MENU

Lancia Aurelia Spider moet 1 miljoen opbrengen

Zaterdag 10 november 2018 om 22:26 door Frank Schippers

Het is inmiddels al lang geen geheim meer dat we bij Klassiekerweb een zwak hebben voor klassieke Italianen. Als er dus een bijzonder Lancia Aurelia Spider onder de hamer gaat zijn wij er als de kippen bij om te bieden er alles over te vertellen. Deze spider past in geen honderd jaar in ons budget, maar we kunnen prima wegdromen dat we door de Italiaanse bergen rijden en stoppen bij een klein pittoresk restaurantje voor een pastaatje met een glas goede wijn….

 

Gerelateerd model

Lancia Aurelia GT Convertible

Aurelia

Ok, genoeg, even terug naar dit rijdende stukje kunst. Want zo mogen we het gerust noemen. Het gaat hier om een zeldzaam exemplaar uit een reeks van slechts 240 stuks. De Lancia Aurelia werd geïntroduceerd in 1950 en was een technische hoogstandje met een monocoque constructie, onafhankelijke wielophanging, met Lancia’s traditionele ‘sliding-pillar voorvering’ en multi-link spiraalvering voor de achterwielophanging. De Aurelia kreeg als eerste een V6-motor onder de kap, die door een transaxle de achterwielen aandreef.

 

Lancia vroeg PininFarina om een ​​open sportvariant van de Aurelia te ontwerpen en te bouwen, en dit resulterende in de stijlvolle Spider die in 1955 voor het eerst werd getoond op de Auto Show van Brussel. De Spider is gebouwd op een verkort platform uit de 4e serie en bevat de herziene achterwielophanging van de 4e serie met een De Dion-buis op semi-elliptische bladveren. In de pas geopende Grugliasco-productiefaciliteit van PininFarina werden 59 rechtsgestuurde (B24) en 181 linksgestuurde (B24S “Sinistra”) gebouwd. In 1956 werd het model opnieuw ontworpen als de Aurelia convertible, waardoor de spider een zeldszaam model werd.

 

 

©2018 Courtesy of RM Sotheby's

 

©2018 Courtesy of RM Sotheby's

 

©2018 Courtesy of RM Sotheby's

 

©2018 Courtesy of RM Sotheby's

 

©2018 Courtesy of RM Sotheby's

 

©2018 Courtesy of RM Sotheby's

 

©2018 Courtesy of RM Sotheby's

 

Zoals de meeste linksgestuurde B24S Spider Americas, werd dit exemplaar oorspronkelijk afgeleverd in de Verenigde Staten. Het belangrijkste deel van de geschiedenis van de auto begon halverwege de jaren tachtig toen het werd verkocht en opnieuw naar Italië werd geïmporteerd door Silvana Cima, een bekende Italiaanse Lancia-verzamelaar. Om de auto weer in gebruik te nemen, heeft Cima een complete mechanische en cosmetische restauratie uitgevoerd bij het in Milaan gevestigde KCA, gedurende vele jaren een van ‘s werelds toonaangevende Lancia restaurateurs. De grigio-auto werd opnieuw gespoten in een originele Lancia Verde Ascot metallic kleur die de zeldzame optionele Borrani-spaakwielen mooi laat uitkomen, en het interieur was bekleed met een contrastkleurig, beige lederen interieur.

 

Deelname aan rally’s

Vanaf 1989 deed deze Spider mee in de Mille Miglia Storica, de Tour Auto, de Sanremo Rally, de Monza Revival Rally en de Gira di Primavera. In 2005 werd de Spider verkocht aan Nico Koel in Nederland. Ook Koel bleef deelnemen aan rally’s met deze Spider en nam deel aan de Coppa d’Oro delle Dolomiti en Modena Cento Ore Classic. Begin 2009 werd de auto teruggebracht naar de Verenigde Staten, waar hij werd tentoongesteld in The Quail, A Motorsports Gathering in Monterey, Californië.

 

De Aurelia werd vervolgens in 2010 overgenomen door de huidige eigenaar. En hoewel de auto 20 jaar na de restauratie opmerkelijk goed presteerde, kreeg hij een complete, mechanische revisie om ervoor te zorgen dat de prestaties overeenkwamen met het uiterlijk. De auto ontving ongeveer 500 uur van grondige revisie aan de motor en transaxle, evenals de montage van een nieuwe brandstoftank. De auto heeft zijn volledige weersbestendig materiaal, inclusief de omkaderde glazen zijgordijnen met ventilatieopeningen, evenals de originele gereedschapsset. Belangrijk is dat de motor is uitgerust met dual 40 DCZ-5 Weber carburateurs ​​op een speciaal inlaatspruitstuk en luchtfilter van Nardi & C., wat ongeveer 130-132 pk oplevert – een aanzienlijke toename ten opzichte van de 108 pk van de Amerikaanse single-carburateurversie. In de afgelopen twee jaar is het sindsdien onderworpen geweest aan een complete bare-metal repaint, een nieuw interieur en een nieuwe top, het chroom is afgewerkt en de voorwielophanging, schokbrekers en remmen zijn volledig vernieuwd.

 

Deze Aurelia Spider no. B24S-1156 is een echt meesterwerk van de Lancia-techniek en PininFarina-styling. Schitterende auto waar de nieuwe eigenaar ongetwijfeld dolgelukkig mee zal zijn na het neertellen van zo’n 1 miljoen dollar. Wij kunnen er wel naar blijven kijken.

 


Ook interessant


Gerelateerde merken