Overgangsregeling 2020 regeltjes

Donderdag 22 augustus 2019 om 18:26 door Frank

Begin november wordt er een selectie van de kentekenhouders gemaakt die komend jaar (2020) meedoen met de overgangsregeling voor oldtimers. Deze kentekenhouders krijgen ook voor het jaar 2020 een acceptgiro toegestuurd. Wanneer deze acceptgiro volledig en vóór 1 januari 2020 wordt betaald, dan betekent dit automatisch dat deze oldtimers ook in 2021 weer in de overgangsregeling vallen.

 

Maak je gebruik van de overgangsregeling? Dan betaal je een verlaagd tarief met een maximum van €125 per jaar. Bij niet volledige of niet tijdige betaling vallen de oldtimers voor dat jaar niet onder de overgangsregeling maar onder de reguliere motorrijtuigenbelasting en wordt het dus het volle pond betalen. Even opletten dus.

 

Let er ook op dat oldtimers die onder de overgangsregeling vallen in de maanden januari, februari en december van hetzelfde kalenderjaar niet op de openbare weg mogen rijden of staan, ook niet voor je eigen deur. Deze verplichte ‘schorsing’ gaat op 1 januari 2018 in en werkt dus als een reguliere schorsing. Kom je toch met je oldtimer op de weg in januari, februari of december 2017 dan kan er dus een verzuimboete op de mat vallen. Op eigen risico dus.

 

overgangsregeling oldtimers belastingdienst

 
Als de oldtimer in december APK-gekeurd moet worden en daarom naar de garage moet dan kun je een tijdelijke ontheffing vragen. Ook de voorwaarden van de evenementenregeling blijven gelden wanneer je gebruik maakt van de oldtimerovergangsregeling. Er wordt echter géén teruggaaf motorrijtuigenbelasting verleend als een motorrijtuig wordt geschorst dat gebruik gemaakt van de overgangsregeling.

 

oldtimerregeling en schorsen

Voor oldtimers die gebruik maken van de overgangsregeling en dus niet geschorst zijn, lopen de verzekeringsplicht en de APK-plicht ook tijdens de wintermaanden gewoon door. Indien het voertuig hieraan niet voldoet ontvang je automatisch de boete(s) (Wet MRB 1994 artikel 84a lid 10). Als je gebruik maakt van de overgangsregeling is je kenteken “actief” aangemeld bij het RDW en is de “Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen W” (de WAM) van kracht waarmee je verplicht bent om je oldtimer in de bewuste wintermaanden minimaal WA verzekerd te houden ondanksfeit dat je geen gebruik mag maken van de openbare weg. Op dit moment kent de WAM alleen een uitzondering voor voertuigen die geschorst zijn. Een wat aparte situatie, maar wel hoe het vooralsnog geregeld is.

 

Wanneer je het afgelopen jaar niet deelgenomen hebt aan de oldtimerregeling, doe dat dan alsnog voor 2019 want het scheelt gewoon knaken. Via de website van de belastingdienst kun je het formulier ‘verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ downloaden en invullen. De regeling blijft in ieder geval nog van kracht tot 2028.

 

Bron: FEHAC/Belastingdienst


Ook interessant

245 reacties op “Je klassieker schorsen: de regeltjes.”

 1. Van der Lee says:

  Hallo,
  Als de huidige eigenaar de overgangsregeling betaald voor 2020 en de auto wordt in bijv januari 2020 overgeschreven moet de nieuwe eigenaar dan de overgangsregeling weer opnieuw betalen voor 2020

 2. Ewoud says:

  Kan ik ergens een lijstje vinden met jaartallen wanneer de overgangsregeling ingaat? ik kom nu niet verder dan auto’s voor 1988 op kenteken .

  1. Frank says:

   Ha Ewoud,

   Wat voor lijstje ben je naar op zoek dan? De belastingdienst geeft aan dat (benzine)auto’s van voor 1 januari 1988 in aanmerking kunnen komen voor de regeling. Daarvoor kun je hier een verzoek indienen. Als je gebruikmaakt van deze overgangsregeling, dan mag je met je motorrijtuig niet de openbare weg op in januari, februari en december. Laat je je motorrijtuig schorsen? Dan krijgt je geen teruggaaf van belasting. Je kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot je motorrijtuig 40 jaar is. Dit kan uiterlijk tot 2028. Je betaalt een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 125 per 1 januari 2019.

   Overigens had ik eerder begrepen dat de regeling oploopt per jaar, dus dat het gaat op basis van de leeftijd van de auto, maar op de site van de belastingdienst blijven ze dus vasthouden aan 1 januari 1988. Wellicht dat iemand die contact heeft gehad met de belastingdienst mbt. een voertuig van 1990 (of inmiddels 1991) dit kan bevestigen.

 3. Koos says:

  Goed initiatief deze site met informatie over de overgangsregeling ! Als gevolg van al het Nederlandse gepolder is een regeling ontstaan die door veel mensen als onlogisch en nodeloos ingewikkeld wordt ervaren. Mijn benzine oldtimer is van 2 augustus 1990 en komt dus m.i. nu in aanmerking voor de overgangsregeling. Aangezien de overgangsregeling een regeling is die per kalenderjaar geldt neem ik aan dat ik tot eind 2019 gewoon het volle tarief motorrijtuigenbelasting blijf betalen en dat ik voor het kalenderjaar 2020 word uitgenodigd om mee te doen aan de overgangsregeling. Klopt deze aanname ? MvG, Koos

  1. Ha Koos, jouw aanname lijkt mij ook correct, maar de belastingdienst blijft vasthouden aan de datum van 1 januari 1988 op hun website. De regeling is overigens per kalenderjaar en dit betekent dus dat je in januari, februari en december2020 niet de weg op mag met je oldtimer. Hier is nog weleens verwarring over omdat mensen uitgaan van 3 opeenvolgende maanden (dus december, januari, februari) en dan gaat het mis. Ook is het niet per definitie zo dat je netjes wordt uitgenodigd, dus houd vooral de brievenbus in de gaten en als er niet op tijd iets op de mat valt, dan zelf even met de belastingdienst contact opnemen. Voor je het weet mis je een jaar en dat is natuurlijk zonde.

 4. Guus says:

  Als ik van plan ben een auto uit 1982 te kopen welke momenteel geschorst is kan ik dan als nieuwe eigenaar gelijk gebruik maken van de overgangsregeling? of kan ik de overgangsregeling pas na 1 januari van het nieuwe jaar in laten gaan.
  De verkoper van de auto beweert dat je, als nieuwe eigenaar, de overgangsregeling gelijk aan kan vragen als je de auto op je naam laat zetten.
  Klopt dit, de website van de RDW is daar namelijk niet duidelijk over.

 5. virgil says:

  goedendag ik heb een auto gekocht uit 84 moet ik de auto schorsen om met de regeling mee te doen of kan ik hem gewoon neer zetten op privé terrein en dan op de aanslag wachten van 123€
  mvg virgil

  1. Beste Virgil,

   De belastingdienst zegt hierover: “Uw motorrijtuig kan in aanmerking komen voor de overgangsregeling voor oldtimers. U moet hiervoor zelf een verzoek indienen. Als u gebruikmaakt van deze overgangsregeling, dan mag u met uw motorrijtuig niet de openbare weg op in januari, februari en december. Laat u uw motorrijtuig schorsen? Dan krijgt u geen teruggaaf van belasting. U kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot uw motorrijtuig 40 jaar is. Dit kan uiterlijk tot 2028. U betaalt een kwart van de normale belasting per jaar, met een maximum van € 123.

 6. Johan Sip says:

  Hallo,
  Ik wil in de maand december een evenement bezoeken, terwijl mijn auto in de overgangsregeling zit. De organisatie van het evenement heeft geen “melding” gedaan. Kan ik niet op een of andere manier toch aan het evenemnet deelnemen. Is bekend hoe hoog eventueel de boete kan worden.
  M.vr.gr Johan

  1. Beste Johan,

   De boete gaat je dan de reguliere jaarlijkse MRB kosten (~120 per kwartaal) + boete van ongeveer hetzelfde bedrag, dus je kijkt snel tegen zo’n 800 euro aan. Als ik het me goed herinner staat de maximale boete op een kleine 5K, maar dat kan ik zo snel nergens vinden. Lijkt mij het risico niet waard, maar dat moet ieder voor zich weten uiteraard.

 7. Arjan van Drunen says:

  Ik heb een vrachtwagen uit 1988.
  Is die nu dan al oldtimer…?
  Of geld dit pas vanaf volgend jaar..?

  Mvg. Arjan

  1. Ha Arjan,

   Ik ben niet zo thuis in de regeling voor vrachtauto’s. Volgens mij is het daar vanaf 25 jaar, maar dat zou je even met de belastingdienst moeten checken.

   Frank

 8. Pieter says:

  Vandaag eenmalig de auto gepakt die nu in de overgangsregeling zit. Via de A10 teruggereden met een stukje trajectcontrole. Hier is vast een camerasysteem aanwezig. Registreert dit systeem automatisch dat er een voertuig in de overgangsregeling zit, en kan ik nu sowieso een boete op de mat verwachten?

 9. Daan Bouwmeester says:

  Wat ik heel vreemd vindt is dat ik een BMW E28 520i gekocht heb in oktober, de auto is van 1987 dus overgangsregeling.. dus overgangsregeling. Betaal 122 euro.. met de insteek ah tot oktober 2018 is de belasting betaald.. krijg ik WEER een belasting aanslag. had ik beter de “gewone wegenbelasting” kunnen pakken en schorsen om vervolgens in maart weer te gaan rijden. OP het overgangstarief.
  Als ik de auto NU schors en in de opslag zet krijg ik dan weer het resterende bedrag terug???

 10. Jim says:

  Als je auto in de overgangsregeling zit, moet je dan vóór 1 december schorsen bij de RDW (kost 75 euro), tot 1 maart het volgend jaar?
  Of is het voldoende als je gewoonweg niet op de weg komt gedurende de maanden december, januari en februari?
  Mijn auto wordt 12 december as. 40 jaar en is dan oldtimer. Als ik voor die 12 dagen moet schorsen is dat wel lullig …

 11. Arjan van der Pol says:

  Ik ga mijn auto deze winter in de 3 maanden flink opknappen bij een vriend zijn klusruimte. Zodra de auto klaar is zou ik deze vanzelfsprekend weer naar mijn eigen garage rijden. Als ik het goed begrijp is er maar 1 oplossing mogelijk: net doen of ik deelneem aan een evenement dat erkent is ergens in januari/februari 🙂
  Weet iemand nog een leuk evenement eind januari/februari? Dan geef ik me daar direct voor op en heb ik een deadline voor het afronden van de klus 🙂

 12. John says:

  Ik heb onlangs een interessante motorfiets uit 1989 bij mijn andere motoren gekocht,en begrijp dat de (overgangs)regeling voor het kwarttarief niet gaat gelden na 2 telefoontjes met de BD.
  Dus dat deze nu 28 jarige motor,waar ik eigenlijk alleen in de zomer een rondje blok mee wilde rijden, het volle pond betaald moet worden.Jammer,en dan schorsen en dan weer ontschorsen voor een paar keer rijden,wat omslachtig.
  Gaat er nog wat veranderen qua wetgeving rond het kwarttarief,of gewoon pech,betalen maar.(naast die andere motoren!)

 13. Reni says:

  Ik wil een auto importeren uit het buitenland bj. sept 1989.
  Als ik de gegevens intik op de site van de belastingdienst dan valt deze auto buiten de overgangsregeling terwijl ik op uw site lees dat het evengoed mogelijk is om voor een auto uit 1989 een vrijstelling te krijgen. Wat is waar? Als ik een vrijstelling aanvraag voor deze auto die nog geimporteerd moet worden, kent de BD dan een vrijstelling toe?
  ( omdat volgens de rekenmodule van de BD de auto buiten de vrijstelling zou vallen) Als ik de reguliere wegenbelasting straks zou moeten betalen dan betaal ik 600 euro per kwartaal, dan zie ik beter van import af. Wat is wijsheid?

 14. Danilo says:

  Hallo,

  Ik ben van plan om een auto te kopen uit 88 of 89. Vallen deze ook in de oldtimerregeling vanaf 2017?

  Gr Danilo

 15. Stein says:

  Hallo Frank,
  nav. je antwoord op de vraag van Robert op 11 feb mbt. de overgangsregeling(wilde ook een auto van na 1987,in dit geval 88 aanschaffen) heb ik met de belastingdienst gebeld om zeker te zijn dat deze ook gedeelte vrijstelling valt zoals jij schrijft(maatregel van Vliet,2012).
  De belastingdienst kende deze maatregel niet en vertelde mij (wel nadat de medewerker dit op hun eigen site moest nazoeken?!) dat alleen auto’s tot en met 1987 en niet jonger onder de gedeelte vrijstelling vallen.
  Kun jij hier duidelijkheid over verschaffen(heb ik met de verkeerde persoon bij de belastingdienst gesproken?!)?

  Met vriendelijke groet,Stein

 16. gj perfors says:

  Hallo,
  Ik heb een bmw uit 1984 deze valt onder de overgangsregeling en daar maak ik ook gebruik van.
  nu moet deze auto op 02-03-2017 gekeurd worden,ivm tijdgebrek ga ik het niet redden de eerste weken.
  kan ik de auto schorsen en deze weer opheffen als er weer een nieuwe apk opzit en dan toch weer gebruik maken van de overgangs regeling?
  Voor alle duidelijkheid, ik heb de overgangs regeling voor 12-2016 betaald.
  mvg.GJ Perfors

 17. robert says:

  ik wil een opel kadett GSI kopen van bouwjaar 1991 en deze eigenaar zegt dat die ook in aanmerking komt met de overgangsregeling als die 25jaar is. hij zegt als de auto tussen de 25 en 40 jaar is komt die in aanmerking voor de overgangsregeling en als die 40jaar is, is die belasting vrij.. klopt dit wel?

  ik dacht dat alleen auto,s van met een mouwjaar voor 1988 in aanmerking komen met de overgangregeling en die na dat bouwjaar niet meer. tenzij die 40jaar is.
  dan word die belastingvrij..

  alvast bedankt.

  1. Beste Robert,

   De volgende regeling is van toepassing:

   Voor voertuigen van na 1987 geldt dat deze pas na 40 jaar vrijgesteld worden op basis van de geldende wetgeving per 2014. In deze maatregel van Vliet uit 2012 was een overgangsregeling opgenomen voor voertuigen van 1987 t/m 1990. Hieronder de tabel met bouwjaren en het jaar waarin deze (gedeeltelijk) vrijgesteld zullen worden:

   Bouwjaar: 1987 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: 2013
   Bouwjaar:1988 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: 2015
   Bouwjaar:1989 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: 2017
   Bouwjaar:1990 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: 2019
   Bouwjaar: Na 1990 – Startjaar (gedeeltelijke) vrijstelling: bij 30 jaar oud

 18. Jasper says:

  Beste Frank,

  Afgelopen December heb ik geen acceptgiro van de belastingsdienst om de overgangsregeling van mijn Jeep CJ uit 1980 te betalen. Helaas nooit meer aan gedacht en afgelopen week wel een brief ontvangen dat ik een volle aanslag krijg. Ik heb hierover gebeld met de belastingdienst en volgens hen is er niets meer aan te wijzigen. Klopt dit, is hier niets meer aan te veranderen? Betekent dit dat ik over 2017 geen overgangstarief meer kan krijgen?

  1. Beste Jasper,

   Daar is niet veel meer aan te doen vrees ik. Aanvragen voor 2017 worden voor zover ik weet niet meer in behandeling genomen.

 19. duffy says:

  Ik heb een auto die, door te laat betalen, niet meer in de overgangsregeling zit. En de belastingdienst heeft uiteraard geen medelijden. Hoe werkt het als ik hem nu overschrijf op iemand anders naam? Kan diegene wel weer in de overgangsregeling?

  1. Ha Duffy,

   De nieuwe eigenaar kan een aanvraag doen, maar dat zal dan zijn voor 2018. Aanvragen voor 2017 worden naar mijn weten niet meer in behandeling genomen.

 20. Lex Jansen says:

  Hallo Frank,
  ik hoop dat jij mij duidelijkheid kan verschaffen, want ik kom nogal wat tegenstrijdige informative tegen.
  We hebben een campertje uit 1988 rijdend op benzine.
  Komen wij nu wel of niet in aanmerking voor een overtgangsregeling, en zo ja (hopelijk) hoe moet ik dat aanvragen.
  Bedankt voor de energie die je in dit onderwerp steekt!

  1. Beste Lex,

   Om in aanmerking te komen dient een auto 40 jaar of ouder te zijn. Dat is met jouw campertje nog niet het geval. Het geldt voor auto’s van voor 1 januari 1988.

   Nog een jaartje wachten dus.

   Frank

 21. Ronny says:

  LET OP !! belastingdienst stuurt uit coulance een acceptgiro, wanneer je die niet ontvangt, dan had je amar moeten betalen voor 31 december. Inmiddels heb ik een rechtszaak lopen over 2016. Voor 2017 moest ik zelf weer aanvragen en heb dit middels het formulier gedaan en opgestuurd per post, niets gehoord, nogmaals aangetekend opgestuurd, niets gehoord en gisteren gewoon een acceptgiro ontvangen voor normaal tarief 2017.
  Belastingdienst licht je gewoon op als je niet uitkijkt.
  Advies van een jurist is om gewoon de 121 euro te betalen voor 31 december met je kenteken, je BSNnummer en zo mee heb je voldaan aan de overgangsregeling. Mochten ze erop terug komen kan er altijd in een rechtszaak aangetoond worden dat je voor dat kenteken het maximale bedrag betaald hebt voor de overgansgregeling.

 22. Ik ben vanuit de vele sites die ik gelezen hebt niets wijzer geworden over HOE precies je heel snel je auto kan afmelden UIT de Overgangsregeling maar er zijn geen berichten HOE je dat kunt doen. Er wordt gesproken over “afmelden per formulier” maar niemand geeft aan welk formulier dat is en op de Belastingdienst site kan ik het niet vinden. .Ik zoek een Internet Afmelding Formulier voor nieuwe eigenaren die een auto gekocht hebben die in de Overgangsregeling zit. Indien ze niets doen blijft die regeling van kracht. Dus waar is dat Formulier dan te vinden, en is de afmelding dan DIRECT van kracht ???

  1. Beste Conrad,

   Dat is inderdaad niet even duidelijk. Het makkelijkst is even een telefoontje doen naar de belastingdienst (0800 – 0749). De makkelijkste manier is wellicht om je volledige motorrijtuigenbelasting gewoon te voldoen, dan kun je gewoon het hele jaar rijden zonder kans op een boete. De afmelding is sowieso pas van kracht als het volledige bedrag aan motorrijtuigenbelasting is betaald die geldt wanneer je geen gebruik maakt van de regeling.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*