MENU

Fiat 126 in een modern jasje: de Fiat 126 Vision

Dinsdag 3 november 2020 om 23:45 door Frank

De Fiat 126 Vision, laten we het bij een concept, of mag deze nieuwe variant in productie? Inmiddels zijn er al de nodige klassiekers in een modern jasje gestoken zoals de Mini, de Renault Alpine en de Volkswagen Beetle en natuurlijk ook de Fiat 500. En nu is dus wellicht ook de Fiat 126 aan de beurt.

 

Fiat 126 Vision

 

Gerelateerd model

Fiat 126

126

De klassieke Fiat 126 werd, door een overeenkomst tussen Italië en Polen, vooral geproduceerd in Polen. Het design kwam van Italiaanse bodem en wel van de hand van Sergio Sartorelli. Deze designer tekende naast Fiat ook voor onder andere Maserati en Volkswagen en werkte een deel van zijn carrière bij Ghia. De 126 zou nooit het succes behalen van zijn beroemde en succesvolle voorloper: de Fiat 500. En nu zou er zomaar een nieuwe elektrische variant van de Fiat 126 kunnen komen, ontworpen door een – hoe kan het ook anders – Italiaans designbureau.

 

Als het aan ons ligt, dan geven we vandaag nog het groene licht voor productie van dit studiemodel want wij zien dit stadsautootje wel rondrijden in onze steden. De Italianen waren met Fiat erg goed in het ontwerpen en maken van kleine compacte autootjes, denk maar aan de Fiat 500, de 600 en de 850. Dat zijn ze duidelijk nog niet verleerd.

 

fiat 126 in een nieuw jasje

 

Fiat 126 Vision achterzijde

 

Fiat 126 Vision voorzijde

 

De elektrische Fiat 126 Vision van niet alleen breder, maar ook langer dan de oude Fiat 126. Waar de achterzijde schuiner afloopt dan bij zijn klassieke evenbeeld staat de voorruit dan weer opvallend rechtop. Maar dat de oude generatie als inspiratie heeft gediend voor deze elektrische variant, is overduidelijk. Het snuitje met de vierkante koplampen is misschien wel het meest herkenbaar en wat te denken van de voorklep die doorloopt over de voorschermen en ze bijna lijkt vast te pakken. En de brede opvallende inkepingen die zich uitstrekken over de volledige zijkanten. We zijn ook best benieuwd naar het interieur dat ze erbij bedacht hebben.

 

Dit is wat de designers zelf over hun eigen creatie te melden hebben: “In dit nieuwe concept verliest de 126 zijn identiteit niet, maar wordt hij juist versterkt. Met deze 126 Vision hebben we besloten om de contouren en enkele onmiskenbare stijlelementen, zoals het taps toelopende dak aan de achterkant en de vierkante koplampen die worden gedomineerd door de karakterlijn die de auto omringt, te behouden, door er een nieuwe interpretatie aan te geven.”

 

We denken niet dat er, net als van de klassieke variant, ruim 4,6 miljoen van gebouwd gaan worden, zeker niet in Polen. En als we mochten kiezen, gingen we waarschijnlijk toch voor een mooie oldtimer 126. Maar geinig is ie wel.


Ook interessant


Gerelateerde merken