MENU

Overgangsregeling oldtimers 2022 regeltjes

Zaterdag 16 oktober 2021 om 18:26 door Frank

Begin november wordt er een selectie van de kentekenhouders gemaakt die komend jaar (2022) meedoen met de overgangsregeling voor oldtimers. Deze kentekenhouders krijgen ook voor het jaar 2022 een acceptgiro toegestuurd. Wanneer deze acceptgiro volledig en vóór 1 januari 2022 wordt betaald, dan betekent dit automatisch dat deze oldtimers ook in 2022 weer in deze oldtimerregeling vallen.

 

Maak je gebruik van de overgangsregeling voor oldtimers? Dan betaal je een verlaagd tarief met een maximum van €129 per jaar. Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder, maar nog geen veertig jaar of langer geleden is. Oldtimers met een eerste toelating van veertig jaar of langer geleden hebben vrijstelling van motorrijtuigenbelasting.

 

Bij niet volledige of niet tijdige betaling vallen de oldtimers voor dat jaar niet onder de overgangsregeling maar onder de reguliere motorrijtuigenbelasting en wordt het dus het volle pond betalen. Even opletten dus.

 

Let er ook op dat oldtimers die onder de overgangsregeling vallen in de maanden januari, februari en december van hetzelfde kalenderjaar niet op de openbare weg mogen rijden of staan, ook niet voor je eigen deur. Deze verplichte ‘schorsing’ gaat op 1 januari 2022 in en werkt dus als een reguliere schorsing. Kom je toch met je oldtimer op de weg in januari, februari of december in het jaar van deelname dan kan er dus een verzuimboete op de mat vallen. In die maanden toch de openbare weg op met je oldtimer is dus volledig op eigen risico.

 

overgangsregeling oldtimers belastingdienst 2022

 

overgangsregeling en APK

Als de oldtimer in januari, februari of december APK-gekeurd moet worden en daarom naar de garage moet dan mag dit gewoon. Je hoeft ook niet (meer) te melden dat je tijdens de schorsing naar de APK-keuring gaat, dit was voorheen wel zo. Mocht je gecontroleerd worden op de dag van de APK, dan stuurt de belastingdienst eerst een vooraankonding voor een naheffingsaanslag van de motorrijtuigenbelasting. Wanneer je vervolgens schriftelijk kunt aantonen dat je motorrijtuig die dag een APK-keuring had, is er niks aan de hand. Je moet dit aantonen met een kopie van het officiële APK-keuringsrapport met daarop het kenteken van je motorrijtuig en de datum van de APK-keuring. Het officiële APK-keuringsrapport kan een goedkeurings- of een afkeuringsrapport zijn.

 

Ook de voorwaarden van de evenementenregeling blijven gelden wanneer je gebruik maakt van de oldtimerovergangsregeling. Er wordt echter géén teruggaaf motorrijtuigenbelasting verleend als een motorrijtuig wordt geschorst dat gebruik gemaakt van de overgangsregeling.

 

Overgangsregeling oldtimers en schorsen

Voor oldtimers die gebruik maken van de overgangsregeling en dus niet geschorst zijn, lopen de verzekeringsplicht en de APK-plicht ook tijdens de wintermaanden gewoon door. Indien het voertuig hieraan niet voldoet ontvang je automatisch de boete(s) (Wet MRB 1994 artikel 84a lid 10). Als je gebruik maakt van de overgangsregeling is je kenteken “actief” aangemeld bij het RDW en is de “Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen W” (de WAM) van kracht waarmee je verplicht bent om je oldtimer in de bewuste wintermaanden minimaal WA verzekerd te houden ondanks het feit dat je geen gebruik mag maken van de openbare weg. Op dit moment kent de WAM alleen een uitzondering voor voertuigen die geschorst zijn. Een wat aparte situatie, maar wel hoe het vooralsnog geregeld is.

 

Wanneer je het afgelopen jaar niet deelgenomen hebt aan de oldtimerregeling, doe dat dan alsnog voor komend jaar want het scheelt gewoon knaken. Via de website van de belastingdienst kun je het formulier ‘verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ downloaden en invullen. Dit moet je doen voor 1 november. De regeling blijft in ieder geval nog van kracht tot 2028.

 

Als je je oldtimer voor langere tijd gaat stallen, zorg dan voor een goede druppellader. Zo blijft je accu in topconditie. Klik hier voor onze top 10 acculaders voor je oldtimer.

 

Bron: FEHAC/Belastingdienst


Ook interessant

262 reacties op “Je klassieker schorsen: de regeltjes.”

 1. blank terry says:

  valt een auto van 02-1988 in de overgangsregeling

  1. blank Frank says:

   Ha Terry,

   Die auto komt niet in aanmerking voor de regeling. De regeling is voor benzine-auto’s die voor het eerst in gebruik zijn genomen tussen 1 januari 1974 of later maar vóór 1 januari 1988. Die van jou is dus een maandje te jong.

 2. blank Ferdie says:

  wie weet of de overgangs regeling veranderd in 2015 mij is ter oren gekomen dat een in gevoerde oldtimer van 40 jaar uit belgie ,, duitsland ,,frankrijk ,,lexumburg dus europa NIET MEER BELASTING VRIJ word in nederland omdat voor deze auto,s hier nooit geen belasting is betaald (((( misschien fabeltje ????? )) maaaaar we zitten tenslotte in nederland waar elke minuut van alles veranderd!!!
  gr Ferdie

  1. blank Frank says:

   Ha Ferdie,

   Hier is ons niets van bekend. Hoe kom je hier bij?

 3. blank Ronny says:

  Wie van jullie weet of ik ook voor mijn belastingvriendelijke auto voor de mnd. December januari en februari apart kan betalen zodat ik mijn auto uit 1983 op benzine het hele jaar kan gebruiken..?

  1. blank Frank says:

   Ha Ronny,

   Wat bedoel je precies? Als je het hebt over de overgangsregeling: deelname is alleen per jaar. Dus als je deelneemt voor 2015, geldt het voor januari, februari en december van 2015.

 4. blank edje says:

  Frank bedankt voor uw reactie.
  Misschien is er nog een optie.
  Zou ik niet gewoon terug mogen rijden met de auto als ik deze bijv. Op de naam van me vrouw schrijf en er vervolgens mee rijdt tot maart voor voltarief belasting en vervolgens deze op mij eigen naam zet in maart en dan in aanmerking komen voor kwarttarief?
  Mvgr

  1. blank Frank says:

   Ha Edje,

   Ik snap niet helemaal waarom je de auto dan op naam van je vrouw zou zetten. Dat maakt namelijk niet uit. En de overgangsregeling geldt alleen voor een jaar. Als je dus niet voor einde 2014 aan de regeling meedoet voor 2015, dan val je erbuiten. Je kunt in 2015 dan alleen aanvragen voor 2016.

 5. blank Edje says:

  Hallo, ik ben van plan om 26-12-2014 een oldtimer van bj86 over te nemen die nu gestald is (overgansregeling) de huidige eigenaar heeft ook voor 2015 de overgansregeling alvast betaald.
  Nu is mijn vraag.
  Ik moet met deze auto terug rijden en vervolgens wil ik weer in aanmerking komen voor de overgangsregeling.
  Wat kan/moet ik doen?
  Is het zo dat als de vorige eigenaar de overgangsregeling heeft betaald voor komende jaar dat de nieuwe eigenaar hiervan kan profiteren? Wat te doen?
  Mvg

  1. blank Frank says:

   Beste Edje,

   Voor zover wij weten is de overgangsregeling overdraagbaar en zou je dus gebruik moeten kunnen maken van het feit dat het voertuig al in de regeling zit. Voor de rit naar jouw stalling kun je een ontheffing krijgen net als voor een keuring waarvoor je naar de RDW moet kunnen. Ik zou wel voor de zekerheid even bellen met de belastingtelefoon auto: 0800 – 0749 (gratis). Uiteraard horen we graag of je nog verrassingen te horen krijgt tijdens dat gesprek. Laat het alsjeblieft weten want daarmee help je andere oldtimer-rijders.

 6. blank wen says:

  ik had even een vraagje.ik heb een oldtimer van bj 1986 in overgangsregeling.dus mag ik in december enzo niet rijden maar nu wil ik dinsdag mijn auto verkopen aan een autodealer.mag ik er dan mee gaan rijden?of moet ik eerst ergens een vrijstelling aanvragen?of moet ik echt wachten dat dat om is?wie weet dit?

  1. blank Frank says:

   Beste Harry,

   De regel is dat je tijdens de overgangsregeling niet de openbare weg op mag. Als jouw oldtimer voor 2014 gebruik maakt van de regeling dan mag je in december dus niet de weg op. Als je hem gaat verkopen en je deelname aan de overgangsregeling voor 2015 nog niet geregeld hebt, dan mag je in januari en februari 2015 dus wel de openbare weg op. Mocht je 2015 ook al geregeld hebben, dan mag je ook in januari en februari 2015 niet de openbare weg op.

   Of je een ontheffing kan krijgen, betwijfel ik. Wellicht dat je dit kunt aanvragen voor een uitzondering als die van jou, net als een noodzakelijke keuring bij de RDW. Ook daar kun je vrijstelling voor krijgen. Je zult anders dus moeten wachten tot 1 maart. Of even bellen met de belastingdienst, dan weet je het zeker.

 7. blank Alex 280GE says:

  Nog een vraag;
  Ik heb een benzine auto van BJ 1986 met eerste tenaamstelling januari 1987. En deze zit dus in de overgangsregeling. Nu reed ik in 2014 onder deze regeling, wil eigenlijk ook december, januari en februari 2015 rijden dus;
  Ik schrijf auto over per 1-12-2014 op naam van ? betaal die 3 maanden wegenbelasting ( volle mep ) en koop de auto weer terug, incl overschrijven op 1-03-2015.
  Wat voor aanslag kan ik dan verwachten ?
  Het zou lochisch zijn dat ik dan als nieuwe eigenaar van deze auto ook in aanmerking zou moeten kunnen komen voor de overgangs regeling, niet dan ?

  1. blank Frank says:

   Houd er rekening mee dat de regeling geldt voor januari, februari en december 2015 en niet voor december 2014 en januari en februari 2015. Een belangrijk verschil! Daarnaast is de regeling geldig voor een jaar: je doet mee of je doet niet mee, dus je betaalt voor een jaar of helemaal niet. Zodra je buiten de regeling valt, zul je gewoon een aanslag kunnen verwachten voor wegenbelasting. Voor 2015 kun je alleen mee doen als je voor eind 2014 de boel geregeld hebt. In maart 2015 ben je dus te laat voor dat jaar (maar op tijd voor 2016).

 8. blank Erwin says:

  Ik heb een Golf GTI (bouwjaar 1984) en voldoe aan de eisen voor de Overgangsregeling en moet €73 aan de Belastingdienst betalen voor het komende jaar.
  Ik overweeg om te schorsen voor het komende jaar.
  Mijn auto staat momenteel in een loods (droog) bij een boer dus op privé-grond, ben ik dan per 1/1/2015 APK-plichtig en moet de auto WA verzekerd zijn ook als mijn auto op privé-grond staat en momenteel niet wordt gebruikt?
  Moet ik alsnog mijn ¼ wegenbelasting betalen als ik per 30/12/14 schors voor 1 jaar?
  m.vr.gr. Erwin

  1. blank Frank says:

   Ha Erwin,

   Wanneer een auto niet op de openbare weg staat, ben je niet verplicht om deze te verzekeren. Zodra je ermee op de openbare weg komt (dus ook als je hem even voor je deur zet) dan moet de auto verzekerd zijn. Of het verstandig is, is een ander verhaal, maar dat was je vraag niet.

   De vraag mbt. de wegenbelasting snap ik niet. Als jij per 30/12/2014 schorst dan hoef je dus geen wegenbelasting te betalen.

 9. blank pieter says:

  Ik heb een Caddilac eldorado die in 2015 25 jaar oud wordt heb ik ook nog kans op korting vanwege de overgangs regeling

  1. blank Frank says:

   Beste Pieter,

   Volgens mij gaat dat gaat niet lukken omdat je de aanvraag voor het hele jaar doet. Dus als jouw oldtimer ergens in 2015 25 jaar oud wordt, dan kun je de aanvraag niet doen omdat de belastingdienst waarschijnlijk gaat zeggen dat de auto op datum van aanvraag nog geen 25 jaar oud is en dat dit alleen kan voor oldtimers die op 1 januari 2015 al 25 of ouder zijn. Voor 2016 kan het uiteraard wel. Ik zou voor de zekerheid even checken met de belastingdienst, dan weet je het 100% zeker. (en wij horen dan graag de uitkomst, dan helpen we anderen daar weer mee).

   PS: Eldorado, nice!

 10. blank Harr says:

  Wat is eigelijk de situatie als je een auto koopt die potentieel in de overgangsregeling kan vallenen na de koop van de auto rij je over de openbare weg naar huis?

  1. blank Frank says:

   Als de auto voor dat jaar in aanmerking komt voor de overgangsregeling maar de vorige eigenaar /verkoper heeft dat niet bijtijds geregeld, dan mag de oldtimer in de maanden januari, februari en december van dat jaar niet op de openbare weg verschijnen. Wanneer je dit wel doet, loop je dus kans op een boete.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*