MENU

Koninklijke Ferrari 250 GT Coupe Speciale uit 1957

Zaterdag 19 januari 2019 om 21:52 door Frank Schippers

Ferrari 250 gt coupe speciale by Pininfarina

 

Ferrari lanceerde slechts tien jaar geleden zijn divisie Special Projects, maar de geschiedenis van het maken van unieke exemplaren voor veeleisende en extreem rijke klanten gaat vele jaren verder terug. Een vroeg voorbeeld van zo’n exemplaar is deze tijdloos elegante 250 GT Coupe Speciale uit 1957 die in de VS wordt geveild. Deze bijzondere Italiaan werd gebouwd voor prinses Lilian de Réthy. De echtgenote van koning Leopold van België die als gewone burger werd geboren werd bij Ferrari uiteraard als royalty behandeld met dit soort bestellingen.

 

prinses Lilian de Réthy was niet alleen een graag geziene klant vanwege haar portemonnee, maar ook omdat zij Ferrari door een lastige tijd heen hielp toen Pirelli plotseling afhaakte als de bandenleverancier van Scuderia. Lilian regelde het Belgische rubberbedrijf Englebert om Pirelli’s plaats in te nemen en zo kwam het dat dit Belgische bedrijf gedurende 61 races in de jaren ’50 de banden leverde voor het raceteam van Ferrari. Twee jaar later bestelden Leopold en Lilian deze speciale 250 GT die door Pininfarina werd gebouwd volgens hun specificaties – een van de vele die ze in de loop der jaren zouden laten bouwen. Hij leende elementen uit de Tour de France, de California Spider, de Series I Cabriolet en zette de toon voor de 250 GT Pininfarina coupé.

 

Ferrari als kadootje

De prinses kwam in 1958 op het koninklijk landgoed in Waterloo wonen en reed ruim tien jaar met deze custom 250 GT Coupe met diplomatieke borden. Als onderdeel van haar liefdadigheidswerk in het hele land sponsorde prinses de Réthy een cardio-vasculair ziekenhuis en tijdens een bezoek aan het ziekenhuis ontmoette ze een bezoekende Amerikaanse arts genaamd Michael De Bakey. Dr. De Bakey’s broer Ernest, een andere arts die tientallen jaren later veel in het nieuws zou komen door het uitvoeren van een operatie aan de sjah van Iran, was toevallig ook op bezoek en toen bleek dat ze alle drie Ferrari-enthousiastelingen waren, stond de prinses erop dat Dr. Ernest De Bakey haar 250 GT Coupe Speciale als een geschenk zou accepteren. Best een fijn kadootje om te krijgen.

 

Uiteraard zat de prinses niet zonder vervoer want haar nieuwe bolide, op basis van de nieuwere 330 GTC, was al in besteling. De Ferrari is sindsdien vele malen doorverkocht en verscheen regelmatig aan de start in races en concours en dook op in boeken en tijdschriften. Het is nu voor het eerst in 20 jaar dat hij weer te koop wordt aangeboden. RM Sotheby’s verwacht dat deze Italiaanse bolide tussen de 11 en 13 miljoen dollar moet gaan opbrengen. Plaatje hoor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's