MENU

Oldtimer evenementen die je een keer bezocht moet hebben

Maandag 10 juni 2019 om 23:23 door Frank

Als liefhebbers hebben wij inmiddels behoorlijk wat oldtimer evenementen bezocht. Maar er staan er ook nog een paar op het lijstje die we toch ook nog eens moeten meemaken. Het leek ons wel een mooi om onze top vijf van oldtimer evenementen op een rij te zetten. Zowel nationaal als internationaal. We beperken ons wel tot Europa zodat het een beetje een haalbare top vijf blijft. Natuurlijk zijn wij ook benieuwd of jij de evenementen uit onze top vijf bezocht hebt of dat je wellicht vindt dat er echt een belangrijk evenement ontbreekt.

 

We tellen af van vijf naar een op twee lijsten. De eerste top vijf is van evenementen die we al bezocht hebben en de tweede top vijf is van evenementen die we nog graag een keer willen meemaken.

 

Top vijf van oldtimer evenementen die we al bezocht hebben

 

klassieke F1 auto's

Foto: www.klassiekerweb.nl

 

5. Interclassics Maasstricht
De Interclassics Maastricht wordt gehouden in het MECC. Bij dit evenement werken ze altijd met een paar thema’s. Dit jaar stond het merk Lancia in de spotlight en was er dus van alles te zien en te beleven met betrekking tot dit iconische Italiaanse merk. En ze weten dan ook wel een aantal mooi modellen naar Maastricht te krijgen zoals een Astura Pininfarina, een Appia Sport Zagato en een D23 Spyder Pinninfarina. Nadeel is wel dat het event volledig overdekt is en wij toch een lichte voorkeur hebben voor evenementen in de buitenlucht. Desalniettemin is een bezoek aan de Interclassics zeker de moeite waard.

 

blank

 

4. Techno-Classica Essen
Best even een ritje naar Essen, maar de Techno Classica is een behoorlijk groot evenement met 120.000 vierkante meter die ruimte biedt aan 1.250 exposanten uit 30 verschillende landen. Ook hier wel het nadeel dat het helemaal binnen is want hoewel het groot is, met 188.000 bezoekers uit 41 landen is het toch best druk. Het succes van de beurs, met name de aankoop door het grote aantal internationale verzamelaars en professionele bezoekers, onderscheidt de Techno-Classica Essen als het mondiale centrum van de klassieke sector. Afgezien van zijn positie als het leidende commerciële centrum, is de automobiele klassieke wereldtentoonstelling met 21 veelzijdige tentoonstellingssegmenten ook het verdedigende communicatieplatform voor de automobielindustrie, leveranciers, restaurateurs, automobielverenigingen, vakbonden en dienstverleners.

 

oldtimerdag lelystad

Foto: www.klassiekerweb.nl

 

3. Nationale Oldtimerdag Lelystad
In Lelystad weten ze er ieder jaar weer iets bijzonders van te maken en ook de Nationale Oldtimerdag Lelystad heeft bij ons een streepje voor omdat het een buiten-evenement betreft. Het vindt elk jaar plaats aan de haven en dat geeft het evenement net iets extra’s. Natuurlijk is het altijd leuk om een Amphicar te zien rondrijden en -varen! En zeker bij mooi weer is het een prima plek om te genieten van de grote diversiteit aan klassiekers die vertrekken bij de haven voor de toertocht en uiteindlijk daar ook weer terugkeren.

 

Concours d’élégance Paleis Het Loo

 

2. Concours d’Elegance
Het Concours d’Elegance is zonder twijfel een van de bekendste oldtimer events in Nederland. Vanaf de eerste editie in 1999 heeft het Concours d’Elegance Paleis Het Loo één doel: de mooiste auto’s laten zien die er te vinden zijn. Voor de editie van 2019 verhuist het Concours d’Elegance van Apeldoorn naar een nieuwe locatie, het centraal gelegen Paleis Soestdijk. De locatie mag anders zijn, de basisingrediënten zijn hetzelfde: auto’s van wereldklasse in een koninklijke omgeving.

 

Het onbetwiste hoogtepunt van het evenement is het internationale concours. Op dit concours d’Elegance schitteren de pronktstukken van klassiekercollecties uit binnen- en buitenland. Een gerenommeerde internationale jury zal de auto’s beoordelen.

 

Toch is Concours d’Elegance méér dan een concours – veel meer. Centraal hierin staan de beroemde tuinen van het paleis, waar de Tour d’Elegance plaatsvindt. Dit is een ware belevingstoer, waarin actieve presentaties zorgen voor een ware experience. Niet alleen van het paleis en het landgoed, maar ook van mode, kunst, boeken en natuurlijk auto’s. De picknickweide zorgt voor een welkome onderbreking. Een picknickmand meenemen is niet nodig; de aanwezige foodtrucks voorzien in stijl in iedere behoefte.

 

goodwood festival of speed 2013

Foto: www.klassiekerweb.nl

 

1. Festival of Speed
Dit is onze absolute aanrader voor elke oldtimer-liefhebber. Het festival of Speed (FOS) wordt elk jaar gehouden op een langdgoed nabij Chichester in Engeland. Dit evenement duurt drie dagen en dat is niet voor niets. Er is ongelofelijk veel te bekijken en daarbij wordt er ook met een grote diversiteit aan klassiekers gereden op de zogenaamde ‘Hill Climb’. Als je geluk en geld hebt, kun je ook nog een mooie klassieker op de kop tikken tijdens de veiling. De gastvrijheid van Engelsen blijft bijzonder en dat is ook te merken op dit bijzondere evenement. In 2013 waren wij in Chichester en dat was een fantastisch weekend. Zo goed, dat we het Festival of Speed stiekem ook weer op ons tweede lijstje willen zetten.

 

Top vijf van oldtimer evenementen op ons to-do lijstje

 

classic grand prix monte carlo

 

5. Historic Grand Prix Monaco
De
Historic Grand Prix Monaco
is een serie autoraces gericht op historische autosport. Het evenement wordt doorgaans twee weken voor de Formule 1 Grand Prix van Monaco gehouden.

 

De eerste historische Grand Prix van Monaco werd gehouden in 1997, de tweede in 2000 en het evenement vindt sindsdien elke twee jaar plaats. Met het begin van de Monaco ePrix Formula E race, loopt de Historic Grand Prix in even jaren en de ePrix loopt in oneven jaren.

 

concorso d'eleganza villa-d'este

 

4. Concorso D’Eleganza Villa D’Este
Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is een Concours d’Elegance-evenement voor klassieke en vintage auto’s. Het heeft elk jaar sinds 1929 plaatsgevonden tijdens het laatste weekend van mei in de buurt van het Villa d’Este hotel in Cernobbio, aan de oevers van het Comomeer in Italië.

 

amelia island concours d'elegance

 

3. Amelia Island Concours
Het Amelia Island Concours d’Elegance is een caritatieve liefdadigheidsevenement dat elk jaar in het tweede weekend van maart wordt gehouden in het Ritz-Carlton Amelia Island op Amelia Island, Florida. A Het artikel in de New York Times over het autobezit van beroemdheden staat vermeld als “het beste concours d’elegance van het land: Pebble Beach in Californië, Meadow Brook in Michigan, Amelia Island in Florida en de Louis Vuitton Classic in Midtown Manhattan.”

 

Zakenman en autoverzamelaar Bill Warner, een fotograaf en schrijver voor Road & Track magazine sinds 1971, stichtte in 1996 het Amelia Island Concours d’Elegance op aandringen van andere autoliefhebbers uit het noordoosten van Florida die een klassieke autoshow in Florida wilden zoals het Pebble Beach Concours d’Elegance in Californië.

 

pebble beach concours

 

2. Pebble Beach Concours d’Elegance
Autoverzamelaars dromen er wereldwijd van om deel te nemen aan het Pebble Beach Concours d’Elegance, waar de beroemde 18e fairway van Pebble Beach Golf het toneel is en de glooiende Stille Oceaan als decor dient.

 
Dit concours, begonnen in 1950, is de topcollector voor verzamelaarsauto’s ter wereld. Het is ook het evenement waar de meeste andere moderne concours nu hun roots van hebben. Oorspronkelijk gemodelleerd naar het vroege Europese concours waarin nieuwe auto’s werden getoond, verlegde het Pebble Beach Concours in 1955 zijn aandacht naar collectiewagens – en andere concours volgden. Het heeft ook de leiding genomen door race games toe te voegen en al in 1953 gekenmerkte marques en speciale klassen aan te bieden, waarbij in de jaren tachtig displays van droomauto’s en -concepten werden geïntroduceerd en toertochten werden opgezet.

 

Het concours d’elegance is geen wedstrijd van snelheid, maar van elegantie. Automobielen worden beoordeeld op hun stijl en technische verdienste, evenals op hun geschiedenis, hun originaliteit en de nauwkeurigheid van hun behoud of restauratie – en de beste garner-beloning en erkenning.
 

Mille Miglia

 

1. Mille Miglia
De Mille Miglia, duizend mijl, was een endurancerace in Italië die 24 keer georganiseerd werd tussen 1927 en 1957. De Mille Miglia werd een van de bekendste en belangrijkste enduranceraces en heeft veel betekend voor het Gran Turismo racen. De Mille Miglia werd niet volgens een vaste route verreden, maar wel in hetzelfde deel van Italië. Niet minder dan 13 keer werd de route veranderd. Het grootste verschil is echter dat de Mille Miglia voor de Tweede Wereldoorlog tegen de klok in verreden werd en na de oorlog met de klok mee. Tegenwoordig wordt de Mille Miglia nog gereden als een regelmatigheidsrally voor oldtimers die uit de tijdsperiode van 1927 t/m 1957 komen.

 

In de agenda op deze site vind je een overzicht van zowel grote als kleine evenementen en toertochten in binnen- en buitenland. Aanvullingen zijn altijd welkom!


Ook interessant

Reactie op “Oldtimer evenementen die je een keer bezocht moet hebben”

 1. blank john sledsens says:

  Hallo,
  Ik heb vandaag de vragen en antwoorden over de overgangsregeling/belastingvrij regeling met antwoorden van dhr.F.Schippers gelezen.
  Nu heb ik zelf een audi cabrio uit 1992 ( ingevoerd in 1997 )
  Komt deze auto in de toekomst ook in aanmering voor de overgangsregeling?
  Dus voor het kwart tarief? en wanneer is dat dan?
  vrgr jones

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*