Geen APK meer voor 50-plussers

Maandag 8 juni 2015 om 16:52 door Frank

De APK voor benzineauto’s moet voortaan jaarlijks worden uitgevoerd wanneer er 160.000 kilometer of meer op de teller staat. Vanaf 30 jaar oud blijft de APK weer tweejaarlijks. Alle voertuigen vanaf 50 jaar oud worden vrijgesteld van APK. Of dat laatste nu zo’n goed idee is, hebben wij zo onze twijfels bij. De meeste eigenaren zullen ongetwijfeld zuinig zijn op hun oldtimer, maar dat wil niet zeggen dat er altijd voldoende kennis van zaken aanwezig is met betrekking tot onderhoud en veiligheid. Bovendien willen oudjes nog wel eens iets vergeten en hebben ze ook wat minder mogelijkheden dan modernere auto’s om aan te geven dat ze zich niet helemaal lekker voelen (computers, systeemcontroles, periodieke onderhoudsindicatoren en controlelampjes bijvoorbeeld).

 

NSU RO 80 auto van het jaar 1968

De NSU Ro 80 was auto van het jaar 1968 en is in 2018 dus vrijgesteld van APK.

 

Maar goed, minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft dit vandaag besloten en ze neemt hiermee de door de RDW, in overleg met maatschappelijke organisaties, aangepaste Europese APK-richtlijn 2014/45/EU over. In het overleg met de RDW had de FEHAC voorgesteld om de vrijstelling van de APK voor oldtimers niet meer te koppelen aan de vaste datum van het bouwjaar (1 januari 1960), maar om hier een glijdende schaal te gaan hanteren van 50 jaar. Dat is hiermee dus een feit. De tweejaarlijkse APK-plicht voor auto’s die ouder dan 30 jaar zijn, blijft gehandhaafd.

 

Ingang mei 2018

De nieuwe APK-regels gaan gelden vanaf mei 2018 en reiken verder dan oldtimers alleen. De grootste verandering is voor benzineauto’s van 8 jaar en ouder. Het keuringsregime voor benzineauto’s van 2005 en jonger was 4-2-2-1, dus de eerste keuring na 4 jaar, daarna steeds elke twee jaar. Vanaf hun achtste jaar moesten ze jaarlijks worden gekeurd. Met name de BOVAG heeft zich er hard voor gemaakt om de APK te intensiveren naarmate auto’s meer kilometers gelopen hebben, naar onze mening een goede zaak. Volgens de BOVAG neemt dan namelijk het aantal mankementen aan auto’s sterk toe. Voor het eerst speelt nu de kilometerstand een rol bij het APK-beleid. Benzineauto’s die de kilometerstand van 160.000 bereiken, moeten voortaan jaarlijks worden gekeurd.


Ook interessant

7 reacties op “Geen APK meer voor 50-plussers”

 1. Huub Josephs says:

  Ik heb zelf een amerikaan van 46 jaar oud dus 1973 en zolang rijd hij al op de nederlandse wegen ik ben er heel zuinig op dus.als er iets aan moet gebeuren laat ik dit door een kenner maken en niet zelf omdat ook al is hij zo oud toch in topconditie is.

 2. Jp van Dijk says:

  Wat een gezeik over de apk , liefhebber met classieker zijn trots op hun karretje , en zorgen dat de auto in goede conditie is, de meeste oldtimer zijn ook nog wa verzekerd ook , want bij schade is de verzekering toch niet thuis , al is er een taxatie rapport, het is ook nooit goed in dit land, ik heb zelfs een kikkeroog , en zorg dat alles tiptop is ,

 3. Hendrik says:

  Weer iets nieuws eerst pakt Weekers ons de oldtimer af en vooral de diesels, bedrijven failliet auto’s naar de sloop en mensen zonder hobby.
  Nu komen ze weer met dit, maar dit is voor veel mensen niet te begrijpen en doet veel mensen veel pijn, een apk moet er gewoon zijn en hellemaal voor oude auto’s en die gaan vrij uit ? hoezo ?
  Er zijn ook veel camper eigenaren die nog geen 3000 km per jaar rijden geef die dan vrijstelling i.p.v een oude auto van 50 jaar.

 4. Gino says:

  De meeste ongelukken worden gemaakt door nieuwe auto’s en zeker niet door oldtimers

 5. willem hielkema says:

  Je kunt je altijd altijd ter keuring aanbieden, wil je weten hoe het staat met bv de remmen laat je je auto daarop ge woon keuren.
  Wonderbaarlijk dat daar een verplichting zoals apk tegenover moet staan zoals ook in artikel wordt gewenst. De kosten zijn makkelijk te overzien!

 6. À.neefjes says:

  Een maal per 4 jaar lijkt me redelijk. Ook oldtimers zijn onderhavig aan slijtage en veroudering van onderdelen en banden.

  1. Eens Arie. Het zou triest zijn als er straks eerst een paar ongelukken met oldtimers nodig zijn om deze regel weer aan te passen. Het zoals wel vaker hollen of stilstaan, terwijl er genoeg tussenin zit.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*