MENU

Nieuwe aanwinst voor Louwman Museum

Woensdag 16 juli 2014 om 21:05 door Frank

Recentelijk is een bijzondere Zwitserse ongerestaureerde Rapid toegevoegd aan de collectie van het Louwman Museum. De auto is in 1946 gebouwd door Rapid A.G. in Dietikon, Zürich. Bij de constructie maakte Rapid gebruik van talloze door de Joodse ingenieur Jozef Ganz bedachte technische concepten en gepatenteerde ontwerpen voor een Volkswagen.

 

rapid louwman

Rapid uit 1946 in het Louwman Museum

 

De “auto voor het volk” moest er gaan komen en als hoofdredacteur van het Duitse vakblad Motor-Kritik kon Ganz zijn plannen voor een betaalbare doch veilige auto voor de massa de wereld in helpen. In 1931 bouwde hij, in dienst van de Duitse autoproducent Adler, een prototype auto, die hij de “Maikäfer” (Meikever) doopte. Dat was een auto met ruggengraat chassis en pendelassen, onderdelen die later zouden terugkomen in het ontwerp van de Volkswagen Kever.

 

De auto in het Louwman Museum is gebouwd in de Rapidfabriek en is auto nr. 11 uit een voorserie van 37 stuks. Het project is vroegtijdig beëindigd waardoor de auto nooit in productie is genomen. Meer over deze bijzonder auto is te lezen op de site van het Louwman Museum. Een keer er naartoe is natuurlijk nog leuker!


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*