MENU

Overgangsregeling oldtimers 2022 regeltjes

Zaterdag 16 oktober 2021 om 18:26 door Frank

Begin november wordt er een selectie van de kentekenhouders gemaakt die komend jaar (2022) meedoen met de overgangsregeling voor oldtimers. Deze kentekenhouders krijgen ook voor het jaar 2022 een acceptgiro toegestuurd. Wanneer deze acceptgiro volledig en vóór 1 januari 2022 wordt betaald, dan betekent dit automatisch dat deze oldtimers ook in 2022 weer in deze oldtimerregeling vallen.

 

Maak je gebruik van de overgangsregeling voor oldtimers? Dan betaal je een verlaagd tarief met een maximum van €129 per jaar. Je komt in aanmerking als je oldtimer een eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of eerder, maar nog geen veertig jaar of langer geleden is. Oldtimers met een eerste toelating van veertig jaar of langer geleden hebben vrijstelling van motorrijtuigenbelasting.

 

Bij niet volledige of niet tijdige betaling vallen de oldtimers voor dat jaar niet onder de overgangsregeling maar onder de reguliere motorrijtuigenbelasting en wordt het dus het volle pond betalen. Even opletten dus.

 

Let er ook op dat oldtimers die onder de overgangsregeling vallen in de maanden januari, februari en december van hetzelfde kalenderjaar niet op de openbare weg mogen rijden of staan, ook niet voor je eigen deur. Deze verplichte ‘schorsing’ gaat op 1 januari 2022 in en werkt dus als een reguliere schorsing. Kom je toch met je oldtimer op de weg in januari, februari of december in het jaar van deelname dan kan er dus een verzuimboete op de mat vallen. In die maanden toch de openbare weg op met je oldtimer is dus volledig op eigen risico.

 

overgangsregeling oldtimers belastingdienst 2021

 

overgangsregeling en APK

Als de oldtimer in januari, februari of december APK-gekeurd moet worden en daarom naar de garage moet dan mag dit gewoon. Je hoeft ook niet (meer) te melden dat je tijdens de schorsing naar de APK-keuring gaat, dit was voorheen wel zo. Mocht je gecontroleerd worden op de dag van de APK, dan stuurt de belastingdienst eerst een vooraankonding voor een naheffingsaanslag van de motorrijtuigenbelasting. Wanneer je vervolgens schriftelijk kunt aantonen dat je motorrijtuig die dag een APK-keuring had, is er niks aan de hand. Je moet dit aantonen met een kopie van het officiële APK-keuringsrapport met daarop het kenteken van je motorrijtuig en de datum van de APK-keuring. Het officiële APK-keuringsrapport kan een goedkeurings- of een afkeuringsrapport zijn.

 

Ook de voorwaarden van de evenementenregeling blijven gelden wanneer je gebruik maakt van de oldtimerovergangsregeling. Er wordt echter géén teruggaaf motorrijtuigenbelasting verleend als een motorrijtuig wordt geschorst dat gebruik gemaakt van de overgangsregeling.

 

Overgangsregeling oldtimers en schorsen

Voor oldtimers die gebruik maken van de overgangsregeling en dus niet geschorst zijn, lopen de verzekeringsplicht en de APK-plicht ook tijdens de wintermaanden gewoon door. Indien het voertuig hieraan niet voldoet ontvang je automatisch de boete(s) (Wet MRB 1994 artikel 84a lid 10). Als je gebruik maakt van de overgangsregeling is je kenteken “actief” aangemeld bij het RDW en is de “Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen W” (de WAM) van kracht waarmee je verplicht bent om je oldtimer in de bewuste wintermaanden minimaal WA verzekerd te houden ondanks het feit dat je geen gebruik mag maken van de openbare weg. Op dit moment kent de WAM alleen een uitzondering voor voertuigen die geschorst zijn. Een wat aparte situatie, maar wel hoe het vooralsnog geregeld is.

 

Wanneer je het afgelopen jaar niet deelgenomen hebt aan de oldtimerregeling, doe dat dan alsnog voor komend jaar want het scheelt gewoon knaken. Via de website van de belastingdienst kun je het formulier ‘verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ downloaden en invullen. Dit moet je doen voor 1 november. De regeling blijft in ieder geval nog van kracht tot 2028.

 

Als je je oldtimer voor langere tijd gaat stallen, zorg dan voor een goede druppellader. Zo blijft je accu in topconditie. Klik hier voor onze top 10 acculaders voor je oldtimer.

 

Bron: FEHAC/Belastingdienst


Ook interessant

258 reacties op “Je klassieker schorsen: de regeltjes.”

 1. blank Eric says:

  Ik heb afgelopen jaar een oldtimer gekocht (1985) die in de overgangsregeling zat. Zit die dan automatisch komend jaar nog steeds in de overgangsregeling? of had ik dat moeten aanmelden (want ik lees net dat dat dan voor 1 november moest)

 2. blank Job says:

  Ik snap er niks van, heb een c180 uit 94 maar betaal maar 120 euro per jaar belasting.

 3. blank Peet says:

  Hallo, mijn auto wordt 2-1-2022 40 jaar, mag ik er dan ook mee rijden in januari en februari? Kan daar niets over vinden

  1. blank klassiekerweb says:

   Ha Peet,

   Voor de overgangsregeling moet een auto ten laatste op 31 december 1987 in gebruik genomen zijn en de grens van 40 jaar nog niet hebben overschreden. De overgangsregeling is voor een jaar geldig (in 2022 mag je dus niet in januari, februari en december van dat jaar de weg op). Aangezien de regeling per jaar geldt, verwacht ik dat de belastingdienst er dus ook zo mee om zal gaan bij jouw auto: op 1 januari 2022 is jouw auto nog niet 40 jaar oud en dus kun je in 2022 nog een jaar deelnemen aan de overgangsregeling. Voor 2023 is je auto ouder dan 40 jaar en is het dus officieel een oldtimer. Echt zeker weten? Even bellen met de belastingdienst.

   Frank

 4. blank Jaak Eijkelenberg says:

  Hoe oud moet een auto nu zijn voor de overgangsregeling. Ik bedoel in jaren bv. 30 – 31 – 32 etc.

 5. blank peter says:

  Mijn auto word in maart 2022 40 jaar en dus wegenbelastingvrij. Nu vraag ik mij af moet ik dan toch voor 2022 het overgangsregeling tarief nog betalen van 129.- euro ? ik mag namelijk ook in januari en februari 2022 er dus niet mee de weg op mag.

  1. blank klassiekerweb says:

   Ha Peter,

   Ja, want het gaat per kalenderjaar. Dus als je januari en/of februari de weg op wilt zul je het overgangstarief moeten betalen.

   Frank

 6. blank Herman Brouwer says:

  mag een auto van 50 jaar en ouder die apk vrij waard is op de open bare weg bevinden / staan of moet hij gestald worden?

  1. blank klassiekerweb says:

   Beste Herman,

   Ja hoor, waarom zou dat niet mogen? Het gaat erom of de auto wel of niet geschorst is, dat staat los van de leeftijd van de auto.

   Frank

 7. blank Maurice de vries says:

  Beste Frank
  Ik ben mij ook aan het orienteren voor een youngtimer in dit geval een mercedes w124. Mijn vraag is in 2014 is de oldtimerwet hierop aangepast en kan je gebruik maken van de youngtimer overgangs regeling. Ik lees dat je auto niet later in gebruik mag zijn genomen dan 31 december 1987. Om in aanmerking te komen mag de auto ook niet ouder jonger zjin dan 26 jaar dit is vannaf de wetswijziging in 2014 tot eind 1987 precies 26 jaar. We leven nu in 2021 en schuift de datum van 31 december 1987 dan ook door naar 31 december 1994 zodat de auto nu 26 jaar oud is.
  Op het internet kan ik dit nergens terug vinden, daarom stel ik de vraag hier even.

  Maurice de vries

  1. blank Frank says:

   Ha Maurice,

   Ik snap je vraag en om eerlijk te zijn heb ik hier eigenlijk nooit bij stilgestaan. Volgens mij is het niet zo dat de jaartallen opschuiven omdat ook de tool op de site van de Belastingdienst gewoon nog van de oorspronkelijk gestelde jaartallen uitgaat. Als je het echt zeker wilt weten dan zou ik het checken met de Belastingdienst.

   Frank

 8. blank Jan says:

  Mijn zoon is 10 december getrouwd in zijn Volvo 360 die in de overgangsregeling zit. Hij had het vooraf druk om zijn auto gereed te maken en stond dan ook even niet stil bij fiscale zaken. Kort voor zijn trouwdah kwam hik erachter dat je voor die ene dag gebruik heel die overgamgsregeling moet ophaffen. Met andere woorden: een dagje kostte ruim 400 euro belasting. Kan dit nu niet anders vraag je je dan af. Leuker kunnen we het niet maken.

  1. blank Frank says:

   Ha Jan, dat is wel zuur als ongewenst huwelijkskado, maar de belastingdienst zal ongetwijfeld zeggen dat dat nu eenmaal de regels zijn. Soms zou je willen dat er een soort van coulance-regeling zou zijn. Dus als je bijvoorbeeld kunt aantonen dat je die dag daadwerkelijk getrouwd bent, de menselijke maat zou kunnen gelden. We weten dat bij de belastingdienst op dat vlak nog een inhaalslag te maken is….

 9. blank Van der Lee says:

  Hallo,
  Als de huidige eigenaar de overgangsregeling betaald voor 2020 en de auto wordt in bijv januari 2020 overgeschreven moet de nieuwe eigenaar dan de overgangsregeling weer opnieuw betalen voor 2020

 10. blank Ewoud says:

  Kan ik ergens een lijstje vinden met jaartallen wanneer de overgangsregeling ingaat? ik kom nu niet verder dan auto’s voor 1988 op kenteken .

  1. blank Frank says:

   Ha Ewoud,

   Wat voor lijstje ben je naar op zoek dan? De belastingdienst geeft aan dat (benzine)auto’s van voor 1 januari 1988 in aanmerking kunnen komen voor de regeling. Daarvoor kun je hier een verzoek indienen. Als je gebruikmaakt van deze overgangsregeling, dan mag je met je motorrijtuig niet de openbare weg op in januari, februari en december. Laat je je motorrijtuig schorsen? Dan krijgt je geen teruggaaf van belasting. Je kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot je motorrijtuig 40 jaar is. Dit kan uiterlijk tot 2028. Je betaalt een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 125 per 1 januari 2019.

   Overigens had ik eerder begrepen dat de regeling oploopt per jaar, dus dat het gaat op basis van de leeftijd van de auto, maar op de site van de belastingdienst blijven ze dus vasthouden aan 1 januari 1988. Wellicht dat iemand die contact heeft gehad met de belastingdienst mbt. een voertuig van 1990 (of inmiddels 1991) dit kan bevestigen.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*