MENU

Hebben: Lancia Delta Integrale 16v Martini!

Zondag 3 mei 2015 om 21:28 door Frank

Lancia domineerde weliswaar in de World Rally Championship van 1988 met de 8v Integrale, maar het Italiaanse merk wist heel goed dat de auto doorontwikkeld moest worden. Vooral op de PK-afdeling moest er het nodige gebeuren om ervoor te zorgen dat de Delta Integrale de competitie aan zou blijven kunnen.

Gerelateerd model

Lancia Delta rally

Delta

Dat de engineers het goed voor elkaar hadden bleek wel met de introductie van de Lancia Delta Integrale 16V die zijn winnende debuut maakte tijdens de 1989 San Remo Rally.

 

De 16v Integrale werd voor het eerst getoond op de Autoshow van Genève in 1989. De nieuwe versie viel op door het verhoogde midden van de motorkap wat nodig was om ruimte te bieden aan de nieuwe 16 kleppen motor. Andere zichtbare veranderingen waren de bredere wielen en banden en de nieuwe badges op de voor- en achterzijde. De balans van de auto lag nu op 47% voor en 53% achter om zo tot nog betere rijeigenschappen te komen.

 

Het blok was een doorontwikkelde turbocharged 2-liter Lancia motor, die 200 PK leverde bij 5500 toeren, waarmee deze 16V een topsnelheid haalde van 220 km/u. De sprint naar de 100 km/u werd gedaan in 5,5 seconden. Door de grotere injectoren was er meer vermogen en een efficiënter brandstofverbruik bij hoge toerentallen. De respons van de Garrett T3 turbo was supersnel dankzij de verminderde traagheid van de turbine, en ook de zeer efficiënte intercooler droeg bij aan meer vermogen en een grotere betrouwbaarheid. Al deze verbeteringen zorgden voor een betrouwbare, veilige en pittige straatversie van de Integrale 16V.

 

lancia delta integrale 16v

Lancia Delta Integrale 16v uit 1990

 

Deze Lancia Delta Integrale 16V werd op 22 februari 1990 geleverd aan de eerste eigenaar en komt nog met de officiële handleiding, het oorspronkelijke garantiedocument en met het serviceboekje dat voorzien is van 18 onderhoudsstempels. In 2003 kreeg de Italiaan groot onderhoud inclusief een nieuwe motor en nieuwe koppeling. Deze Delta Integrale heeft onlangs nog de tender love and care ervaren van een Ferrari dealer voor een gedegen service en is kort na volledige overgespoten in zijn originele kleur met toevoeging van het bekende Martini-thema. Het interieur van de auto is nog helemaal strak en daarmee is dit exemplaar op zijn 15 inch wielen een plaatje voor het oog.

 

lancia delta integrale 16v achterzijde

 

lancia delta integrale 16v interieur

 

lancia delta integrale 16v voorzijde

 

lancia delta integrale 16v motor

 

lancia delta integrale 16v zijkant

 

lancia delta integrale 16v

 

Dit rally-icoon moet tussen de €24.000 en €29.000 opbrengen, dat zou met een topconditie en een kilometerstand van net over de 100.000 moet dat lukken denken wij. Klik hier voor meer informatie. Dit net oldtimer geworden Italiaans rally-raspaardje mag ook in jouw garage staan?


Ook interessant


Gerelateerde merken