MENU

Oldtimers groeien in populariteit onder Nederlanders

Dinsdag 25 juni 2024 om 21:52 door Frank Schippers

Het Nederlandse wagenpark is al de grijze eminentie van West-Europa, maar de gemiddelde leeftijd van onze auto’s blijft maar stijgen samen met de leeftijd van de bevolking. In vijf jaar tijd is het aantal klassiekers met bijna 30 procent toegenomen. Waar zou dat toch door komen?

 

Zijn we melancholisch, willen we opvallen of kijken we naar de centen?

Onze heilige koe is ons lief en het model en merk dat je rijdt zegt iets over jou als persoon. Zijn we daarin meer opzoek naar iets authentieks? Vinden we al die moderne Aziatisch stille elektrische eenheidsworst gewoon niet passen bij onze bruisende en unieke persoonlijkheid? Mag die uitlaat best even ploffen als er wat extra gas wordt gegeven en worden we dan wat melancholisch van dat pluimpje rook in de achteruitkijkspiegel? Of zit het ‘m in die oldtimerregeling en is het gewoon lekker aantrekkelijk om goedkoop te rijden?

 

We blijven in ieder geval maar kopen, kopen, kopen in Nederland. Terwijl de overheid en de auto-industrie hun best doen om groen rijden aantrekkelijker te maken – of dit ook zo is, laat ik maar even in het midden – gaan wij lekker door met het kopen van die vervloekte oldtimers. En dan mag je niet met je Mercedes-Benz op diesel het centrum in, so what? Daar kwam je toch al nooit.

 

aantal oldtimers in Nederland neemt toe

 

Wat feiten en cijfers

Ons verlangen naar klassiekers lijkt niet te stillen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal auto’s van 40 jaar of ouder met zo’n bijna 30 procent gegroeid, als we het Centraal Bureau voor de Statistiek mogen geloven en we hebben geen reden om dat niet te doen. Op 1 januari 2024 waren er 217.000 oldtimers geregistreerd bij de RDW, in 2019 waren dat er ‘slechts’ 156.240.

 

Sinds de leeftijdsgrens voor oldtimers van 25 naar 40 jaar werd opgeschroefd zo’n tien jaar geleden, is de gemiddelde leeftijd van ons wagenpark flink omhoog geschoten. En het einde van deze stijging is nog niet in zicht. De grootste groep oldtimers is nu tussen de 50 en 60 jaar oud, met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. Inmiddels rijden er ook maar liefst 661 auto’s van 100 jaar of ouder rond in Nederland. Het oudste exemplaar komt uit 1894, 130 jaar geleden dus.

 

Ongeveer een kwart van de oldtimers was in 2023 niet verzekerd en mocht dus niet de openbare weg op. Oldtimers die wel een verzekering hadden, reden in 2022 gemiddeld iets minder dan 1800 kilometer. Gemiddeld reed een personenauto jonger dan 40 jaar bijna zeven keer zoveel.

 

Auto’s van 40 jaar en ouder reden in totaal zo’n 274 miljoen kilometer in 2022. Van alle kilometers die Nederlandse personenauto’s jaarlijks afleggen, wordt 0,2 procent gereden door oldtimers. Het totaal aantal kilometers van alle Nederlandse personenauto’s samen is zo’n 114,3 miljard kilometer.

 

VW Golf MKI GTI 1976

 

Populairste oldtimer merken

De top 3 van meest populaire oldtimermerken in Nederland is niet verrassend: met meer dan 32.000 auto’s staat Volkswagen stevig bovenaan, gevolgd door Mercedes met 21.250 oldtimers en Citroën met 14.300 exemplaren. Andere populaire merken zijn Ford, Opel, Volvo, Fiat, Chevrolet, MG en Triumph. Het lijkt erop dat we in Nederland een flinke zwak hebben voor oude glorie op vier wielen en als we zo doorgaan is die 100 km/u op de snelweg voor veel automobilisten snel genoeg.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*