zou er in de zomermaanden ong 5000 km mee willen rijden.
  Dan zou ik eerst op kenteken moeten zetten , en keuren , dan begint het belastingcircus te draaien.
  De regels en bedragen wisselen regelmatig. Eigenlijk zou ik nog twee jaar moeten wachten.
  ( 40 jaar )
  En of ik dan zelfs nog ,, genaaid word , durft niemand te voorspellen.

  Wat zal ik doen ?

  1. Ha Gerard,

   Ik denk dat dit voor een groot deel afhangt van jouw relatie met je portemonnee. Als die goed is, zou ik zeggen: rijd lekker die 5000 km per jaar en als het een lange zomer wordt, dan worden het er meer. 😉

 49. blank Ernst Jan Dekker says:

  Hoi Frank!
  Op 10 januari dit jaar heb ik mijn Ford Sierra van 1986 gekocht. Een paar dagen later kreeg ik een brief met een acceptgiro van 121 euro voor de overgangsregeling. Alleen stond in deze brief dat die 121 euro voor 1 januari betaald moest zijn. Er stond geen verdere info in deze brief. Heb het even opgezocht op de website van de belastingsdienst.. Als ik deze 121 euro niet zou betalen, zou ik het normale belastingtarief betalen en eind januari een acceptgiro krijgen. Het gekke is dat ik tot op de dag vandaag geen acceptgiro heb gehad? Enig idee hoe dit zit?

 50. blank Edwin says:

  In 2015 een camper gekocht die in de overgangsregeling valt. De 122 eur belasting voor 2015 was dus al betaald door de vorige eigenaar.
  Tot mijn verbazing krijg ik in januari krijg ik de nieuwe nota met een bedrag van 349 euro voor een kwartaal tarief. Bij navraag bij de belastingdienst bleek dat de nota niet was voldaan. Deze nota heb ik nooit ontvangen!
  Volgens de belastingdienst was de nota wel bij Sandd aangeleverd om te bezorgen. Sandd kan niet zien of het poststuk daadwerkelijk bij hun is aangekomen en bezorgd (wel was het aangemeld). Volgens de belastingdienst is iedereen zelf verantwoordelijk om te controleren of hij zijn post wel krijgt. Hoe kan ik nu weten wanneer ik een poststuk ontvang? Sandd zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de schade en de belastingdienst ook niet.

  De nota per mail ontvangen of automatische incasso betalen is niet mogelijk voor het overgangstarief, uitermate vreemd! Waarom kan dat bij deze belasting niet?

  Ik heb direct de camper overgeschreven op de naam van mijn vrouw. Ik heb een correctie gekregen van 250 euro op de eerste kwartaalnota en een nieuwe nota van 122 euro voor het jaartarief (overgangsregeling). Ondanks dit betaal ik nu wel 99 euro extra door deze belachelijke situatie.

  Zijn er meer mensen met dit probleem?

  1. Ha Edwin,

   Dat is een behoorlijk kromme situatie, maar het lijkt erop dat we ermee zullen moeten dealen totdat de belastingdienst de zaken wat ‘makkelijker’ maakt. Leuker wordt het toch niet, dat hebben ze zelf al vaak genoeg aangegeven 😉

 51. blank Simone says:

  Hallo! Ik klink vast dom, loop momenteel helemaal vast met de rekeningen van de rijtuigenbelasting. Ik heb een auto uit 84. Voorheen betaalde ik amper iets per jaar en plotseling lag eind vorig jaar de rekening in mijn bus voor wat ik nu uit jullie verhalen begrijp de voordeligere regeling. Hier las ik voor het eerst dat de auto dan in dec, jan en feb van de weg af moet zijn. Ook nooit eerder meegemaakt. Ik was te laat met betalen, want wilde eerst uitzoeken waar dit nou om ging. Vervolgens nu nog twee rekeningen betaald inmiddels, rekeningen blijven komen. Wat ik vooral niet begrijp, is dat ik nooit eerder zoiets heb meegemaakt de afgelopen jaren sinds ik mijn autotje heb. Dit is het enige dat ik ook nergens kan vinden. Weten jullie hoe dit nou zit? Nogmaals excuses als ik dit had moeten weten. Ik snap er geen snars van. Ieder jaar was ik superblij dat ik maar zo weinig hoefde te betalen v mijn auto en nog nooit eerder was er sprake van maanden die auto verstoppen ed. Hartelijk dank! Hoop op duidelijkheid. Moet ik nu zolang ik de auto nog heb jaarlijks ineens veel geld betalen? Wat is dan precies die overgangsregeling en waarom val ik daar nu pas in, terwijl de auto van 84 is? Het feest lijkt nu ineens voorbij? Dank!!

  1. Ha Simone,

   Je hoeft je echt niet te verontschuldigen hoor. We zijn allemaal mensen :-). De regeling is nu inderdaad een paar jaar van kracht en geldt per kalenderjaar. Voor de duidelijkheid: voor 2016 deelnemers geldt dus dat ze in januari, februari en december 2016(!) niet de weg op mogen. De belastingdienst meldt hierover het volgende:

   Als u gebruikmaakt van deze overgangsregeling, dan mag u met uw motorrijtuig niet de openbare weg op in januari, februari en december. Laat u uw motorrijtuig schorsen? Dan krijgt u geen teruggaaf van belasting. U kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot uw motorrijtuig 40 jaar is. Dit kan uiterlijk tot 2028. U betaalt een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 122.

   Ik weet niet in hoeverre je met “veel geld” die € 122 bedoelt? Als het meer is dan dat dan val je namelijk niet in de regeling (die je zelf moet aanvragen!) en betaal je dus de volle mep aan wegenbelasting.

 52. blank Erik de Lange says:

  Ik heb een benzineauto uit 1980. Eerst ouder-dan-30-regeling, sinds 2014 weer geschorst in de schuur. Nu was ik dit jaar iets te laat met verlengen schorsing. Schorsing liep af 3-2-16, ik heb opnieuw geschorst voor een jaar op 22-2-16. Ik heb overigens geen brief ontvangen met aankondiging aflopen schorsing, zoals vroeger wel. Inmiddels heb ik de rekening (kwarttarief) van de belastingdienst ontvangen voor het jaar 2016. Daar staat in dat “schorsing niet leidt tot teruggaaf van belasting”. En ook dat men in jan., feb, december niet op de openbare weg mag rijden.
  Wat geldt nu ?:
  1. het belastingtijdvak loopt feitelijk van 1 maart tot 30 november, en ik heb dus ruim voor aanvang tijdvak geschorst en dus hoef ik niet te betalen.
  2. (variant op 1.) ik moet wel betalen, maar de belastingdienst retourneert het bedrag later, hoewel dat in tegenspraak met hun eigen brief zou zijn.
  3. de belastingdienst ziet niet 1 maart maar 1 januari resp. de afloopdatum schorsing (3 februari) als begin tijdvak, ik moet dus betalen, krijg niet terug, en als ik bovendien niet op tijd betaal (uiterste betaaldatum is 18 maart) moet ik ook nog eens de volle mep betalen. Ik heb immers niet “voor aanvang tijdvak de schorsing verlengd”.
  Wat is uw ervaring, hoe ziet de belastingdienst dit?
  Wat is uw advies?

  1. Ha Erik, ik moet zeggen: de variaties in gevallen worden steeds diverser en steeds complexer. Daar is jouw situatie ook een voorbeeld van. Ik verwacht dat de belastingdienst zal vinden dat je te laat was met je schorsing en je dus zult moeten betalen. Aangezien je auto toch al opnieuw geschorst is, mag je er sowieso niet meer de openbare weg op. het belastingtijdvak loopt niet van 1 maart t/m 30 november voor de belastingdienst, maar van 1 jan t/m 31 dec. Het feit dat je in die 3 maanden niet de weg op mag wil niet zeggen dat de regeling dan niet geldt. Juist wel! Dus ik vrees dat het optie 3 wordt.

   Frank

 53. blank Peter says:

  Beste Frank,

  Ik heb wat betreft de wegenbelasting overgangsregeling al 10 keer gebeld met de belastingdienst.
  Niemand kan me vertellen of ik nu wel of niet de volle mep moet betalen omdat het geld 4 dagen te laat op hun rekening is gestort.
  Ze zeggen dat de betalingscontrole na 30 dagen is, de uiterste betaaldatum was 14 januari.
  Ik vraag me af of dit werkdagen zijn op “gewoon” 30″ dagen. Weet u dat ?
  Als het 30 werkdagen zijn zit ik op 27 en “gewone” dagen 37.
  De medewerkster die ik de 10e keer aan de lijn had vertelde me dat de Jaguar nog steeds aangemeld staat voor de overgangsregeling, ze zag in het systeem niks staan dat de €122,- teruggestort gaat worden zodat ik daarna de volle mep moet betalen.
  Weet u of ik dan toch in de overgangsregeling val?

  Met vriendelijke groet,

  Peter

 54. blank Bu says:

  Voor alle duidelijkheid ik bedoel dus als de huidige eigenaar het volle mep betaald dus de NORMALE wegenbelasting geen kwarttarief…geen max 122e regeling. Wat als ik zon auto koop in feb 2016?ben ik dan ook verplicht zo te.doen als.de.vorige eigenaar in 2016?? En zou ik dis geen gebruik mogen maken van 1/4.tarief maar pas in 2017?want kalenderjaar?het zou te.bizar.zijn en rechtsongelijkheid geven want het mag niet uitmaken van wie je de auto koopt

  1. Beste Bu,

   Het is inderdaad behoorlijk onduidelijk, dit merken we aan de vele vragen die we krijgen. Het zou zo moeten zijn dat als je de auto overschrijft en deze dus op jouw naam komt, je de mogelijkheid hebt om mee te doen aan de regeling. We hebben echter al verhalen gehoord waarbij het niet automatisch wordt aangeboden en je er dus zelf achteraan moet. En daar zitten weer gevallen tussen die op onduidelijkheid stuiten bij de belastingdienst. Maar he zou dus wel degelijk zo moeten zijn dat je de mogelijkheid krijgt om dan alsnog deel te nemen aan de regeling, ook al is het jaar al begonnen.

 55. blank Bu says:

  Wat als je nu een auto aankoopt die nu normaal aangemeld is….dus het volle pond betaald. Als die auto wel in aanmkering komt voor de regeling…want is van voor 31 dec.1986 .hoe zit het dan….kan ik als nieuwee eigenaar er in 2016 dan voor 120 euro mee rijden of moet ik de volle mep blijven betalen omdat venvorige eigenaar dat ook deed? Het is zo onoverzichtelijk en rommelig.

 56. blank Heinz says:

  Hoi,
  Ik heb een Le Baron van 1989. Deze stond op duits kenteken (is nu in duitsland geschorst). Ik heb hem meegenomen met verhuizing. Komt hij in aanmerking voor de overgangsregeling?

 57. blank Ns says:

  Beste Frank,
  De komende dagen wil ik een auto kopen uit juli 1990.
  Komt deze auto voor 2017 in aanmerking voor een overgangsregeling?
  Klopt het dat een auto minimaal 26 jaar moet zijn en komt een auto die in
  aanmerking komt voor overgangsregeling ook in aanmerking voor een oldtimer
  verzekering?

  In afwachting op uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Ns

  1. Beste Ns,

   De overgangsregeling geldt voor auto’s die op 1 januari 2016 26 jaar of ouder zijn, maar jonger dan 40 jaar. Jouw auto is van juli 1990 en was dus op 1 januari 2016 25 jaar en 6 maanden en komt dus in aanmerking.

   Mbt. je vraag over de verzekering: Autoverzekeraars hanteren verschillende regels: voor de een is je auto een oldtimer als deze pas 12 tot 15 jaar oud is. Andere verzekeraars vinden dit pas bij 20 of 25 jaar. Goed checken per verzekeraar dus. Je vindt meer informatie in dit artikel: “Oldtimer verzekeren, waar moet je op letten

 58. blank Ricardo Clavan says:

  Hoi ik heb net (Gisteren) een Audi 80 van 1981 gekocht,maar moet ik nu zelf de oldtimer regeling aanvragen of krijg ik dit voorstel automatisc.
  op de site van de belasting word ik niet veel wijzer hierover.

  1. Beste Ricardo,

   De oldtimerregeling geldt per kalenderjaar, dus voor 2016 kom je niet meer automatisch in aanmerking. Voor 2017 uiteraard wel mits je netjes voor 1 januari 2017 aanvraagt en betaalt. Het leek erop dat de belastingdienst alle bezitters die in aanmerking komen, automatisch een acceptgiro voor het kwart tarief toestuurt in november van elk jaar, maar we hebben ook al een paar verhalen gehoord waarbij dit niet gebeurt. Zelf in de gaten houden dus en bij aanschaf dus zelf achteraan gaan.

 59. blank Leo says:

  Ik heb mij helaas ook onvoldoende beseft dat ik voor een bepaalde datum moest betalen om (opnieuw) in aanmerking te komen voor het kwart tarief. 3 dagen te laat in mijn geval, en nu krijg ik accept giro’s binnen voor de volle mep. Ben ik dus voor het hele jaar 2016 de sjaak.

  Ik vind het best wel een rare situatie, ik had al een jaar betaald volgens kwart tarief, waarom niet automatisch verlengen? Heb nu 3 maanden binnen winterstalling betaald van december tot februari, daar staat ie dus ook , en dat is nu dus ook grotendeels voor niks.

  Waarom niet gewoon een herinnering of desnoods extra administratie kosten boven op het bedrag. De sanctie (opeens voor een vol jaar betalen) staat toch niet in verhouding met de vergissing – 3 dagen te laat een accept giro betalen.

  Bovendien hebben ze toch kunnen zien dat deze auto al kwart tarief regeling had.

  Hoezo niet omdraaien en juist als ie uit het kwart tarief moet , een verplichte actie ondernemen en anders gewoon kwart tarief houden.

  Wat is het toch frustrerend om te zien hoe weinig gezond verstand er bij sommige van onze overheids diensten zit helaas.

  Juist My 2 cents

  1. ….mompelt iets met “leuker kunnen ze het niet maken…”

 60. blank Dopski says:

  Ik heb klaarblijkelijk afgelopen jaar de rekening niet ontvangen en dus ook niet betaald. Vandaag lagen er dus 2 rekeningen op de mat voor het laatste kwartaal van vorig jaar en komend kwartaal. >:(.
  Ik betaal altijd braaf, maar deze heb ik klaarblijkelijk gemist, dit heeft serieuze financiele gevolgen. Iemand hier ook ervaring mee?

 61. blank Peter says:

  Beste Frank,

  Ik heb een vraag, in November 2015 heb ik een Jaguar XJ6 uit 1986 gekocht.
  Nu heb ik door alle drukte de wegenbelasting van 122,- 4 dagen te laat betaald, heel dom maar het is gebeurd.
  Ik begreep van de belasting dat zelfs als de brief bij post NL kwijt raakt ik ook de sjaak ben en gewoon de volle mep moet betalen.
  Moet ik nu de volle mep betalen of zit er een coulance van een aantal dagen aan of een boete?
  De belastingdienst kan mij niet echt uitsluitsel geven.

  Vriendelijke groet Peter

  1. Ha Peter,

   Ik moet het eerste geval van coulance nog tegenkomen dus ik vrees het ergste voor je. Mocht de belastingdienst met de hand over het hart strijken dan horen wij dat uiteraard graag!

 62. blank Carlo Brouwers says:

  Hallo Frank,
  gisteren een Saab 900 gekocht. Heel blij mee. Volgens de garagehouder kon ik de auto nog niet schorsen zonder pasje. Ik betwijfel dat.
  Ik heb gisteren de formulieren overgangsregeling opgestuurd (de Saab valt daar binnen, van tevoren gechecked) en nu lijkt me de logische stap ‘m te schorsen. Op de site van de belastingdienst wordt de einddatum echter direct 14-1-17 , een jaar schorsen… dat is met de regeling net niet de bedoeling, want ik wil in maart ‘gewoon’ de weg op. Wat gaat er mis?
  gr.Carlo
  Ik wil m vandaag schorsen

  1. Beste Carlo,

   De belastingdienst zal aangeven dat je voor 2016 niet in aanmerking komt omdat je te laat bent voor de regeling. Deze geldt per kalenderjaar. Een schorsing vraag je altijd aan voor maximaal een jaar. Deze kun je daarna verlengen of eerder opheffen. Dat is aan de eigenaar zelf. Had je met je Saab 900 (nice trouwens!) wel in de regeling gevallen dan had je je Saab niet eens kunnen schorsen en was je dus ook in de maanden januari, februari en december gewoon APK-plichtig geweest.

 63. blank Dirk says:

  Hallo allen,

  Ik heb net een auto geimporteerd met bouwjaar 1987.
  Dus nog niet op nl kenteken. Kan ik deze nog wel gebruiken met
  Een kwartaal tarief?

  1. Beste Dirk,

   Voor 2016 ben je te laat want de regeling geldt per kalenderjaar.

 64. blank Bary says:

  Beste ik heb 2 vrachtwagen oldtimers maar te laat betaald voor de overgangsregeling
  Is er voor mijn nog hoop of moet ik straks gewoon 1500 euro bij betalen
  ………

  1. Beste Bary, ik geef je weinig kans. De belastingdienst volgt zijn eigen regels behoorlijk strict.

 65. blank Henkie says:

  Ik wil mijn Volvo van 1979 uit de overgangsregeling halen.
  Ik kan hier niet de juiste formulieren voor vinden.
  Weet iemand hoe ik dat kan regelen

  1. Beste Henk,

   Volgens mij staat hij hier ergens tussen: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/programmas_en_formulieren_particulier. Anders even een belletje doen met 0800 – 0749, dan moet het goed komen.

 66. blank Jan Jeroen says:

  Goedemorgen,
  Ik heb een auto die in de overgagnsregeling valt gekocht. Begin januari wil ik deze op mijn naam zetten en wil ik hem nar huis rijden. Is het mogelijk om hier ontheffing voor aan te vragen? Ik heb de belastingdienst gebeld, zij gaven aan van niet, maar ik blijf twijfelen. Weet iemand hoe dit zit?

  1. Ha Jan Jeroen, heb je gebeld met het speciale nummer? 0800 – 0749. Mensen van andere afdelingen willen nog wel eens een ander verhaal vertellen. Voor zover ik weet is het gewoon mogelijk om ontheffing aan te vragen voor dit soort issues, anders zou het betekenen dat jij je eigen bezit niet eens op je eigen adres kunt krijgen en je dan bijvoorbeeld een transport zou moeten regelen. Ik zou er nog een telefoontje aan wagen. Laat je weten wat het antwoord is van de paarse brigade?

 67. blank maarten says:

  beste frank dat klopt maar ik doe niet mee met de overgangs regeling
  aangezien ik er net in 2014 een nieuwe lpg instalatie er in gelegt heb
  en ik verwacht dadelijk nog door de regering een eis opgelegt te krijgen dat ze gaan zeuren over de gas instalatie die ik er in heb en dan moet ie nog gekeurd en zo worden (nog even en ze willen er een lpi in hebben)wat niet mogelijk is met mijn auto
  gewoon braaf binnen laten staan die 2 jaar weet ik zeker dat ik geen gezeur meer krijg

  1. Aha, dat snap ik. En tsja, we weten nooit met wat voor nieuwe verrassingen ze gaan komen, maar dit was vast niet de laatste….

 68. blank maarten says:

  beste frank ik bedoel daar natuurlijk 2016 mee en ik heb hem gewoon een paar jaartjes weg gezet
  aangezien hij anders maar 8 cent de kilo waard zou zijn
  dus gewoon geduld gehad

  1. Ha Maarten, dat snap ik, maar jij hebt het over juli 2016, dat gaf bij mij een klein vraagtekentje. Als je meedoet met de regeling mag je 1 maart de weg al weer op en dan dus t/m november 2016.

 69. blank Aldo says:

  Ik heb mijn oldtimer al enkele jaren geschorst en wil volgend voorjaar de weg weer op. Moet en kan ik dan nu al de overgangsregeling aanvragen terwijl de auto nog geschorst is?

  1. Ha Aldo,

   Ja, dat kan. Wat voor bolide heb je?

   Frank

 70. blank maarten says:

  beste frank
  na alles hier gelezen te hebben (wat veel was) begrijp ik dat ik met mijn 30-6-1976 Cadillac sedan de ville op gas dus in juli van dit jaar weer de weg op mag zonder belasting er over te mooeten betalen
  en dat ik voordat het gaat gebeuren dus gewoon naar de apk mag rijden om hem tip top op de weg te zetten?

  groeten maarten

  1. Ha Maarten,

   Ik heb geen idee wat jij met je Cadillac gedaan hebt, maar als je alles gelezen hebt, dan heb je blijkbaar een heldere conclusie kunnen trekken :-). Voor een APK-keuring kun je altijd een ontheffing krijgen.

   Frank

 71. blank E.musul says:

  Hallo. Ik heb een auto welke in aanmerking komt voor de overgangsregeling.
  Vorig jaar heb ik eind dec betaald om in aanmerking te komen.
  Nu wil ik voor komende jaar ook in aanmerking komen. Krijg ik dan een acceptgiro of moet ik elk jaar iets aanvragen om in aanmerking te komen?
  Mvgr

  1. Je zou dan al een acceptgiro moeten hebben gehad van de belastingdienst, als dat niet zo is dan zou ik even bellen met de belastingtelefoon voor oldtimers: 0800 – 0749. Als je te laat bent dan kan het namelijk niet meer.

 72. blank Michel says:

  Hallo hobbyisten,
  Ik ben in het bezit van een CJ7, valt onder de overgangsregeling. Niet rijden dus, (anders kans op hoge boetes). Er moeten echter reparaties worden uitgevoerd (nw motor, etc.etc) Voor de reparatie is de auto 3 weken weg. Ik wil de wagen in Januari wegbrengen (ca. 150km). Als ik na de reparatie van 3 weken een nieuwe APK laat uitvoeren. Ben ik dan gedekt voor de belastingdienst. Moet ik daarvoor iets vastleggen met mijn garage?(NB.Mijn huidige Apk is nog geldig tot mei 2017.)

  1. Ha Michel,
   Als je die reparatie combineert met een nieuwe APK dan lijkt me dat geen probleem. Ik zou als ik jou was even bellen met het speciale nummer van de belastingdienst: 0800 – 0749. Wellicht kun je ook een ontheffing krijgen voor de reparatie, maar die kans acht ik klein omdat dit nergens als uitzondering is opgenomen.

   Succes!

   Frank

 73. blank dave w123 says:

  Vraagje , mijn w123 200d is van 27-07-1976 .. wanneer is hij nou precies weer belastingvrij ?
  Is het nou vanaf de 1e dag van het jaar dat hij 40 word , of echt op zijn “verjaardag”

  vast bedankt
  dave

  1. Ha Dave, het gaat om de exacte datum, niet de eerste van het jaar.

 74. blank Jesse says:

  Hallo Frank,

  De vraag is al gesteld op het forum maar ben niet helemaal zeker of het antwoord volledig was.

  Ik heb in maart 2015 mijn auto gekocht en maak dit jaar gebruik van de overgangsregeling daar de vorige eigenaar deze reeds had voldaan. Ik heb echter wegens mijn werk besloten om door te rijden in december 2015 en in 2016 geen gebruik te maken van de overgangsregeling en het regulier tarief te gaan betalen. Indien ik nu (december 2015) de weg opga ben ik mijns inziens in overtreding. Ik moet echter wel gaan rijden deze maand. Wat kan ik het beste doen?

  Alvast bedankt!

  J.

  1. Ha Jesse,

   Volgens mij ben je dan inderdaad in overtreding. Wat je even kunt doen is bellen met de belastingtelefoon voor oldtimers: 0800 – 0749. Dit is weer zo’n apart geval. Ik hoor graag wat de belastingdienst ervan vindt. Laat het even weten op dit draadje, daar help je anderen ook weer mee. Dank!

 75. blank Richard says:

  Ik maak met mijn klassieker gebruik van de overgangsregeling zowel in 2015 als 2016. Nu is er 13 december a.s een evenement welke aangemeld is bij de belastingdienst. Volgens de organisatie geld de evenementenregeling alleen voor auto’s die geschorst zijn en dus niet voor auto’s die in de overgangsregeling zitten, deze kunnen dus niet aan het evenement deelnemen. Ik geloofde dit niet en heb dus de belastingdienst gebeld en zij beaamde dit en adviseerde me om de auto te schorsen. Maar als ik jullie uitleg lees van de regeltjes maak ik hier toch uit op dat de evenementenregeling ook voor auto’s geldt die gebruik maken van de overgangsregeling. Hoe zit het nu echt? Mag ik nu wel of niet naar dit evenement?

 76. blank Marcel says:

  Hoi frank,
  ik vraag mij af of de auto in de overgangsregeling gewoon in mijn carport (=geen openbare weg) mag staan terwijl hij wel in het zicht staat van langsrijdende (controlerende) auto’s. ik hoor veel indianenverhalen hierover. Bedankt voor je reactie! Marcel

  1. Ha Marcel,

   Die indianenverhalen kennen we. De regel is vrij simpel: als de auto niet op de openbare weg staat dan is er niks aan de hand. Het maakt niet uit of hij wel of niet in het zicht staat. De regel is dat je er niet mee de openbare weg op mag. Als de plek onder jouw carport eigen terrein is, dan is er dus niks aan de hand.

   Frank

 77. blank RobAtlas says:

  Ik heb een eend gekocht waar de oldtimerregeling voor geldt. Ik kan de eend niet over de weg laten rijden of is er een ontheffing van 1 dag bij aankoop?
  Dank.
  Groet RobAtlas

  1. Ha Rob, daar kun je uiteraard ontheffing voor aanvragen. Ze maken het niet leuk, maar soms toch wel iets makkelijker 🙂 Gefeliciteerd met je aankoop!

 78. blank Pieter says:

  Hallo, mijn klassieker uit 85 zit in de overgangsregeling, maar ik wil door omstandigheden gewoon doorrijden komende december, januari en februari. Wat moet ik doen: overgangsregeling niet betalen en acceptgiro voor volledige MRB afwachten? Is er nog sprake van naheffing over de afgelopen maanden ? Graag je reactie, groet, Pieter

  1. Ha Pieter,

   Voor de duidelijkheid: als je in de regeling voor 2015 zit, dan geldt deze voor de maanden januari, februari en december 2015. Als je nu dus wilt doorrijden dan geldt dat voor 2015 alleen voor de maand december. Voor 2016 geldt dan weer dat de regeling geldt voor januari, februari en december van 2016. Als je de regeling voor 2015 niet betaalt, ben je te laat want het is nu al december, daarbij is het zo dat als je het stopzet, je het opnieuw moet aanvragen voor 2016.

 79. blank Leo says:

  Ik maak gebruik van de overgangsregeling voor 2016.
  Als ik de auto verkoop in jan 2016 en de nieuwe eigenaar wil geen gebruik maken van de overgangsregeling moet hij die afmelden en het volle bedrag aan wegenbelasting betalen.
  Dat lijkt mij duidelijk.
  Als die auto in mei weer doorverkocht wordt en die nieuwe eigenaar wil weer wel gebruik maken van de overgangsregeling moet hij dat anvragen.
  De vraag is nu moet hij volledig wegenbelasting betalen over de resterende maanden van 2016, of valt hij direct weer onder de overgangsregeling? Die is namelijk al betaald.
  Zou tevens inhouden dat er dec 2016 niet mee gereden mag worden.
  Kan iemand mij hier duidelijkheid verschaffen.
  Bij de belasting doen ze hier onzeker over.

  Leuk forum trouwens

  1. Ha Leo,

   Dank voor het compliment. Mooi hè, dat de belastingdienst – afhankelijk van de persoon die je aan de telefoon krijgt – het ook niet (zeker) weet. Heb je gebeld met 0800 – 0749? Daar zitten ook mensen die het wel weten. Wat jij beschrijft is een interessant scenario. De logische conclusie zou zijn dat de betaling voor 2016 al een keer is voldaan door eigenaar 1. Maar ik acht de kans groot dat dit opnieuw voldaan zal moeten worden omdat de auto afgemeld is geweest en daarmee is de overgangsregeling onderbroken geweest. Eigenaar 3 zal dus een nieuwe aanvraag moeten doen en als hij dan weer onder de regeling valt, zal hij inderdaad in december 2016 niet de weg op mogen.

   1. blank Leo says:

    Beste frank, zeker een leuk forum goed dat er eens overlegd kan worden met anderen.
    Als eigenaar 1 de overgangsregeling betaald is dat en afspraak voor een jaar.
    Eigenaar 2 wil rijden en onderbreekt de overgangsregeling en moet volledige mrb. Betalen.
    Eigenaar 3 vraagt de overgangsregeling weer aan. Krijgt hij die of moet hij weer wachten tot het nieuwe jaar?
    Wat als ik hem zelf terug koop???

 80. blank Robin says:

  Ik heb net een ombouw van een 2CV uit 1981 naar een Burton voltooid en wil hiervoor de overgangsregeling aanvragen voor 2016.
  Klopt het dat als ik de auto nu uit te schorsing haal dat ik in december 2015 nog wel mag rijden en de stallingsverplichting vanaf januari 2016 ingaat ?

  Daarnaast: de belastingdienst rekent nu idd met 121 euro, blijkbaar is het tarief een eurootje omhoog gegaan.

  1. Beste Robin,

   Dat is inderdaad correct. De regeling gaat per kalender jaar, dus je zal dan in januari, februari en december 2016 niet de weg op kunnen.

   1. blank Robin says:

    Hallo Frank,

    Dank je wel voor je snelle reactie, dat maakt weer een hoop duidelijk 🙂

    1. blank marc says:

     Hoi Robin, heb je al uitgezocht of je kunt rijden in de 3 wintermaanden in het buitenland? Ben erg benieuwd wat je te weten bent gekomen.

 81. blank Francois says:

  Ik heb een benzine auto uit 1987 en maak gebruik van de overgangsregeling.
  Ben van plan de auto eind november naar mijn vakantie adres te rijden in Duitsland, daar kan ik toch gewoon de drie winternaamden rijden met mijn geldige apk en verzekering?

  1. Beste Francois,

   De vraag is even hoe je in Duitsland geraakt met je oldtimer. Je zult dan toch in Nederland de weg op moeten en dan loop je dus de kans ‘tegen de lamp te lopen’. Ik denk dat je wel in Duitsland kunt rijden, maar ook daar zul je met een mogelijke boete in de problemen kunnen komen. Ik zou voor de zekerheid even bellen met de belastingdienst voor oldtimers: 0800 – 0749.

  2. blank marc says:

   Hoi Francois, heb je al uitgezocht of je kunt rijden in de 3 wintermaanden in het buitenland? Ben erg benieuwd wat je te weten bent gekomen.

 82. blank Daan NIjman says:

  Dag
  Mijn Volvo uit 1986 zit in het oldtimer-regime (3 maanden de garage in). Maar hoe krijg hem voor 12 maanden op de weg?
  Daan Nijman

  1. Ha Daan, het makkelijkst is gewoon even een belletje te doen naar de belastingdienst.

 83. blank Gerard says:

  Hallo,
  ik heb deze week een motorfiets gekocht uit 1981 welke dus valt onder de overgangsregeling.
  Nou zag ik op de site van de belastingdienst dat ik zelf middels een formulier kenbaar moet maken dat ik hier gebruik van wil maken. Ik zag dat ik op het formulier het kalenderjaar moet invullen.
  Ik heb de belastingtelefoon gebeld met de vraag of ik dit dan elk jaar moet invullen en zij vertelde mij dat ik helemaal niets hoeft te doen omdat het allemaal automatisch gaat??
  Mijn vraag is dus: moet dit formulier nu wel of niet worden ingevuld? Zo ja, moet dit elk jaar gebeuren? Of gaat het nu wel allemaal automatisch?
  Met vriendelijke groet,

  Gerard

  1. Ha Gerard,

   Volgens mij zijn ze veel bij de belastingdienst, maar nog steeds niet helderziend. Je zult zelf de aanvraag moeten doen met een formulier. Als dit eenmaal gedaan is, gaat de belastingdienst er vanuit dat je dit het jaar erop weer wilt en zal dus automatisch verlengen totdat jij – ook weer middels een formulier – aangeeft dit niet meer te willen.

   hartelijke groet,

   Frank

 84. blank roel van ysacker says:

  hallo,
  Ik ben van plan om een auto te kopen die ouder is dan 26 die met benzine rijd.
  Krijg ik dan een O nummer plaat en mag ik dan in de week ( dus van maandag tem vrijdag) de weg op?
  En zou ik dan toch in de maanden die je normaal niet mag toch omdat hij naar de keuring is geweest? MVG roel

  1. Ha Roel, de kwarttariefregeling is niet gebaseerd op dagen in de week. Je mag gewoon elke dag de weg op. Je mag alleen niet in de maanden januari, februari en december 2016 de weg op met je auto (en dus ook niet op de openbare weg parkeren maar op privéterrein). Als de auto op kenteken gezet moet worden, bijvoorbeeld vanwege import, dan krijgt deze gewoon een nieuw kenteken moet krijgen. Voor de APK-keuring kun je gewoon ontheffing aanvragen.

 85. blank gezen says:

  hij frank mijn vraag ik koop en mecedes van 1982 is dit oldtimer of normaal blasting betalen

  1. Ha Gezen,

   Een oldtimer op benzine tussen de 26 en 40 jaar oud komt in aanmerking voor het kwarttarief. Je betaalt dan maar een kwart van de wegenbelasting die je per jaar zou betalen voor een benzineauto met hetzelfde gewicht. Maximaal is dit 120 euro per jaar. In dat jaar mag je dan in de maanden januari, februari en december niet de weg op.

 86. blank Frits says:

  \begrijp ik het goed dat als je een auto in de overgangsregeling hebt dat je Januari Februari en December niet op de openbare weg mag komen. Maar moet je hem dan echt schorsen, of gewoon ergens in een schuur stallen. Dat is mij nog niet helemaal duidelijk………

  1. Ha Frits,

   Je hoeft de auto niet te schorsen, maar deze mag gewoon niet op de openbare weg aanwezig zijn. Parkeren voor je huis is ook openbare weg, dus ook dat mag niet. Je zult hem dus moeten stallen of ergens op prive-terrein moeten zetten.

 87. blank Leroy says:

  Hallo,

  Mijn bus chevy G20 heeft als eerste registratie staan 1988 Nu is hii zeker vier jaar ouder, dit even terzijde gezien ik dit niet schriftelijk kan aantonen alleen middels chassie.
  Waarschijnlijk is het aleens benoemd, maar komt deze bus nu dit jaar in aanmerking voor het overgangstarief of niet.
  Momenteel zit er een camper kenteken op rij ik niet op gas..ook niet van plan.
  Ik rij vnl voorjaar zomer en najaar winter staat ie binnen warm en droog.
  Vandaar dat ik aan het kijken ben of hij voor deze regeling nog in aanmerking komt of helemaal niet meer.

  Groetjes Leroy

  1. Ha Leroy,

   Een oldtimer op benzine tussen de 26 en 40 jaar oud komt in aanmerking voor het kwarttarief. Je betaalt dan maar een kwart van de wegenbelasting die je per jaar zou betalen voor een benzineauto met hetzelfde gewicht. Maximaal is dit 120 euro per jaar. In dat jaar mag je dan in de maanden januari, februari en december niet de weg op.

 88. blank Peter says:

  Hoi
  Heb in juni 2015 een oldtimer met overgangsregeling gekocht en krijg nu nog de volle aanslag van 121 € voor het resterend jaar terwijl de vorige eigenaar deze ook al heeft betaald .
  Krijgt hij nu een deel terug ? En moet ik het volle bedrag betalen ? kan nergens iet over lezen ?!
  Mvg
  Peter

  1. Ha Peter,

   Als je kunt aantonen dat de kwartaalregeling op je oldtimer al is betaald, dan zou ik even een telefoontje doen naar de “Belastingdienst Auto” (0800-0749). Uiteraard onzinnig om dubbel te gaan betalen, maar als er iets verkeerd in de computert staat, zou je nog verrassingen kunnen krijgen later in het jaar.

 89. blank Dirkje says:

  Hallo allemaal,

  Ik heb afgelopen maand een Jeep uit 1991 gekocht. Niet aan de overgangsregeling gedacht. De verkoper gaf aan dat de auto vanaf volgend jaar (25 jaar oud) in aanmerking komt voor het kwarttarief. Nu ik er een beetje over zoek komt ik tot de conclusie dat dat niet zo is.

  Wordt de regeling wel eens aangepast zodat straks ook auto’s van 1991 er in gaan vallen? Of kan ik nu enkel wachten op 40 jaar oud.

  Bij voorbaat dank!

  Groeten Dirkje

  1. Ha Dirkje,

   Het lijkt ons logisch dat de regeling “meeschuift”, maar hier is niet echt veel duidelijkheid over en vooralsnog zal er vastgehouden worden aan de data zoals vastgesteld. Een telefoontje naar de een telefoontje naar de “Belastingdienst Auto” (0800-0749) kan opheldering geven. Wij horen dan ook graag je bevindingen. Zo helpen we elkaar. 🙂

   1. blank Dirkje says:

    Beste Frank,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb meteen even gebeld. De vriendelijke dame aan de telefoon wist mij te vertellen dat er vooralsnog geen plannen om de regeling op te schuiven. vanaf 88 en nieuwe blijf je dus tot de plannen gewijzigd zijn de volle belasting betalen.

    Helaas, maar het is niet anders. Hobby’s kosten geld.

    Groeten Dirkje

    1. Kijk, weer een stukje info erbij. Helaas dus voor iedereen die er eentje heeft die net te jong is. Voorlopig blijf je dus de volle mep betalen. Hobby’s kosten inderdaad geld.

 90. blank Loesieloe says:

  Hoi, ik heb 2 auto’s uit 1989. Kan ik dan vanaf 2016 gebruik maken van de overgangsregeling?

  1. Beste Loesieloe,

   Je zal nog een jaar moeten wachten. Voor 2016 zou dan gelden dat de auto van tussen 1 januari 1976 en 31 december 1988 moet zijn om in aanmerking te komen. Auto’s van 1 januari 1989 of later komen nog niet in aanmerking. Maar vooralsnog wordt er gewoon aan de data vastgehouden zoals eerder vastgesteld. We hebben nog niet gelezen dat de regeling “meeschuift” met die 25 jaar leeftijd. Daarnaast moet het sowieso om een benzine auto gaan.

 91. blank Mohammed. says:

  Haaiii ik zou graag wat meer info willen over de dieselbelasting 2015 als jullie mij dat zouden kunnen uitleggen zou ik dat fijn vinden zelf heb ik een Mercedes 190 diesel bj 1986

  1. Ha Mohammed,

   De oldtimer regeling geldt niet voor dieselauto’s uit 1986. Je kunt bij de belastingdienst checken wat je kwijt bent aan wegenbelasting voor je Mercedes.

   Frank

 92. blank terry says:

  Ik wil een auto bj 1986 gaan kopen, nu maakt de huidige eigenaar geen gebruik van de overgangsregeling. Nu is mijn vraag kan ik bij overschrijven gebruik maken van de overgangsregeling.

  Mvg terry

 93. blank André says:

  Op een andere website las ik ergens zoiets als een overgangsregeling voor de bouwjaren 1987, 1988, 1989 en 1990. De “maatregel van Vliet”, deze zou voorzien in een gedeeltelijke vrijstelling vanaf de jaren resp. 2014, 2015, etc. Ook ik heb 11 jaar geleden mijn Jeep gestald met het idee hem als oldtimer na 25 jaar te mogen rijden. Een benzine uitvoering met nota bene katalysator. Bouwjaar 1988. Klopt het dan dat ook wij uiteindelijk tegen een gereduceerd MRB van € 120,– behalve jan, feb, dec van het kalenderjaar. Kunnen we dat nu 1 april 2015 nog regelen voor 2015? Ik zie jullie reactie tegemoet.

 94. blank paul says:

  hallo Frank,

  ik heb een dodge b200 uit 1979 en deze volledig gereviseerd deze is dus de afgelopen jaren geschorst geweest nu is er een andere motor in gegaan en er staat gas op mijn kenteken ik moet dus naar de rwd om te keuren omdat het aantal cylinders is gewijzigd. nou is mijn vraag of het zin heeft om de gas installatie van het kenteken af te halen om in aanmerking te komen voor de overgangs regeling? ik krijg het idee als ik de verhalen hierboven lees dat ik er pas volgend jaar voor in aanmerking kom….

  alvast bedankt voor je reaktie

  1. Ha Paul,

   Tot nu toe heeft de belastingdienst altijd aangegeven dat je per kalenderjaar kunt deelnemen aan de regeling. Vandaar dat er nog wel eens verwarring was als er ergens “december, januari en februari” als maanden werden genoemd dat je niet mocht rijden als je in de regeling zat. Dit moet dus zijn “januari, februari en december”. Ook verklaarde de jaarlijkse regeling dat je als oldtimer-bezitter dus te laat kon zijn om nog in aanmerkingen te komen voor de regeling.

   Nu was er onlangs iemand die beweerde halverwege het jaar ingestapt te zijn op de regeling. Ik heb hier echter nog geen bevestiging van dat dit daadwerkelijk mogelijk is. Het beste kun je even bellen met de belastingdienst: “Belastingdienst Auto” 0800-0749 dan weet je zeker dat je goed zit. Wij horen uiteraard graag je bevindingen, dat helpt ook anderen weer.

  2. blank paul says:

   bedankt voor je snelle reactie ik ga de blauwe brigade morgen wel ff bellen en dan laat ik het in de loop van volgende week wel ff weten

  3. blank paul says:

   hallo frank,
   ik heb contact gehad met de belastingdienst en de dame aan de telefoon verzekerde mij dat als het gas van het kenteken is voordat ik de schorsing ophef, mijn dodge b200 uit 1979 gewoon automatisch in de overgangsregeling valt.
   als ik het gas op mijn kenteken laat bedraagd de wegenbelasting 472 euro per kwartaal
   als ik het gas verwijder bedraagd de wegenbelasting 127 euro

   voor mij dus zeker de moeite waard.

 95. blank arjen says:

  Vervolg op Fred 13 februari

  Wij hebben de auto van Fred gekocht, op het moment dat die geschorst was. Er vanuit gaande dat we niet meer voor de overgangsregeling in aanmerking kwamen hebben we op 20 februari het geschorste kenteken op naam laten zetten. Was dus daarna niet meer geschorst. Overdracht maandag daarna, verzekering geregeld, etc. Fred had al een toepassingsverzoek gedaan, maar daar verwachtten we niet veel heil meer van. Evenwel kreeg Fred deze week bericht dat de auto voor de regeling voor 2015 in aanmerking komt. Mijn navraag bij de belastingdienst-auto’s leverde op, dat we begin maart een aanslag voor €121 krijgen voor dit lopende jaar.

  1. Ha Arjen,

   Dat is bijzonder aangezien dit door de belastingdienst zelf wordt tegengesproken en de regeling op kalenderjaar zou gaan. Ik zou het waarderen als je laat weten of je de aanslag ook daadwerkelijk krijgt. Fred had niet in 2014 al iets gestuurd naar de belastingdienst?

   Frank

 96. blank Maurits says:

  Hallo! Ik heb mijn 1986 Audi urquattro gekocht in 2002 en keek reikhalzend uit naar 2011 omdat hij dan eindelijk belastingvrij wasn en heb met dat vooruitzicht een complete motor- en turbo revisie uitgevoerd van ruim 6000 euro. Leek op dat moment een goede investering en heb van 2011 tot 2013 belastingvrij de snelwegen ‘onveilig’ gemaakt (dat dan weer wel) maar potverdorie in 2013 (dankzij massale mport van MB’s vanuit Duitsland) wordt GVD deze MRB regeling weer teruggedraaid en kom ik godzijdank nog wel in aanmerking voor de overgangsregeling en heb keurig 121 euro betaald met de afspraak dat ik december, januari en februari de auto moest stallen. Dit werd maar niet vaak genoeg herhaald op alle info sites maar vooral ook door de bel.dienst zelf! Met veel moeite dus al in 2013 op zoek gegaan naar 3 maanden stalling geregeld en betaald(wat nog niet meeviel). Affijn, kom er halverwege december achter dat ik er ontzettend van baal dat ik nu 3 maanden geen auto meer heb en besluit in 2015 dan ook niet meer mee te doen met die overgangsregeling, heel jammer voor mij, maar dat was ook precies de bedoeling van de heren in Den Haag, maar nog steeds in de veronderstelling dat ik er in jan en feb niet mee mag rijden, stalling is immers ook betaald etc. Misschien dom van me maar ik dacht dus echt dat ik vanaf 1 maart weer MRB belasting moest betalen omdat jan en feb verboden waren, krijg ik doodleuk alsnog de kwartaal rekening voor de periode jan-feb-mrt!!! Meteen gebeld naar de BD en daar werd mij met droge ogen verteld dat ik alleen in dec 2014 niet de weg op mocht als ik in 2015 niet meer mee deed met de overgangsregeling… Nou breekt mijn klomp… ik ben nu dus niet alleen stallingskosten kwijt, ik moet ook nog eens 147 euro betalen voor de maanden dat ik er niet eens mee gereden heb. Als ze hier nou gewoon wat duidelijker waren geweest, had ik natuurlijk wel in 2015 weer meegedaan voor 121 euro en de rest van het jaar gratis en in 2016 niet meer en hoefde ik dus alleen in dec16 de auto te stallen. Nu ben ik dus mijn auto 2 maanden extra onnodig kwijt geweest, 2 maanden stalling en gaat het mij ruim 660 euro kosten aan normale MRB ipv die 121 euro… Dus voor het enkele feit dat ik nu ook in dec15 de weg op mag kost me minstens 540 euro. Dure maand, die december. Jongens jongens wat voel ik mij genaait… Zo dat wilde ik even kwijt. Stelletje matennaaiers.

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Maurits,

   Dat is zuur man. Wij zien ook op andere sites staan dat “je niet mag rijden tussen 1 december en 1 maart. Dat is pertinent onjuist en zorgt voor verwarring. De belastingdienst kijkt per kalenderjaar en dus zeggen wij ook altijd dat je niet mag rijden in januari, februari en december. Overigens wel een mooi aankoop, die Quattro. Heb je foto’s?

  2. blank Maurits says:

   Denk je dat het zin heeft om bezwaar te maken? Ik was echt in de veronderstelling dat ik door (voor 1 mei 2014) mee te hebben gedaan met de overgangsregeling (lees 121 euro betalen via de acceptgiro), ik de maanden dec14, jan15 en feb15 er niet mee mocht rijden. Nu blijkt dus dat dit alleen de maand december had moeten zijn mits ik in 2015 weer opnieuw 121 euro voor de overgangsregeling zou hebben betaald voor 1 januari 2015. Omdat ik zoveel hinder heb ondervonden van het feit dat ik dec-jan-feb er niet mee heb gereden, had ik besloten dat ik dat volgend jaar niet meer mee wilde maken en heb dus niet die 121 euro voor 2015 betaald. Dit had ik dus pas volgend jaar moeten doen! Sorry dat ik in herhaling val, maar heeft het zin om te bellen om ze te smeken of ik alsnog mee mag doen met de overgangsregeling in 2015?

   1. Avatar photo Frank says:

    Ha Maurits,

    Ik snap dat je baalt, maar ik geef je zeer weinig (lees geen) kans helaas. De belastingdienst zal gewoon verwijzen naar hun website waar het staat vermeld. Of dit duidelijk genoeg is, kun je je afvragen omdat jij niet de enige bent. Maar daar schiet je weinig mee op.

    1. blank Maurits says:

     Ben er ook bang voor… maar bedankt voor je reacties!

 97. blank Eelco Hoek says:

  Ik heb eind januari een Fiat Spider gekocht welke volgens de vorige eigenaar in de overgangsregeling viel en hij heeft de belastingpenningen voor het jaar 2015 reeds betaald. Nu heb ik twee weken geleden toch post gekregen van onze vrinden waarin zij mij wederom aanbieden om van de kwartaalregeling gebruik te maken en mij aanbieden nogmaals het kwartaaltarief aan ze over te maken. Maar dat is dan toch dubbel op? Bovendien heb ik aanzienlijke kosten gemaakt om de auto via een auto ambulance thuis te krijgen want rijden mocht immers niet. Klopt dit wel?

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Eelco,

   Als je kunt aantonen dat de kwartaalregeling op je oldtimer al is betaald, dan zou ik even een telefoontje doen naar de “Belastingdienst Auto” (0800-0749). Uiteraard onzinnig om dubbel te gaan betalen, maar als er iets verkeerd in de computert staat, zou je nog verrassingen kunnen krijgen later in het jaar.

   Voor wat betreft het vervoer naar je huis: daar had je ontheffing voor kunnen aanvragen aangezien dit een eenmalige en aantoonbare actie betreft, maar daar heb je nu niet veel meer aan.

   PS: Fiat Spider, nice!

 98. blank Fred says:

  Heb mijn benzineauto van 1984 verkocht. Heb hem geschorst en doe dus niet mee aan de overg.regeling. Kan de nieuwe eigenaar miv mart 2015 mee gaan doen aan de regeling ?.

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Fred, dat is helaas niet mogelijk. De regeling geldt per jaar. Vanaf januari 2016 kan de nieuwe eigenaar meedoen.

 99. blank Caspar says:

  Ik hang net op met de belastingdienst. Ik heb begin januari een oude 2CV gekocht voor mijn bedrijfje. Voor vervoer en promotie. Op 19 januari kreeg ik de rekening voor de wegenbelasting en heb die per omgaande betaald. Ik ben als de dood voor blauwe enveloppen, dus altijd meteen de deur uit. Niet goed gelezen dat het hier een JAARafrekening betrof MET overgangsregeling (die ik niet wil, ik wil 12 maanden rijden) en geen KWARTAALfactuur. En dat ik dus in januari helemaal niet de weg op mocht. Schrik van mijn leven gister, want ik zie boetebedragen van maximaal 4920 euro voorbij komen? Ik heb vanmorgen de overgangsregeling laten liften, maar moet dus maar afwachten of ik de afgelopen 5 weken (gelukkig veel in de garage gestaan) gespot ben door Oom Agent. Weet iemand of die boetes altijd 100% van je belastingbedrag zijn? Dan kom ik evt. met mijn 120 euro belasting per jaar nog wel goed weg 😉

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Caspar,

   Dat kan inderdaad aardig in de papieren lopen en bezwaar wordt zelden gehonoreerd omdat je aantoonbaar (door die betaling) hebt gekozen voor een jaarafrekening met overgangsregeling. Ik denk niet dat de boete het maximum zal zijn. Je kunt namelijk pas 5 weken ‘gefraudeerd’ hebben omdat het net februari is. Als je op 28 december wordt gespot door oom agent dan is de kans groot dat je voor de hoofdprijs gaat. Ik zou me niet te druk maken want als je veel binnen hebt gestaan dan is de kans dat de hermandad je heeft gespot vrij klein. Denk ook niet dat je met 200 km/u langs de lasergun geschoten bent 😉

   1. blank Caspar says:

    Dat denk ik ook niet, alhoewel er wel 3 weken terug hier politie op de parkeerplaats met “iets” bezit was. Ze wilden alleen niet zeggen wat. Maar inderdaad, de factuur is ook gedateerd op 19 januari, dus feitelijk KON ik ook tot die datum niet weten wat mij boven het hoofd hing. Duimen!

 100. blank Jesse says:

  Hallo Frank,

  Allereerst, erg goed en nuttig initiatief deze website! Prettig om deze informatie in te kunnen zien. Een korte vraag: ik overweeg de aankoop van een benzine auto uit 1984. De overgangsregeling is van toepassing en de huidige eigenaar heeft de €121 voor 2015 reeds voldaan. Indien de overgangsregeling overdraagbaar is, kan ik dan een ongelimiteerd aantal kilometers rijden in de maanden maart-september 2015, en de auto vervolgens aanmelden voor de volle MRB in het 4e kwartaal zodat ik ook in december 2015 legaal de weg op kan?

  Alvast hartelijk dank voor je reactie.

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Jesse, dat klopt helemaal. We op tijd aanvragen bij de belastingdienst anders heb je kans dat je een verzuimboete moet betalen. Wat voor bolide uit 1984 heb je op het oog? En dank voor het compliment!

  2. blank Jesse says:

   Dag Frank,

   Dank voor de snelle reactie en goed te horen dat het correct is. Scheelt toch €385. Ik overweeg de aanschaf van een Volvo 240 Estate dus deze welkome besparing zal ongetwijfeld alsnog richting staatskas (en OPEC) gaan…

   Groet!
   Jesse

 101. blank Robin says:

  Hoe zit het nu precies met deze regeling? ik heb gehoord voor auto’s t/m 1 januari 1988 deze overgansregeling krijgen, maar ik heb eentje van 31 oktober 1988, hoe zit het met mijne? ik heb GEEN zin om voor mijn hobby 147 euro per kwartaal te betalen!

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Robin,

   De overgangsregeling is alleen voor oldtimers tussen de 25 en 40 jaar oud: in gebruik name 1 januari 1974 of later maar vóór 1 januari 1988 om precies te zijn. Jouw auto is dus op 10 maanden na een youngtimer en komt dus niet in aanmerking voor de oldtimerregeling.

   1. blank Robin says:

    Das jammer dan, ik heb een cult… hij zou onbetaalbaar worden als ik mijn rijbewijs heb… met zijn (in 2013 berekende)147 euro per kwartaal… Mijn schatje, mijn 1988 Lada Niva met orgineel een katalysator & 5 BAK…

 102. blank Jan says:

  Beste Frank,
  Ik zit eraan te denken om een oldtimer te kopen, deze auto zit op dit moment in de overgangsregeling (prima, zelf wil ik hem ook in de overgangsregeling hebben). Toch zou ik voor dat ik de koop definitief maak graag een proefrit in de auto maken, door deze regeling is dat op het moment niet mogelijk. Is er een manier waarop ik bijvoorbeeld een vrijstelling kan aanvragen voor de proefrit?

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Jan,

   Je kunt voor dit soort gevallen inderdaad ontheffing vragen. Dit zegt de belastingdienst over keuren, maar voor een proefrit geldt hetzelfde. Even bellen met de paarse brigade dus:

   “U kunt de auto ook in de wintermaanden laten keuren terwijl u eigenlijk de openbare weg niet op mag. U kunt dan een tijdelijke ontheffing aanvragen door de “Belastingdienst Auto” te bellen (0800-0749) waarna de belastingdienst een “berichtgeving” aanmaakt en digitaal verstuurd naar alle betrokken instanties zodat u – zonder in overtreding te zijn – naar en van het keuringsstation kunt rijden.”

   Succes met de proefrit!

   1. blank Jan says:

    Bedankt voor uw snelle reactie, ik zal morgen meteen even bellen met de belastingdienst.

    Prettig om op deze manier snel aan goede info te komen, nogmaals bedankt.

    1. Avatar photo Frank says:

     Graag gedaan, Jan. We doen ons best 🙂 Waar ga je in proefrijden trouwens?

     1. blank Jan says:

      Ik ga rijden in een volvo 740 sedan. Op de een of andere manier kan het model mij erg bekoren. Ik ben een tijd opzoek geweest naar een exemplaar dat netjes was en aan mijn wensen voldeed, ik denk dat exemplaar nu te hebben gevonden.

      De auto is voor mij puur hobbymatig, om die reden is de overgangsregeling (voor mij) zo gek nog niet. Ik kende jullie website nog niet, maar heb inmiddels al veel leuke dingen gezien, ik zal hier dus vaker te vinden zijn!

      1. Avatar photo Frank says:

       Ontworpen door je (voor)naamgenoot 🙂

       Zegt het voort! Hoe meer bezoek, hoe beter. Want daar komen ook weer mooie verhalen vandaan. En we zijn nog lang niet klaar.

 103. blank Daan says:

  Ik heb een Celica uit ’87. Deze moet 23 januari gekeurd zijn maar mag ik deze gewoon naar de garage rijden? En mag dit naar elke garage? Normaal ga ik naar een kennis 40km verderop.. Ik doe mee aan de overgangsregeling met belachelijke beperking. (Reed nog geen 4000km per jaar incl. vakantie maar wel in 12 maanden, vrouwke heeft t al een paar keer moeilijk gehad niet ff de auto te kunnen pakken)

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Daan,

   Daar is gelukkig over nagedacht door de belastingdienst. Je mag gewoon naar de garage rijden, maar om dat te doen moet je wel een ontheffing aanvragen. Geen probleem dus. De belastingdienst zegt hierover:

   “U kunt de auto ook in de wintermaanden laten keuren terwijl u eigenlijk de openbare weg niet op mag. U kunt dan een tijdelijke ontheffing aanvragen door de “Belastingdienst Auto” te bellen (0800-0749) waarna de belastingdienst een “berichtgeving” aanmaakt en digitaal verstuurd naar alle betrokken instanties zodat u – zonder in overtreding te zijn – naar en van het keuringsstation kunt rijden.”

   Succes met de keuring!

 104. blank Steven says:

  Beste Frank. Ik ben blijkbaar vergeten het verlaagde tarief te betalen vorig jaar. Nu heb ik in november een naheffing gekregen over 4 kwartalen. Ik heb de wagen gebruikt als zijnde oldtimer omdat ik in de veronderstelling was, deze te hebben betaald. Zijn er mogelijkheden dit nog aan te vechten of recht te trekken. Straks krijg ik een dure boete of 4.

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Steven,

   Die kans is verwaarloosbaar. De belastingdienst ziet ‘vergeten’ niet als een geldig argument. Ik vrees dat je een spaarvarkentje moet offeren.

 105. blank Johannes says:

  Beste Frank, Ik wil en Scirocco van 86 kopen. Deze rijde via de Regeling dat er in dez jan en feb niet mag op de open weg maar kan ik deze nu wel aanmelden voor het hele jaar?

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Johannes,

   De regeling geldt per jaar, dus je moet het niet zien als December, Januari en Februari, maar meer als Januari, Februari en December van een kalenderjaar. Voor 2015 ben je te laat om gebruik te maken van de regeling.

   De overgangsregeling betekent zorgt ervoor dat je van de openbare weg gebruik mag maken voor een kwarttarief MRB met een maximum van 120 euro per jaar januari, februari en december (winterstop). Ieder jaar in het vierde kwartaal kan de kentekenhouder kiezen om gebruik te maken van de overgangsregeling òf gewoon MRB te betalen.

   Als de vorige eigenaar de Scirocco in de regeling heeft zitten, dan blijft de per 1-januari door de vorige eigenaar gemaakte belastingkeuze gelden en hoef jij voor de rest van het jaar niets te betalen, want het hele jaar is al betaald door de vorige eigenaar. Als de Scirocco niet in de overgangsregeling zit, dan kan je pas vanaf volgend jaar deelnemen aan de overgangsregeling en dien je het gewone tarief MRB te betalen tenzij je schorst uiteraard. Als je toch wilt rijden dan en de Scirocco zit in de regeling, dan kun je ervoor kiezen om MRB te betalen door aanvullende aangifte MRB te doen. Dit gaat dan in vanaf de datum tenaamstelling.

 106. blank terry says:

  Hallo,

  Ik wil een auto kopen met bj 1984, de huidige eigenaar rijdt er het helejaar in en betaald gewoon wegenbelasting, ik wil gebruik maken van de overgangsregeling kan dat evengoed nog?

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Terry, Dat gaat voor 2015 niet meer lukken. De regeling gaat per jaar.

 107. blank joa says:

  ik wil morgen een auto kopen (visa uit 84)
  die wil ik gewoon het hele jaar rijden.
  dus normaal wegenbelasting betalen.
  maar als de vorige eigenaar de auto aangemeld heeft voor de overgangsregeling, mag ik er deze komende 2 maanden (jan feb 2015) er wel mee rijden?

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Joa,

   Ja, dat kan. Maar dan moet je dat wel even netjes laten weten voordat je gaat rijden. Anders loop je de kans dat je een boete krijgt omdat de Visa in de regeling zit. Dus eerst opzeggen en dan de weg op.

 108. blank kees says:

  Beste frank. Ik heb een bmw van 87 die was vorig jaar belastingvrij. Ik moest die 121 euro betalen voor 31 dec maar ik heb die pas vandaag 08-01-2015 betaald. Wel een week te laat. Denk je dat ik nu volle pond moet betalen? En mijn auto is niet geschorst. Betaal verzekering. Mag die dan wel voor de deur staan als je er niet in rijdt. Alvast bedankt.

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Kees,

   Bij de belastingdienst is te laat gewoon te laat, maar je hebt nu dus wel al betaald. Ik zou even bellen met ze, dan weet je het zeker want het kan zijn dat ze coulant zijn. De kans is ook dat ze je een tweede acceptgiro sturen voor volledige MRB waar het bedrag dat jij betaald hebt mee verrekend is. Als je in de regeling valt mag je auto in januari en februari niet op de openbare weg staan, ook niet voor je deur….(net als bij een schorsing).

 109. blank Kim Oude Veldhuis says:

  Beste Frank, ik heb een oldtimer uit juli 1975. Vorig jaar heb ik gebruik gemaakt van de overgangsregeling, maar voor 2015 heb ik ‘m niet betaald. Nu stond er wel in de brief, waar de acceptgiro aan hing, dat ik dus januari, februari en december niet met mijn oldtimer de weg op mag. Geldt dit dan alleen wanneer je de acceptgiro wél betaalt of wanneer je hem niet betaalt. Ik snap het niet… Echter, ik heb hem nog niet geschorst. Nu is mijn vraag (want eigenlijk kan ik niet zonder auto), mag ik er toch mee rijden? En welke gevolgen heeft dit dan voor de belasting?

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Kim,

   Als je de acceptgiro niet betaald hebt, dan neem je geen deel aan de regeling. Je zult dan ook binnenkort een acceptgiro ontvangen voor betaling van het gewone tarief aan MRB en je kunt dus ook gewoon de weg op. Ik zou voor de zekerheid wel even bellen, dan zit je net iets relaxter achter het stuur en dat is voor iedereen prettiger.

 110. blank jen says:

  Had een vraagje mijn motor zit in de overgangsregel wat dus wil zeggen dat ik niet mag rijden in december januari en februari nu is er komend weekend een motortreffen waar ik toch eigenlijk wel naar toe wil op de motor.Kunt u mij de consequenties en eventuele boetes die ik kan verwachten mocht ik eventueel aangehouden cq geflitst worden vertellen ?

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Jen,

   Als je dat echt wilt weten zou je het aan de instanties moeten vragen, maar ik snap dat je daar niet zo’n zin in hebt. Ik verwacht dat er dan geoordeeld zal worden dat je met een geschorst voertuig op de openbare weg rijdt. Dit kost je in ieder geval een bedrag van 240 Euro voor overtreding van de wegenverkeerswet. Daarnaast zal de belastingdienst je een aanslag voor de volle mep aan motorrijtuigenbelasting sturen met een mogelijke boete daar bovenop. En als je ook nog geflitst wordt, dan hangt het er voor de derde boete vanaf hoe hard je reedt 😉 Misschien toch maar een motor van een vriendje lenen?

   1. blank jen says:

    oeps dat valt tegen,moet ik toch nog eens over na gaan denken dan.
    Bedankt voor de snelle reactie.

    1. blank jen says:

     Heb net gebeld met de belastingdienst en zij vertelde als ik toch wil rijden met een overgangsregeling ik de volgende boete kon verwachten . Naheffing voor het hele jaar en 100% boete wat neerkomt voor de motor op een totaalbedrag van €232,- .
     Wil ik de overgangsregeling stopzetten ben ik de €29,- kwijt die ik al betaald heb en moet weer gewoon de €29,- per kwartaal gaan betalen. Voor een motor is het verschil dus zo klein dat ik het risico wel durf te lopen voor die ene keer dat ik wil rijden in deze maanden.

     1. Avatar photo Frank says:

      Ha Jen,

      Kijk, dat is nuttige informatie. Boete is stevig, maar voor €29 de boel stop kunnen zetten is dan netjes. Je kunt dan alleen voor 2015 niet opnieuw meedoen. Maar het verschil is inderdaad klein. happy touring!

 111. blank peter says:

  heb ook een vraagje , mijn auto is van 1980 en is op dit moment geschorst omdat de lpg eruit moet.
  volgende week gaat hij voor het omkeuren van lpg naar benzine naar de rdw.
  als ik de auto na goedkeuring uit de schorsing haal kan ik dan nog aan de oldtimerregeling mee doen

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Peter,

   Voor 2015 ben je te laat om mee te doen aan de overgangsregeling. Deze gaat namelijk in per 1 januari 2015 en geldt voor een jaar. Je kunt dus niet “een beetje” meedoen aan de regeling. Je doet mee of je doet niet mee. Voor 2016 kun je uiteraard wel weer meedoen.

   Frank

  2. blank Joost says:

   het volgende kwam ik tegen waaruit ik opmaak dat je nog kans maakt op meedoen aan de overgangsregeling na schorsing ivm uitbouw LPG. Waarschijnlijk moet je ongeacht wanneer je de schorsing ongedaan maakt die inmiddels EUR 121,- betalen ook al is het halve jaar al om maar kan je wel meedoen.

   Indien de ‘datum tenaamstelling’ van uw voertuig vanaf 1 januari 2014 plaats vindt (door bijvoorbeeld aankoop van een nieuw voertuig), komt u niet automatisch in aanmerking voor de zogenaamde overgangsregeling. U dient zelf een verzoek in te dienen bij de belastingdienst om in aanmerking te komen voor de zogenaamde overgangsregeling. U kunt enkel in aanmerking komen voor de overgangsregeling indien u voldoet aan de voorwaarden.

   Bovenstaande kan ook van toepassing zijn wanneer u recentelijk uw auto aangeboden heeft bij de RDW t.b.v. omkeuren brandstof, bijvoorbeeld van LPG naar benzine.

   1. Avatar photo Frank says:

    Ha Joost,

    Interessant, waar las je dit? Ik wil wel weten of dit alleen geldt bij LPG-uitbouw.

   2. blank Joost says:

    Ik zag dat op onderstaande link op een andere website. Ik hoop dat deze klopt want ik heb een 1984 Ford Bronco op LPG die ik dit voorjaar naar benzine wil laten omkeuren en dan in de overgangsregeling. Volgende zoektocht wordt dan een betaalbare verzekering, die worden ook steeds moeilijker.

    1. Avatar photo Frank says:

     Ik heb altijd begrepen dat je de regeling op jaarbasis betaalt. Als je tussentijds afstapt van de regeling betaal je de gewone MRB voor dat hele jaar, daarbij maakt het niet uit wanneer je dat in het jaar uit de regeling stap. Mocht er voor LPG-ombouw een uitzondering zijn voor later kunnen instappen dan zou dat mooi zijn. Misschien toch maar even een telefoontje aan wagen of niet? Zonde geld als het niet zo is.

     PS: Bronco, gaaf hoor! Helemaal origineel?

    2. blank Joost says:

     Klopt, daar ga ik ook zeker nog even een telefoontje aan wagen tzt.
     Ik heb ook begrepen dat je alleen per jaar mee kan doen. wat ik heb begrepen en deels ondervonden is het volgende:
     Ondervonden dat als je een auto koopt die dat jaar al in de regeling zit hoef je niets te betalen want dat heeft de vorige eigenaar al gedaan, die krijgt dus ook niets terug.
     Begrepen dat als je een auto koopt die niet aan de regeling meedoet moet je eerst normale MRB betalen en kan je een verzoek doen met de regeling mee te doen, dat zou ook zo gelden voor het uit schorsing halen en na omkeuring. Je kan dan wel halverwege het jaar instappen na overschrijven of omkeuren maar dan moet je wel voor het hele jaar betalen en je krijgt ook nooit iets terug.

     Bronco is niet helemaal origineel, is nu nog iets verhoogd, de dikke buis als achterbumper heb ik wel weer vervangen door de originele. De verhoging hou ik denk ik wel maar verder hou en maak ik hem weer zoveel mogelijk origineel.

 112. blank Nico says:

  ik wil in 2015 gewoon met mijn youngtimer rijden de acceptgiro voor het kwarttarief voor 2015 heb ik niet betaald ik wil het gewone tarief betalen kan ik dan nu in 2015 januari en februari gewoon de weg op krijg ik dan automatisch dan een acceptgiro voor het volle pond te betalen? ik heb vandaag de belasting telefoon gebeld en die zijn dus lekker gesloten.

  Bvd Groet Nico

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Nico,

   Ik snap je vraag niet helemaal. Wanneer je jouw youngtimer niet hebt geschorst dan zul je gewoon een acceptgiro krijgen voor de volle MRB van 2015. De overgangsregeling is niet voor youngtimers maar alleen voor oldtimers tussen de 25 en 40 jaar oud: in gebruik name 1 januari 1974 of later maar vóór 1 januari 1988 om precies te zijn. Wanneer je je youngtimer wel hebt geschorst en toch gaat rijden, zul je ook de volle mep moeten betalen met een boete erbij.

   Frank

   1. blank Guus says:

    Hallo,
    Ik heb volgens mij hetzelfde probleem. Ik heb een auto uit 83 en heb in 2014 meegedaan aan de overgangsregeling.
    Nu wil ik in 2015 niet meer meedoen en heb de acceptgiro dus niet betaalt.
    Mag ik nu per 1 januari gebruik maken van mijn auto of niet? Want daar krijg ik nergens een antwoord op..
    Alvast bedankt!
    Mvg,
    Guus

    1. Avatar photo Frank says:

     Beste Guus,

     Als je voor 2015 niet meedoet aan de overgangsregeling dan kun je in januari gewoon rijden. Je zult ook gewoon een acceptgiro krijgen voor het betalen van de MRB, ook als je in januari niet rijdt. Als je dit wilt voorkomen dan zul je moeten schorsen maar dan kun je dus niet rijden en mag je oldtimer dus ook niet op de openbare weg staan, ook al is het voor je deur.

     Wanneer je de acceptgiro niet betaalt, zul je automatisch buiten de regeling vallen.

 113. blank yuppe says:

  Frank!

  Ik ben momenteel bezig mijn youngtimer te strippen voor wat las- en spuitwerk. Nou vroeg ik me af of het mogelijk is om in de “schorsings” maanden je youngtimer naar de garage te rijden met garage kentekenplaten. Of is de enige manier een autoambulance of helicoptor laten komen.
  groet!

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Yuppe,

   Voor zover ik weet, kan dat alleen als de auto eigendom is van de garage waar de platen van zijn. Je kunt niet even een paar platen ‘lenen’ omdat bij een controle de boel dan niet klopt. Wanneer je voertuig is geschorst, mag je er alleen mee naar het APK-station rijden en dan nog onder een aantal voorwaarden. De beste en veiligste manier is dus een trailer of auto-ambulance. En een helicopter lijkt me ook wel interessant om te zien 😉

 114. blank M Jansen says:

  Wie kan mij een antwoord geven op de volgende vraag ?
  Als men een auto op LPG heeft die tussen 26 en 40 jaar is,en de verlenging van de schorsing heeft NIET plaatsgevonden,wat kunnen dan de gevolgen zijn ?
  is het dan zo dat er een aanslag te verwachten is voor de MRB op LPG ?
  Ik kreeg die vraag van een kennis van me,die voor een paar jaar in buitenland woont,en hier nog een klassieker op kenteken heeft staan op LPG ,destijds geschorst,maar NIET verlengt .
  Graag reactie.
  gr Mike

  1. Avatar photo Frank says:

   Hoi Mike,

   Volgens mij kun je dan inderdaad een aanslag verwachten. Daarnaast ben je bij een verlopen schorsing ook gewoon APK-plichtig, dus als die verloopt, kun je ook daarvoor een boete verwachten. Wel of niet LPG doet er volgens mij niet veel toe. Verlopen is verlopen.

 115. blank terry says:

  valt een auto van 02-1988 in de overgangsregeling

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Terry,

   Die auto komt niet in aanmerking voor de regeling. De regeling is voor benzine-auto’s die voor het eerst in gebruik zijn genomen tussen 1 januari 1974 of later maar vóór 1 januari 1988. Die van jou is dus een maandje te jong.

 116. blank Ferdie says:

  wie weet of de overgangs regeling veranderd in 2015 mij is ter oren gekomen dat een in gevoerde oldtimer van 40 jaar uit belgie ,, duitsland ,,frankrijk ,,lexumburg dus europa NIET MEER BELASTING VRIJ word in nederland omdat voor deze auto,s hier nooit geen belasting is betaald (((( misschien fabeltje ????? )) maaaaar we zitten tenslotte in nederland waar elke minuut van alles veranderd!!!
  gr Ferdie

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Ferdie,

   Hier is ons niets van bekend. Hoe kom je hier bij?

 117. blank Ronny says:

  Wie van jullie weet of ik ook voor mijn belastingvriendelijke auto voor de mnd. December januari en februari apart kan betalen zodat ik mijn auto uit 1983 op benzine het hele jaar kan gebruiken..?

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Ronny,

   Wat bedoel je precies? Als je het hebt over de overgangsregeling: deelname is alleen per jaar. Dus als je deelneemt voor 2015, geldt het voor januari, februari en december van 2015.

 118. blank edje says:

  Frank bedankt voor uw reactie.
  Misschien is er nog een optie.
  Zou ik niet gewoon terug mogen rijden met de auto als ik deze bijv. Op de naam van me vrouw schrijf en er vervolgens mee rijdt tot maart voor voltarief belasting en vervolgens deze op mij eigen naam zet in maart en dan in aanmerking komen voor kwarttarief?
  Mvgr

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Edje,

   Ik snap niet helemaal waarom je de auto dan op naam van je vrouw zou zetten. Dat maakt namelijk niet uit. En de overgangsregeling geldt alleen voor een jaar. Als je dus niet voor einde 2014 aan de regeling meedoet voor 2015, dan val je erbuiten. Je kunt in 2015 dan alleen aanvragen voor 2016.

 119. blank Edje says:

  Hallo, ik ben van plan om 26-12-2014 een oldtimer van bj86 over te nemen die nu gestald is (overgansregeling) de huidige eigenaar heeft ook voor 2015 de overgansregeling alvast betaald.
  Nu is mijn vraag.
  Ik moet met deze auto terug rijden en vervolgens wil ik weer in aanmerking komen voor de overgangsregeling.
  Wat kan/moet ik doen?
  Is het zo dat als de vorige eigenaar de overgangsregeling heeft betaald voor komende jaar dat de nieuwe eigenaar hiervan kan profiteren? Wat te doen?
  Mvg

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Edje,

   Voor zover wij weten is de overgangsregeling overdraagbaar en zou je dus gebruik moeten kunnen maken van het feit dat het voertuig al in de regeling zit. Voor de rit naar jouw stalling kun je een ontheffing krijgen net als voor een keuring waarvoor je naar de RDW moet kunnen. Ik zou wel voor de zekerheid even bellen met de belastingtelefoon auto: 0800 – 0749 (gratis). Uiteraard horen we graag of je nog verrassingen te horen krijgt tijdens dat gesprek. Laat het alsjeblieft weten want daarmee help je andere oldtimer-rijders.

 120. blank wen says:

  ik had even een vraagje.ik heb een oldtimer van bj 1986 in overgangsregeling.dus mag ik in december enzo niet rijden maar nu wil ik dinsdag mijn auto verkopen aan een autodealer.mag ik er dan mee gaan rijden?of moet ik eerst ergens een vrijstelling aanvragen?of moet ik echt wachten dat dat om is?wie weet dit?

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Harry,

   De regel is dat je tijdens de overgangsregeling niet de openbare weg op mag. Als jouw oldtimer voor 2014 gebruik maakt van de regeling dan mag je in december dus niet de weg op. Als je hem gaat verkopen en je deelname aan de overgangsregeling voor 2015 nog niet geregeld hebt, dan mag je in januari en februari 2015 dus wel de openbare weg op. Mocht je 2015 ook al geregeld hebben, dan mag je ook in januari en februari 2015 niet de openbare weg op.

   Of je een ontheffing kan krijgen, betwijfel ik. Wellicht dat je dit kunt aanvragen voor een uitzondering als die van jou, net als een noodzakelijke keuring bij de RDW. Ook daar kun je vrijstelling voor krijgen. Je zult anders dus moeten wachten tot 1 maart. Of even bellen met de belastingdienst, dan weet je het zeker.

 121. blank Alex 280GE says:

  Nog een vraag;
  Ik heb een benzine auto van BJ 1986 met eerste tenaamstelling januari 1987. En deze zit dus in de overgangsregeling. Nu reed ik in 2014 onder deze regeling, wil eigenlijk ook december, januari en februari 2015 rijden dus;
  Ik schrijf auto over per 1-12-2014 op naam van ? betaal die 3 maanden wegenbelasting ( volle mep ) en koop de auto weer terug, incl overschrijven op 1-03-2015.
  Wat voor aanslag kan ik dan verwachten ?
  Het zou lochisch zijn dat ik dan als nieuwe eigenaar van deze auto ook in aanmerking zou moeten kunnen komen voor de overgangs regeling, niet dan ?

  1. Avatar photo Frank says:

   Houd er rekening mee dat de regeling geldt voor januari, februari en december 2015 en niet voor december 2014 en januari en februari 2015. Een belangrijk verschil! Daarnaast is de regeling geldig voor een jaar: je doet mee of je doet niet mee, dus je betaalt voor een jaar of helemaal niet. Zodra je buiten de regeling valt, zul je gewoon een aanslag kunnen verwachten voor wegenbelasting. Voor 2015 kun je alleen mee doen als je voor eind 2014 de boel geregeld hebt. In maart 2015 ben je dus te laat voor dat jaar (maar op tijd voor 2016).

 122. blank Erwin says:

  Ik heb een Golf GTI (bouwjaar 1984) en voldoe aan de eisen voor de Overgangsregeling en moet €73 aan de Belastingdienst betalen voor het komende jaar.
  Ik overweeg om te schorsen voor het komende jaar.
  Mijn auto staat momenteel in een loods (droog) bij een boer dus op privé-grond, ben ik dan per 1/1/2015 APK-plichtig en moet de auto WA verzekerd zijn ook als mijn auto op privé-grond staat en momenteel niet wordt gebruikt?
  Moet ik alsnog mijn ¼ wegenbelasting betalen als ik per 30/12/14 schors voor 1 jaar?
  m.vr.gr. Erwin

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Erwin,

   Wanneer een auto niet op de openbare weg staat, ben je niet verplicht om deze te verzekeren. Zodra je ermee op de openbare weg komt (dus ook als je hem even voor je deur zet) dan moet de auto verzekerd zijn. Of het verstandig is, is een ander verhaal, maar dat was je vraag niet.

   De vraag mbt. de wegenbelasting snap ik niet. Als jij per 30/12/2014 schorst dan hoef je dus geen wegenbelasting te betalen.

 123. blank pieter says:

  Ik heb een Caddilac eldorado die in 2015 25 jaar oud wordt heb ik ook nog kans op korting vanwege de overgangs regeling

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Pieter,

   Volgens mij gaat dat gaat niet lukken omdat je de aanvraag voor het hele jaar doet. Dus als jouw oldtimer ergens in 2015 25 jaar oud wordt, dan kun je de aanvraag niet doen omdat de belastingdienst waarschijnlijk gaat zeggen dat de auto op datum van aanvraag nog geen 25 jaar oud is en dat dit alleen kan voor oldtimers die op 1 januari 2015 al 25 of ouder zijn. Voor 2016 kan het uiteraard wel. Ik zou voor de zekerheid even checken met de belastingdienst, dan weet je het 100% zeker. (en wij horen dan graag de uitkomst, dan helpen we anderen daar weer mee).

   PS: Eldorado, nice!

 124. blank Harr says:

  Wat is eigelijk de situatie als je een auto koopt die potentieel in de overgangsregeling kan vallenen na de koop van de auto rij je over de openbare weg naar huis?

  1. Avatar photo Frank says:

   Als de auto voor dat jaar in aanmerking komt voor de overgangsregeling maar de vorige eigenaar /verkoper heeft dat niet bijtijds geregeld, dan mag de oldtimer in de maanden januari, februari en december van dat jaar niet op de openbare weg verschijnen. Wanneer je dit wel doet, loop je dus kans op een boete.

 125. Avatar photo Frank says:

  De Belastingdienst heeft een fout gemaakt in de betalingsbevestiging van de overgangsregeling voor oldtimers voor 2015. In de bevestiging van de betaling voor de overgangsregeling voor 2015, staat dat is betaald voor 2014. Dit is echter onjuist: de Belastingdienst heeft de betaling verwerkt voor 2015.

  De overgangsregeling is in het leven geroepen voor consumenten met een auto die ouder is dan 25 jaar en en jonger dan veertig. Voorheen was het zo dat geen wegenbelasting meer hoefde te worden betaald over auto’s ouder dan 25 jaar. Die regeling is per 1 januari van dit jaar echter veranderd: nu is het zo dat geen wegenbelasting meer hoeft te worden betaald over een wagen die ouder is dan veertig jaar.

  Om eigenaren van oldtimers van 26 tot veertig jaar tegemoet te komen, is er een aangepast tarief in het leven geroepen. Het gaat dan om oldtimers die op benzine rijden. Hiervoor moet maximaal 121 euro wegenbelasting per jaar worden betaald. Voor oldtimers die op diesel of lpg rijden en jonger zijn dan 40 jaar, vervalt de vrijstelling.
  Wie een bevestiging overgangsregelling oldtimers heeft gehad, hoeft niets te doen, zo meldt de Belastingdienst op zijn website, gevolgd door: Onze excuses voor de verwarring.

  Bron: Telegraaf 10 december 2014

 126. blank Bob says:

  Mijn oldtimer is van 1967 en geimporteerd in 1986. Ouder dus dan 40 jaar maar vanaf ’86 in Nederland. Tot nu toe heb ik van de belastingdienst geen aanslag voor wegenbelasting gekregen. Valt mijn auto automatisch buiten de wegenbelasting of heb ik de keus gebruik te maken van de overgangsregeling?
  Daar ik van de belastingdienst niets hoor ga ik ervan uit dat ik niets hoef te betalen. Ben hier toch niet zo zeker van. Iemand die weet hoe dit zit?

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Bob, je hoeft inderdaad niet te betalen. Het gaat bij de oldtimerregeling om de daadwerkelijke leeftijd van de auto en niet om de datum van import. Jij zit dus goed met je 40 jaar oude bolide. Wat voor auto heb je? (foto erbij mag!)

   1. blank Bob says:

    Dankjewel Frank! Fijn te horen, want ik begon me ineens toch wel af te vragen of ik wel goed zat. Op de site van de belastingdienst staat namelijk ‘De datum 1e toelating bepaalt wanneer een motorrijtuig voor het eerst in gebruik is genomen’. Datum van import of de dag dat een Italiaan er voor het eerst in reed: mijn bolide is een Alfa Giulia uit 1967. De oude dame vraagt wat aandacht, maar rijdt nog prima!

    1. Avatar photo Frank says:

     Dat klopt inderdaad, maar stel je voor dat jij jouw Alfa uit 1967 vorige week naar Nederland had gehaald en op kenteken had gezet en daarmee dus voor het eerst in gebruikt had genomen. Dan zou dat betekenen dat jouw oldtimer van 47 jaar oud niet in aanmerking zou komen omdat deze te jong zou zijn. Dat zou een vreemde situatie zijn of niet? Mooi trouwens zo’n Giulia. Zuinig op zijn!

 127. blank Franc says:

  Wat is de hoogte van de boete als je toch een keer rijdt in dec jan feb met je auto uit 1982 die in de overgangsregeling zit.

  1. Avatar photo Frank says:

   Indien de Belastingdienst constateert dat niet wordt voldaan aan de voorwaarden die gelden voor de oldtimerregeling, kan de reguliere belasting over het gehele kalenderjaar worden nageheven. In deze situatie is sprake van een verzuim ter zake waarvan de inspecteur een bestuurlijke boete overeenkomstig artikel 67c van de AWR kan opleggen aan de houder van het motorrijtuig. Het gaat om verzuimboeten van ten hoogste 100 percent van de naheffingsaanslag. Bij een boete van 100 percent van de naheffingsaanslag zal de boete nooit meer bedragen dan € 4920

 128. blank jos says:

  Mag ik wel stallen of rijden in het buitenland?

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Jos,

   Volgens mij wel, de regeling is van toepassing in Nederland, je zult dus moeten kijken welke regels gelden in het land waar jij wilt rijden. Maar even de grens over gaan voor een paar meters in Nederland kan dus een dure oefening worden. Een interessante vraag is overigens wat er gebeurt als jij in het buitenland een boete scoort en deze binnen komt in het Nederlandse systeem als de boete op een auto die gebruik maakt van de regeling…. Misschien toch even checken met de belastingdienst. Voorkomen is beter dan genezen.

 129. blank willem says:

  Hallo, mijn oldtimer wordt in juli 2015 veertig jaar. Hoe zit het dan met de periode vanaf juli, ik neem aan (Onze regering kennende) dat er geen teruggave volgt voor de resterende maanden en dat ik dan toch het volledige jaar moet betalen ondanks het feit dat mijn oldtimer vanaf begin juli belastingvrij is ????

  1. Avatar photo Frank says:

   Beste Willem,

   Dat is een interessante. Ons vermoeden is dat je inderdaad voor het hele jaar zult moeten betalen en dat de aanname die jij doet van toepassing is. Maar ik zou in dit geval zeker een telefoontje naar de belastingdienst doen. Wie weet weten ze je aangenaam te verrassen. We horen dat uiteraard graag.

 130. blank Roon says:

  Wat dacht u van deze situatie: Mijn auto uit 1987 moest 6 aug APK gekeurd zijn, echter wacht deze nog op een donor motor, dus kan ik hem nu nog niet APK laten keuren, puur omdat de Motor niet functioneerd momenteel! Maar door automatisering is APK keur Plicht gekoppeld aan zijn kenteken en was ik dus verplicht om mijn onder de overgangsregeling 2014 vallende Auto zelf tijdig te schorsen, om een automatische APK boete te voorkomen. De Auto staat nu bij een Hobby Garage op een binnen terrein en zal de komende maanden gerepareerd worden. Maar nu vraag ik me af hoe dit zal gaan vwb de overgangsregeling 2015? Val ik er nu automatisch buiten omdat ie als geschorst geregistreed staat of moet ik zelf nog dit jaar het verzoek motorrijtuigenbelasting overgangsregeling 2015 indienen? De Auto zal pas eind FEBRUARI 2015 klaar zijn om dan ook pas APK te laten keuren.

 131. blank bea says:

  heb al meerdere reacties gelezen van mensen zie € 121 moeten betalen
  niks gespcificeerd, gewoon of je dit maar even wilt betalen voor 31 december
  Als je €120 betaalt krijg je een naheffing voor be volledige mep want dan val je niet meer onder de regeling dus lijkt me niet verstandig.
  Morgen massaal aan de belastingtelefoon hangen lijkt me beter.

 132. blank bea says:

  november 2014…ik krijg een aanslag voor € 121 en niet zoals hier gemeld een maximum van € 120

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Bea,

   Dat is apart wan de belastingdienst zegt over de kosten: “U kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot uw voertuig 40 jaar is. Dit kan uiterlijk tot 2028. U betaalt een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 120.” Staat er gespecificeerd hoe zij tot een bedrag van €121 komen?

   1. blank Bert says:

    Hier ook een aanslag van €121,- i.p.v. de overal vermeldde €120,-

    Het staat nergens vermeld, maar ik ga er van uit dat dit de inflatiecorrectie is die ze elk jaar toepassen. De gewone MRB gaat ook ieder jaar omhoog, dus gooien ze voor het gemak het maximum ook maar even omhoog.

    Ik zit er aan te denken om gewoon €120,- te betalen en af te wachten of ze met een naheffing van €1 komen.

 133. blank Richardusss says:

  Hoi Frank en Michiel,

  Ik denk dat Michiel bedoeld of hij zijn auto die in de oldtimer regeling valt moet schorsen in Dec, Jan en Feb.
  Ofwel, gaat dit automatisch en hoef je zelf niet je auto te schorsen, of moet je wel schorsen?

  M.v.g.

  Richard

 134. blank michiel says:

  Korte vraag inzake de verplichte schorsing, dien ik de auto dan ook fysiek te schorsen of mag ik in de maanden de weg niet maar hoef ik de auto niet fysiek te schorsen? thanks Michiel

  1. Avatar photo Frank says:

   Ha Michiel,

   Ik snap niet goed wat je bedoelt met fysiek schorsen? Volgens mij zijn er maar twee smaken: schorsen of niet schorsen. Maar wellicht bedoel je iets anders?

   EDIT: Naar aanleiding van de toevoeging van Richard waar ik er even vanuit ga dat dat is wat je bedoelt: Nee, je hoeft je auto NIET zelf te schorsen. De regeling is er juist voor dat je dat niet hoeft te doen. Als je je auto wel zelf schorst dan valt deze buiten de overgangsregeling en dit geld krijg je ook niet terug. Wanneer je het formulier voor deelname aan de overgangsregeling invult en opstuurt is dat voldoende.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*