MENU

Moderne AC Cobra in de maak

Woensdag 28 december 2022 om 00:30 door Frank

Er is bijna geen automerk meer te noemen dat niet een van haar modellen van weleer een stevige make-over heeft gegeven, niet zelden gepaard gaande met een elektrieke aandrijving. Sommige succesvoller dan andere maar eigenlijk nooit mooier dan het origineel. Bij Klassiekerweb moesten we ons meer dan eens toch wel achter de oren krabben of werd er met medelijden in de stem een kort oordeel geveld. Maar natuurlijk is daar soms ook een uitzonderingen en heel misschien is dat ook wel het geval met de nieuwe AC Cobra die in het voorjaar van 2023 aan de wereld getoond zal gaan worden.

 

Gerelateerd model

AC Cobra Mark III 1965

Cobra

AC Cars is een van de oudste autofabrikanten van het Verenigd Koninkrijk en het is het bedrijf wiens Ace-sportwagen door Carroll Shelby met V8-power werd geïnjecteerd om in 1962 de legendarische Shelby Cobra te creëren. De Shelby werd in sommige markten op de markt gebracht als een AC Cobra en onlangs is AC begonnen met het bouwen van replica’s, waarvan sommige op batterijen moeten gaan rijden.

 

De nieuwe Cobra waar AC aan werkt, gaat de AC Cobra GT Roadster heten. Teasers wijzen op de auto met het klassieke Cobra-ontwerp, maar AC zei dat het een nieuw chassis van geëxtrudeerd aluminium en een carrosserie van koolstofcomposietmaterialen zal gebruiken. AC bevestigde ook een wielbasis van 101 inch, ongeveer 11 inch langer dan het origineel. De Italiaanse Icona Design Group en Cecomp Spa hielpen bij de ontwikkeling van het chassis.

 

De grotere wielbasis zou de stabiliteit en rijkwaliteit moeten verbeteren, en AC zegt dat de auto ondanks de extra lengte nog steeds een uitstekende torsiestijfheid zal hebben. Moderne functies zoals airconditioning, elektrisch bedienbare ramen en een infotainmentsysteem zullen de auto helpen een nieuwe generatie kopers aan te spreken.

 

Het bedrijf biedt ook tal van opties waaronder stoelen van koolstofvezel, lederen bekleding en een afneembaar hardtop dak.

 

De kracht zal komen van Ford’s moderne 5,0-liter V-8, die zal worden gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een tientrapsautomaat. Het piekvermogen zal 654 pk en 575 Nm koppel zijn. Met een leeggewicht dat naar verwachting net geen 1500 kilo zal bedragen, zou dit een sprintje naar de 100 km/u in 3,6 seconden of minder moeten opleveren. De topsnelheid zal ruim 250 km/u zijn.

 

De productie vindt plaats op een geheime locatie in Europa. Prijsinformatie zal dichter bij de marktintroductie worden vrijgegeven, maar geïnteresseerde kopers kunnen nu al een reservering plaatsen. Met zo’n bolide wil je toch wel een lekker V8 onder de kap hebben liggen, scheelt je weer een infotainmentpakket omdat het anders zo stil is in je Cobra.

 

front tease ac cobra 2023

 

modern ac cobra 2023

 

back modern ac cobra 2023


Ook interessant