MENU

Overgangsregeling oldtimers 2022 regeltjes

Zaterdag 16 oktober 2021 om 18:26 door Frank

Begin november wordt er een selectie van de kentekenhouders gemaakt die komend jaar (2022) meedoen met de overgangsregeling voor oldtimers. Deze kentekenhouders krijgen ook voor het jaar 2022 een acceptgiro toegestuurd. Wanneer deze acceptgiro volledig en vóór 1 januari 2022 wordt betaald, dan betekent dit automatisch dat deze oldtimers ook in 2022 weer in deze oldtimerregeling vallen.

 

Maak je gebruik van de overgangsregeling voor oldtimers? Dan betaal je een verlaagd tarief met een maximum van €129 per jaar. Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder, maar nog geen veertig jaar of langer geleden is. Oldtimers met een eerste toelating van veertig jaar of langer geleden hebben vrijstelling van motorrijtuigenbelasting.

 

Bij niet volledige of niet tijdige betaling vallen de oldtimers voor dat jaar niet onder de overgangsregeling maar onder de reguliere motorrijtuigenbelasting en wordt het dus het volle pond betalen. Even opletten dus.

 

Let er ook op dat oldtimers die onder de overgangsregeling vallen in de maanden januari, februari en december van hetzelfde kalenderjaar niet op de openbare weg mogen rijden of staan, ook niet voor je eigen deur. Deze verplichte ‘schorsing’ gaat op 1 januari 2022 in en werkt dus als een reguliere schorsing. Kom je toch met je oldtimer op de weg in januari, februari of december in het jaar van deelname dan kan er dus een verzuimboete op de mat vallen. In die maanden toch de openbare weg op met je oldtimer is dus volledig op eigen risico.

 

overgangsregeling oldtimers belastingdienst 2022

 

overgangsregeling en APK

Als de oldtimer in januari, februari of december APK-gekeurd moet worden en daarom naar de garage moet dan mag dit gewoon. Je hoeft ook niet (meer) te melden dat je tijdens de schorsing naar de APK-keuring gaat, dit was voorheen wel zo. Mocht je gecontroleerd worden op de dag van de APK, dan stuurt de belastingdienst eerst een vooraankonding voor een naheffingsaanslag van de motorrijtuigenbelasting. Wanneer je vervolgens schriftelijk kunt aantonen dat je motorrijtuig die dag een APK-keuring had, is er niks aan de hand. Je moet dit aantonen met een kopie van het officiële APK-keuringsrapport met daarop het kenteken van je motorrijtuig en de datum van de APK-keuring. Het officiële APK-keuringsrapport kan een goedkeurings- of een afkeuringsrapport zijn.

 

Ook de voorwaarden van de evenementenregeling blijven gelden wanneer je gebruik maakt van de oldtimerovergangsregeling. Er wordt echter géén teruggaaf motorrijtuigenbelasting verleend als een motorrijtuig wordt geschorst dat gebruik gemaakt van de overgangsregeling.

 

Overgangsregeling oldtimers en schorsen

Voor oldtimers die gebruik maken van de overgangsregeling en dus niet geschorst zijn, lopen de verzekeringsplicht en de APK-plicht ook tijdens de wintermaanden gewoon door. Indien het voertuig hieraan niet voldoet ontvang je automatisch de boete(s) (Wet MRB 1994 artikel 84a lid 10). Als je gebruik maakt van de overgangsregeling is je kenteken “actief” aangemeld bij het RDW en is de “Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen W” (de WAM) van kracht waarmee je verplicht bent om je oldtimer in de bewuste wintermaanden minimaal WA verzekerd te houden ondanks het feit dat je geen gebruik mag maken van de openbare weg. Op dit moment kent de WAM alleen een uitzondering voor voertuigen die geschorst zijn. Een wat aparte situatie, maar wel hoe het vooralsnog geregeld is.

 

Wanneer je het afgelopen jaar niet deelgenomen hebt aan de oldtimerregeling, doe dat dan alsnog voor komend jaar want het scheelt gewoon knaken. Via de website van de belastingdienst kun je het formulier ‘verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ downloaden en invullen. Dit moet je doen voor 1 november. De regeling blijft in ieder geval nog van kracht tot 2028.

 

Als je je oldtimer voor langere tijd gaat stallen, zorg dan voor een goede druppellader. Zo blijft je accu in topconditie. Klik hier voor onze top 10 acculaders voor je oldtimer.

 

Bron: FEHAC/Belastingdienst


Ook interessant

262 reacties op “Je klassieker schorsen: de regeltjes.”

 1. blank Frank says:

  De Belastingdienst heeft een fout gemaakt in de betalingsbevestiging van de overgangsregeling voor oldtimers voor 2015. In de bevestiging van de betaling voor de overgangsregeling voor 2015, staat dat is betaald voor 2014. Dit is echter onjuist: de Belastingdienst heeft de betaling verwerkt voor 2015.

  De overgangsregeling is in het leven geroepen voor consumenten met een auto die ouder is dan 25 jaar en en jonger dan veertig. Voorheen was het zo dat geen wegenbelasting meer hoefde te worden betaald over auto’s ouder dan 25 jaar. Die regeling is per 1 januari van dit jaar echter veranderd: nu is het zo dat geen wegenbelasting meer hoeft te worden betaald over een wagen die ouder is dan veertig jaar.

  Om eigenaren van oldtimers van 26 tot veertig jaar tegemoet te komen, is er een aangepast tarief in het leven geroepen. Het gaat dan om oldtimers die op benzine rijden. Hiervoor moet maximaal 121 euro wegenbelasting per jaar worden betaald. Voor oldtimers die op diesel of lpg rijden en jonger zijn dan 40 jaar, vervalt de vrijstelling.
  Wie een bevestiging overgangsregelling oldtimers heeft gehad, hoeft niets te doen, zo meldt de Belastingdienst op zijn website, gevolgd door: Onze excuses voor de verwarring.

  Bron: Telegraaf 10 december 2014

 2. blank Bob says:

  Mijn oldtimer is van 1967 en geimporteerd in 1986. Ouder dus dan 40 jaar maar vanaf ’86 in Nederland. Tot nu toe heb ik van de belastingdienst geen aanslag voor wegenbelasting gekregen. Valt mijn auto automatisch buiten de wegenbelasting of heb ik de keus gebruik te maken van de overgangsregeling?
  Daar ik van de belastingdienst niets hoor ga ik ervan uit dat ik niets hoef te betalen. Ben hier toch niet zo zeker van. Iemand die weet hoe dit zit?

  1. blank Frank says:

   Ha Bob, je hoeft inderdaad niet te betalen. Het gaat bij de oldtimerregeling om de daadwerkelijke leeftijd van de auto en niet om de datum van import. Jij zit dus goed met je 40 jaar oude bolide. Wat voor auto heb je? (foto erbij mag!)

   1. blank Bob says:

    Dankjewel Frank! Fijn te horen, want ik begon me ineens toch wel af te vragen of ik wel goed zat. Op de site van de belastingdienst staat namelijk ‘De datum 1e toelating bepaalt wanneer een motorrijtuig voor het eerst in gebruik is genomen’. Datum van import of de dag dat een Italiaan er voor het eerst in reed: mijn bolide is een Alfa Giulia uit 1967. De oude dame vraagt wat aandacht, maar rijdt nog prima!

    1. blank Frank says:

     Dat klopt inderdaad, maar stel je voor dat jij jouw Alfa uit 1967 vorige week naar Nederland had gehaald en op kenteken had gezet en daarmee dus voor het eerst in gebruikt had genomen. Dan zou dat betekenen dat jouw oldtimer van 47 jaar oud niet in aanmerking zou komen omdat deze te jong zou zijn. Dat zou een vreemde situatie zijn of niet? Mooi trouwens zo’n Giulia. Zuinig op zijn!

 3. blank Franc says:

  Wat is de hoogte van de boete als je toch een keer rijdt in dec jan feb met je auto uit 1982 die in de overgangsregeling zit.

  1. blank Frank says:

   Indien de Belastingdienst constateert dat niet wordt voldaan aan de voorwaarden die gelden voor de oldtimerregeling, kan de reguliere belasting over het gehele kalenderjaar worden nageheven. In deze situatie is sprake van een verzuim ter zake waarvan de inspecteur een bestuurlijke boete overeenkomstig artikel 67c van de AWR kan opleggen aan de houder van het motorrijtuig. Het gaat om verzuimboeten van ten hoogste 100 percent van de naheffingsaanslag. Bij een boete van 100 percent van de naheffingsaanslag zal de boete nooit meer bedragen dan € 4920

 4. blank jos says:

  Mag ik wel stallen of rijden in het buitenland?

  1. blank Frank says:

   Beste Jos,

   Volgens mij wel, de regeling is van toepassing in Nederland, je zult dus moeten kijken welke regels gelden in het land waar jij wilt rijden. Maar even de grens over gaan voor een paar meters in Nederland kan dus een dure oefening worden. Een interessante vraag is overigens wat er gebeurt als jij in het buitenland een boete scoort en deze binnen komt in het Nederlandse systeem als de boete op een auto die gebruik maakt van de regeling…. Misschien toch even checken met de belastingdienst. Voorkomen is beter dan genezen.

 5. blank willem says:

  Hallo, mijn oldtimer wordt in juli 2015 veertig jaar. Hoe zit het dan met de periode vanaf juli, ik neem aan (Onze regering kennende) dat er geen teruggave volgt voor de resterende maanden en dat ik dan toch het volledige jaar moet betalen ondanks het feit dat mijn oldtimer vanaf begin juli belastingvrij is ????

  1. blank Frank says:

   Beste Willem,

   Dat is een interessante. Ons vermoeden is dat je inderdaad voor het hele jaar zult moeten betalen en dat de aanname die jij doet van toepassing is. Maar ik zou in dit geval zeker een telefoontje naar de belastingdienst doen. Wie weet weten ze je aangenaam te verrassen. We horen dat uiteraard graag.

 6. blank Roon says:

  Wat dacht u van deze situatie: Mijn auto uit 1987 moest 6 aug APK gekeurd zijn, echter wacht deze nog op een donor motor, dus kan ik hem nu nog niet APK laten keuren, puur omdat de Motor niet functioneerd momenteel! Maar door automatisering is APK keur Plicht gekoppeld aan zijn kenteken en was ik dus verplicht om mijn onder de overgangsregeling 2014 vallende Auto zelf tijdig te schorsen, om een automatische APK boete te voorkomen. De Auto staat nu bij een Hobby Garage op een binnen terrein en zal de komende maanden gerepareerd worden. Maar nu vraag ik me af hoe dit zal gaan vwb de overgangsregeling 2015? Val ik er nu automatisch buiten omdat ie als geschorst geregistreed staat of moet ik zelf nog dit jaar het verzoek motorrijtuigenbelasting overgangsregeling 2015 indienen? De Auto zal pas eind FEBRUARI 2015 klaar zijn om dan ook pas APK te laten keuren.

 7. blank bea says:

  heb al meerdere reacties gelezen van mensen zie € 121 moeten betalen
  niks gespcificeerd, gewoon of je dit maar even wilt betalen voor 31 december
  Als je €120 betaalt krijg je een naheffing voor be volledige mep want dan val je niet meer onder de regeling dus lijkt me niet verstandig.
  Morgen massaal aan de belastingtelefoon hangen lijkt me beter.

 8. blank bea says:

  november 2014…ik krijg een aanslag voor € 121 en niet zoals hier gemeld een maximum van € 120

  1. blank Frank says:

   Ha Bea,

   Dat is apart wan de belastingdienst zegt over de kosten: “U kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot uw voertuig 40 jaar is. Dit kan uiterlijk tot 2028. U betaalt een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 120.” Staat er gespecificeerd hoe zij tot een bedrag van €121 komen?

   1. blank Bert says:

    Hier ook een aanslag van €121,- i.p.v. de overal vermeldde €120,-

    Het staat nergens vermeld, maar ik ga er van uit dat dit de inflatiecorrectie is die ze elk jaar toepassen. De gewone MRB gaat ook ieder jaar omhoog, dus gooien ze voor het gemak het maximum ook maar even omhoog.

    Ik zit er aan te denken om gewoon €120,- te betalen en af te wachten of ze met een naheffing van €1 komen.

 9. blank Richardusss says:

  Hoi Frank en Michiel,

  Ik denk dat Michiel bedoeld of hij zijn auto die in de oldtimer regeling valt moet schorsen in Dec, Jan en Feb.
  Ofwel, gaat dit automatisch en hoef je zelf niet je auto te schorsen, of moet je wel schorsen?

  M.v.g.

  Richard

 10. blank michiel says:

  Korte vraag inzake de verplichte schorsing, dien ik de auto dan ook fysiek te schorsen of mag ik in de maanden de weg niet maar hoef ik de auto niet fysiek te schorsen? thanks Michiel

  1. blank Frank says:

   Ha Michiel,

   Ik snap niet goed wat je bedoelt met fysiek schorsen? Volgens mij zijn er maar twee smaken: schorsen of niet schorsen. Maar wellicht bedoel je iets anders?

   EDIT: Naar aanleiding van de toevoeging van Richard waar ik er even vanuit ga dat dat is wat je bedoelt: Nee, je hoeft je auto NIET zelf te schorsen. De regeling is er juist voor dat je dat niet hoeft te doen. Als je je auto wel zelf schorst dan valt deze buiten de overgangsregeling en dit geld krijg je ook niet terug. Wanneer je het formulier voor deelname aan de overgangsregeling invult en opstuurt is dat voldoende.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*