MENU

Kostbare Jaguar D-type uit 1955 was een tijdje een tweeling

Vrijdag 6 maart 2015 om 01:24 door Frank

Deze bijzondere Jaguar D-type racewagen uit 1955 heeft nog deelgenomen aan races op het ijs van bevroren meren in Finland. Dit exemplaar wordt geveild op de RM Sotheby’s Amelia Island Auction op 14 maart aanstaande. “Een Jaguar met een bijzondere geschiedenis”, zeggen ze op de website van het veilinghuis en daar is geen woord van gelogen.

 

jaguar d-type

De schitterende lijnen van de D-type.

 

De klassieker is volledig gerestaureerd en gedocumenteerd, en was één van de 54 D-types die werd verkocht aan particuliere eigenaren. De XKD 530 ging naar de Finse tennisster Curt Lincoln, die er een aantal thuisland races mee won, waaronder wedstrijden met scherp spijkerbanden op bevroren meren. De ruige behandeling eiste wel zijn tol. In 1959 stuurde Lincoln de Jaguar terug naar Coventry, Engeland, voor een revisie. De auto kreeg een nieuwe 3,8-liter motor en grotere Weber-carburateurs.

 

jaguar d-type ijsrace 1963

Foto: Kari T. Tossavainen

De Jaguar D-type XKD520 tijdens de ijsrace in Noord Finland in 1963.

 

jaguar D-type ijsrace 1963

Foto: Kari T. Tossavainen

Duideijk zichtbaar is de enorme staartvin.

 

Lincoln verkocht de auto in 1960 aan tijdschriftuitgever Olli Lyytikäinen, die er ook mee racete, meestal met toekomstige internationale rallyrijder Timo Makinen achter het stuur. Het volgende jaar won Heimo Hietarinta de Formule Libre Klasse bij de Leningrad Grand Prix op 27 augustus 1961. De auto raakte beschadigd in een rollover crash in 1964 en werd hersteld als een open, tweezitter met volledige voorruit, roll bar en een vlakke achterkant zonde de kenmerkende vin. De XKD 530 werd in 1966 verkocht aan de Engelse collector Nigel Moores, een historisch-race-liefhebber die tijdens zijn leven meerdere D-types in zijn collectie heeft gehad.

 

jaguar D-type motor

 

jaguar d-type detail

 

jaguar d-type front

 

jaguar D-type interior

 

jaguar D-type

 

De D-type had een goede race-periode achter de rug maar had met zijn inmiddels gemodificeerde body zijn glory wat verloren en herstellen van de auto was behoorlijk kostbaar gezien de verminderde waarde van verouderde raceauto’s in die tijd. Moores koos ervoor om de body te vervangen door een replica-body met een langere neus. Hij behield de originele carrosserie, maar legde er ook een nieuwe motor in. De oude gehavende body en de originele motor en transmissie werden later verkocht. Het klinkt als een triest einde voor een bijzonder D-type, ware het niet dat race-enthusiast John Harper de afgedankte onderdelen in handen kreeg en rond 1984 de oorspronkelijke body herstelde en deze monteerde op een nieuw chassis met behulp van originele Jaguar-fabriekscomponenten en dit combineerde met de originele XKD 530-motor en -transmissie. Omdat beide auto’s auto’s werden gestempeld met het XKD 530 chassisnummer, ontstond een vreemde situatie: twee auto’s die beiden even origineel (of juist niet?) waren. Het klopte nog steeds niet helemaal.

 

De oplossing kwam toen Jaguar liefhebber Gary Bartlett uit de Verenigde Staten de hand wist te leggen op beide auto’s. De eerste in 1998 en de tweede in 2002. Hij stuurde de twee D-types met hetzelfde nummer naar Jaguar restauratiedeskundige CKL in East Sussex, Engeland met de opdracht om van beiden auto’s weer een enkel en volledig origineel exemplaar te maken. Dit resulteerde in dit enige echte volledig originele exemplaar. Voor zover er nog twijfel was of body en chassis daadwerkelijk van dezelfde auto afkomsting waren, bleek dat de gaten die in die tijd werden geboord, nooit exact op dezelfde plek zaten. Hierdoor paste elke body alleen op zijn eigen chassis. De gaten bleken een perfecte match met het chassis en daarmee was er zekerheid over de authenticiteit van deze D-type. De geschatte waarde ligt tussen de $ 3.750.000 en $ 4.250.000.

 

Jaguar D-Type!!! Goodwood Revival 2014 Race Highlights | Lavant Cup

D-types op Goodwood.

 

Meer informatie op de website van RM-auctions.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*